1795. gada 6. janvārī 0

Pirms 220 gadiem, 1795. gada 6. janvārī, Parīzē uzņēmēja ģimenē piedzima franču ķīmiķis Anselms Paijens.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 40
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā
Lasīt citas ziņas

Viņam lieli nopelni industriālās ķīmijas aizsākšanā, kā arī celulozes atklāšanā. Darbs tēva uzņēmumā, kur tika rafinēts cukurs un ražotas vairākas ķīmiskās vielas, Anselmam pavēra plašas iespējas eksperimentiem. 1820. gadā viņš būtiski uzlaboja tēva uzņēmuma stāvokli, izstrādājot paņēmienu, kā no sodas un borskābes lēti iegūstams boraks. Pirms tam to nācās importēt. Paijens turklāt pirmais pasaulē atklāja un aprakstīja, kas ir ferments – viela, kuras klātbūtne izsauc vai paātrina ķīmisko reakciju. Par pirmo franču zinātnieka aprakstīto fermentu 1833. gadā kļuva amilāze jeb diastāze. Tās iedarbībā ciete pārvēršas cukurā. Bet dažus gadus vēlāk, eksperimentējot ar kokšķiedrām, Paijens atklāja, ka, apstrādājot koku ar slāpekļskābi, koksne pārvēršas par šķiedrainu, kokvilnai līdzīgu struktūru. 1839. gadā to nosauca par celulozi.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.