Mobilā versija
+3.1°C
Guna, Judīte
Sestdiena, 10. decembris, 2016
21. maijs, 2015
Drukāt

1925. gada 21. maijā

21maijs_Saldets_2

Pirms 90 gadiem, 1925. gada 21. maijā, amerikāņu izgudrotājs un dabaspētnieks Klarenss Bērdsajs ASV Masačūsetsas štata Gločesterā ar paša konstruēto rūpniecisko iekārtu pirmo reizi veica pārtikas ātro sasaldēšanu, tā aizsākot veselu pārtikas rūpniecības nozari – saldētās pārtikas ražošanu.

Ideja, ka pārtiku var saglabāt ilgākam laikam svaigu, to ātri sasaldējot, viņu nelika mierā jau ilgāku laiku. Dzīvojot Kanādā, Bērdsajs bija pārliecinājies, ka 40 °C dziļi sasaldēta menca garšo kā svaiga, kad to atkausē. Sasaldēšanas princips 20. gadsimta sākumā gan bija pazīstams, taču pakāpeniskā saldēšana nedeva tādus rezultātus kā ātrā, jo ledus kristāli saplēsa šūnu membrānas un tas mainīja gan pārtikas struktūru, gan garšu. Atlika radīt atbilstošas tehnoloģijas, ar ko izgudrotājs desmit gadu gaitā arī nodarbojās. Viņa pirmajiem mēģinājumiem nebija komerciālu panākumu, un Bērdsajs bankrotēja, taču 1925. gadā darbu sākusī “General Corporation Seafood” izrādījās veiksmes stāsts. Zivīm sasaldēto produktu klāstā sekoja liellopu un putnu gaļa, augļi un dārzeņi.

Pievienot komentāru

Zviedrijā atklās pasaulē pirmo ledus viesnīcu, kas darbosies visu gaduZviedrijā decembra vidū plānots atklāt pasaulē pirmo no ledus veidoto viesnīcu, kas darbosies visu gadu.
Draugiem Facebook Twitter Google+