“SEB bankas” ekonomists Dainis Gašpuitis
“SEB bankas” ekonomists Dainis Gašpuitis
Foto- LETA

Eiro vērtības krišanās uzlabo konkurētspēju, tomēr jūtama ietekme uz eirozonas eksporta rādītājiem novērojama salīdzinoši nesen. Vājāks eiro rada labākus nosacījumus arī Latvijas eksportam. Grieķijas problēmas, labāki ASV ekonomikas rādītāji, kā arī dolāra likmes celšana norāda uz apstākļiem, kas var likt dolāram pret eiro nostiprināties, skaidro ekonomists. 2

Gašpuitis secina, ka Grieķijā notiekošā tiešā ietekme ir maznozīmīga un ietekmes mērogu uz Latviju galvenokārt noteiks tas, kā Grieķijas parādu krīze atsauksies uz lielākajām eirozonas ekonomikām. Ir veikti daudzi pasākumi, pateicoties kuriem potenciāli negatīvā ietekme kopš pirmā krīzes viļņa ir krietni mazinājusies. Taču liela loma būs krīzes vadībai. Gašpuitis pauž cerību, ka ir izvērtēti visi riski, lai izvairītos no haotiskas notikumu attīstības, kas var strauji audzēt krīzes izmaksas.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Lasīt citas ziņas

Kā ziņots, Grieķijas sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem par pēdējo 7,2 miljardus eiro lielo maksājumu, kas varētu tikt piešķirts Atēnām starptautiskās finansiālās palīdzības ietvaros, jau piecus mēnešus atrodas strupceļā, pusēm nespējot vienoties par vairākiem jautājumiem.

Grieķijai nākamnedēļ jāatmaksā Starptautiskajam valūtas fondam 1,6 miljardi eiro, bet jūlijā un augustā vēl 6,7 miljardi Eiropas Centrālajai bankai, un, nesaņemot pēdējo aizdevuma maksājumu, Atēnām draud reālas maksātnespējas briesmas, kas valsts palikšanu eirozonā padarīs par faktiski neiespējamu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.