Pērn augustā sešu ballu zemestrīcē Kalifornijā tika nodarīti salīdzinoši nelieli postījumi, taču seismologi brīdina, ka ASV apdzīvotāko štatu, kur top desmitā daļa ASV IKP, agrāk vai vēlāk piemeklēs iznīcinoša zemestrīce.
Pērn augustā sešu ballu zemestrīcē Kalifornijā tika nodarīti salīdzinoši nelieli postījumi, taču seismologi brīdina, ka ASV apdzīvotāko štatu, kur top desmitā daļa ASV IKP, agrāk vai vēlāk piemeklēs iznīcinoša zemestrīce.
Foto – AFP/LETA

Heivorda plaisa iet pa stadiona vidu 0


Šodien seismologi zina par zemestrīču izcelsmi daudz vairāk nekā pirms simt gadiem, kad notika katastrofālā Sanfrancisko zemestrīce. Bez Sanandreasa pārbīdījuma Kalifornijas apgabalā ir vēl vairākas plaisas, tajā skaitā Heivorda plaisa, kas stiepjas no Bērklija kalnu pakājes līdz Kalifornijas universitātes teritorijai. Plaisa iet tieši zem vairākām universitātes ēkām, tajā skaitā zem teātra, kopmītņu namiem un Kalifornijas memoriālā stadiona līdz pat Oklendas pilsētai pie Sanfrancisko līča. 1920. gadā, kad arhitekti plānoja Kalifornijas universitātes pilsētiņu, viņi atteicās ņemt vērā ģeologu brīdinājumus par šī rajona seismisko bīstamību. Seismologi vēl nebija ieguvuši cieņu sabiedrības acīs, bet arhitekti jau aptvēra, ka Heivorda plaisas apvidus, kur saduras divi zemes garozas pārbīdījumi, var būt bīstams celtniecībai. Arhitekti projektēja divdaļīgu stadionu, kura vidū bija lauzums kā kafijas pupai. Katra stadiona daļa varēja darboties autonomi, bet zemes iežu pārvietošanās gadījumā slīdēt tiem līdzi. Tagad zinātnieki ir secinājuši, ka Heivorda plaisa virzās uz priekšu lēnām milimetru pa milimetram. 80. gados stadiona sienas nobīde sasniegusi desmit centimetrus. Šī plaisa ēkas sienā diezgan neglīti aizsegta ar sarūsējušu metāla plāksni. Eksperti brīdina, ka plaisas ne tikai lēni pārvirzās, tās var arī pēkšņi lūzt, izraisot zemestrīci. Bērklijas universitātes ģeologi seismoloģijas kursu dēvē par “Zemestrīci jūsu pagalmā”. Tas ir trāpīgs apzīmējums notiekošajam Heivorda plaisas apvidū, kur liela mēroga zemestrīce nav notikusi kopš 1868. gada, bet tā var notikt jebkurā brīdī.

Reklāma
Reklāma
Pirmās pazīmes jau ir: Bijušais NATO komandieris brīdina par Kremļa iespējamiem uzbrukuma plāniem saistībā ar NATO mācībām Baltijas jūrā 125
Krievi nāk virsū kā melna nakts.. Ukraiņi nosauc laiku, kad vairs nevarēs noturēt fronti – ne ieroču, ne spēka nav
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
Lasīt citas ziņas

Stadiona zālienā trenējas futbolisti, kurus daudz vairāk nodarbina jautājums, kā draudzības spēlē pieveikt Stenforda universitātes komandu, nevis raizes par nez kad gaidāmu zemestrīci. Taču zemestrīcēm ir niķis apvienot pacietību ar impulsivitāti, pēc ilga klusuma zemes virskārtai pēkšņi uzsprāgstot.


LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.