Valdis Keris
Valdis Keris
Foto – Karīna Miezāja

– Tā mēdz būt, ka daža informācija vispār pazūd. 46


– Sāpīgi dzirdēt pastāstus par to, ka arodbiedrība pilda politisku pasūtījumu un it kā daudzi mediķi tāpēc šajā akcijā nepiedalīšoties. Bet, kad mēs sniedzam precīzu pamatojumu no savas puses, kāpēc LVSADA pieņēma lēmumu rīkot protesta akciju, tad to pat nepublicē. Valsts finansējums veselības aprūpei šogad ir 3% no iekšzemes kopprodukta, kas ir zemākais rādītājs kopš 2001. gada, un vairāk nekā divas reizes atpaliek no vidējā Eiropas Savienības valstu rādītāja. Gan Eiropas Komisija, gan Pasaules veselības organizācija ieteikušas Latvijai steidzami uzlabot situāciju, lai valstī nepieaugtu invaliditāte, lai samazinātu mirstību, lai pacientiem veselības aprūpe kļūtu pieejamāka… Tikpat kā nekas no tā netiek ne rādīts, ne par to stāstīts. Kad cenšamies panākt, lai situācija mainītos, tad pēkšņi izrādās, ka tas ir kāds liels briesmu darbs, kas vienam otram rada aizdomas par politisku pasūtījumu. Kāpēc tā?

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
TV24
Ojārs Rubenis: “Tikai debilu cilvēku apziņā var būt tāda sajūta, ka mēs varam braukt pa tādiem ceļiem un tādām Rīgas ielām…”
Lasīt citas ziņas

– Neuztveriet to tik sāpīgi! Jūs taču neteiksiet, ka tas sagraus jūsu ideālus. Vai jūsu sniegtā statistika un prasības kaut kādā mērā ir pretrunā ar oficiālo veselības aprūpes politisko vadību?

– Rainis kādreiz rakstīja:

“Bagāts viņš, bet mīkstu sirdi:

Dzird par grūtdienīšu raudām,

Tūdaļ kabatā bāž roku,

Izvelk savu – nēzdodziņu.”

– Mēs neesam bagāti, to jums apgalvos katrs finanšu ministrs.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Te nu parādās mazliet citāda aina, proti, ja valsts gribētu, tad naudu veselības aprūpes problēmu risināšanai varētu atrast. Veselības ministrija 2014. gada beigās bija sagatavojusi pieprasījumu valdībai, ka medicīnai šogad papildus ir nepieciešami 109 miljoni eiro. Taču valdība piešķīra tikai trīsdesmit miljonus.

– Mums ir jābruņojas, jāpērk ieroči, jāatklāj jauns krievvalodīgs televīzijas kanāls, kas, stāsta, esot ne mazāk svarīgs kā bruņošanās…

– Viena lieta ir valsts prioritātes, bet otra – starptautisku ieteikumu svars un nozīme. Kad saka: valsts aizsardzībai nepieciešami divi procenti no IKP, visi ir sapratuši, ka to patiešām vajag, jo kaimiņos samilzis konflikts. Bet, kad saka: medicīnai vajag piecus procentus no IKP, to neviens joprojām nedzird.

Atbildot uz jūsu repliku par naudu, atgādināšu, ka 2015. gads sākās ar 70 miljonu eiro pārpalikumu konsolidētajā kopbudžetā. Tā bija oficiāla Finanšu ministrijas informācija.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.