Pērn augustā sešu ballu zemestrīcē Kalifornijā tika nodarīti salīdzinoši nelieli postījumi, taču seismologi brīdina, ka ASV apdzīvotāko štatu, kur top desmitā daļa ASV IKP, agrāk vai vēlāk piemeklēs iznīcinoša zemestrīce.
Pērn augustā sešu ballu zemestrīcē Kalifornijā tika nodarīti salīdzinoši nelieli postījumi, taču seismologi brīdina, ka ASV apdzīvotāko štatu, kur top desmitā daļa ASV IKP, agrāk vai vēlāk piemeklēs iznīcinoša zemestrīce.
Foto – AFP/LETA

Kalifornijā top desmitā daļa ASV IKP 0

Kalifornijā, kur Silīcija ielejā top elektroniskās ierīces, Napas ielejā briest vīnogas, Sandjego būvē karakuģus, bet Holivudā uzņem filmas, top vairāk nekā desmitā daļa no ASV iekšzemes kopprodukta, kas ir 16,8 triljoni dolāru. Kalifornijas ekonomika varētu pretendēt uz vietu pasaules tautsaimniecību vadošajā piecniekā, tāpēc tikai doma par iznīcinošu zemestrīci šajā apvidū izraisa amerikāņos šausmas. 1906. gada 7,8 ballu zemestrīcē Sanfrancisko postījumos un ugungrēkos gāja bojā aptuveni 3000 cilvēku. Zemestrīce uzara plaisu ar ātrumu trīs kilometri sekundē. Tās platums bija no diviem līdz pieciem metriem, bet garums – aptuveni 335 km. Tā nebija spēcīgākā zemestrīce pasaulē, bet tā sagrāva namus, sarāva ūdensvada caurules, iegrūžot pilsētniekus pilnīgā haosā. Pētījumi liecina, ka Sanandreasa pārbīdījums atrodas grūti pamanāmā, bet nemitīgā kustībā. Kalifornijas vidienē pavisam tuvu Sanandreasa pārbīdījumam atrodas Pārkfīldas pilsētiņa. Šeit strādājošie seismologi atklājuši, ka šajā apvidū pastāvīgi aptuveni ik pēc 22 gadiem notiek aptuveni sešas balles stipras zemestrīces. Pēc zemestrīcēm 1857., 1881., 1901., 1922., 1934. un 1966. gadā zinātnieki pro­gnozēja, ka nākamā zemestrīce Pārkfīldā notiks 1993. gadā. Tā notika 2004. gadā. Zemes iežu regulārās svārstības Pārkfīldā padarījusi to par vienu no populārākajām seismologu pulcēšanās vietām pasaulē, jo te var paredzēt un reģistrēt salīdzinoši spēcīgas zemestrīces. 2004. gadā Pārkfīldas tuvumā sāka darboties īpaša observatorija San­andreasa pārbīdījuma novērošanai. Šajā apvidū Zemes garozā izdarīts urbums aptuveni trīs kilometru dziļumā un izvietotas ierīces nemitīgo sīko zemestrīču reģistrēšanai, lai mēģinātu laikus uzzināt par Lielo trīci.

Reklāma
Reklāma

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.