“Rakstīt pareizi ir modē” 8


Liepājas rakstīšanas svētkos diktāta tekstu nolasīja aktieri Jānis Dreiblats un Ilga Martinsone, kā arī Valdis Skujiņš, savulaik ansambļa “Credo” vadītājs”, vēlāk ilgus gadus Liepājas domes deputāts un Liepājas kultūras pārvaldes darbinieks, tagad Saeimas deputāts.

Reklāma
Reklāma
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 26
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
Lasīt citas ziņas

– Vēl šodien atceros, pārteicos, vienu vārdu pateicu aplami. Atvainodamies sacīju – ja esat tā uzrakstījuši, pierakstiet, ka tā ir Skujiņa kļūda. Dažs tā arī izdarīja. Visi rakstītāji bija ļoti labestīgi, gan latvieši, gan krievi. Dažs skolēns uz diktātu bija atvedis līdzi arī mammu vai tēti, kas neatcerējās, kad pēdējo reizi diktātu rakstījuši, – stāsta Valdis Skujiņš, kam tagad Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijā jādomā arī par latviešu valodu.

– Vietā, kur cilvēks ir piedzimis, viņš ir kā skolā – jāpazīst tā vieta (jo katrai piemīt sava aura), jāprot tās vietas valoda, tradīcijas, kultūra. Pabiju Anglijā pie latviešiem, viņiem pirmais uzdevums – labi apgūt angļu valodu, lai dabūtu labu darbu, lai varētu sarunāties, būtu piederīgs turienes kultūrai, domāšanai, – tāds ir Valda Skujiņa viedoklis. Viņš nesen apmeklējis Nacionālo valodas centru, kur iebraucēji mācās latviešu valodu. Bērni to apgūst ļoti ātri, jo neprot angļu valodu, kas būtu kā starpposms. Kad latviešu valodas pamati zināmi, bērni saviem vecākiem “piestrādā” par tulkiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Vienīgi tad, ja iebraucēji pratīs latviešu valodu, viņiem šeit būs interesanti. Lielisks piemērs ir ārsts un deputāts Hosams Abu Meri, kas jau domā latviski, viņu interesē vēsture, kultūra, tautasdziesmas. Ja cilvēks iemācās valodu, viņš ir piederīgs tai vietai un veiks savu karmisko uzdevumu, bet ja tikai garām ejot… – aizdomājas Valdis Skujiņš. Un kā viņam pašam ar valodu, varbūt savulaik, muzicēdams ansamblī “Credo”, ir sacerējis kādai dziesmai vārdus?

– Nē, mums taču ir tik daudz vārdu guru! Tolaik “Credo” mums bija pašiem savs komponists Raimonds Pauls, un viņš dziesmām izvēlējās dzejnieku Leona Brieža, Jāņa Petera tekstus – tā jau ir augstākā pilotāža, – vērtē Valdis Skujiņš.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.