1925. gada 21. maijā 0

Pirms 90 gadiem, 1925. gada 21. maijā, amerikāņu izgudrotājs un dabaspētnieks Klarenss Bērdsajs ASV Masačūsetsas štata Gločesterā ar paša konstruēto rūpniecisko iekārtu pirmo reizi veica pārtikas ātro sasaldēšanu, tā aizsākot veselu pārtikas rūpniecības nozari – saldētās pārtikas ražošanu.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
Dārzs
FOTO. Cik šogad maksā stādi, un kas ir piedāvājumā? Reportāža no Siguldas Stādu parādes
Kokteilis
Gudri jau kopš dzimšanas: 5 zodiaka zīmju pārstāvji, kuri var lepoties ar attīstītu intelektu
Lasīt citas ziņas

Ideja, ka pārtiku var saglabāt ilgākam laikam svaigu, to ātri sasaldējot, viņu nelika mierā jau ilgāku laiku. Dzīvojot Kanādā, Bērdsajs bija pārliecinājies, ka 40 °C dziļi sasaldēta menca garšo kā svaiga, kad to atkausē. Sasaldēšanas princips 20. gadsimta sākumā gan bija pazīstams, taču pakāpeniskā saldēšana nedeva tādus rezultātus kā ātrā, jo ledus kristāli saplēsa šūnu membrānas un tas mainīja gan pārtikas struktūru, gan garšu. Atlika radīt atbilstošas tehnoloģijas, ar ko izgudrotājs desmit gadu gaitā arī nodarbojās. Viņa pirmajiem mēģinājumiem nebija komerciālu panākumu, un Bērdsajs bankrotēja, taču 1925. gadā darbu sākusī “General Corporation Seafood” izrādījās veiksmes stāsts. Zivīm sasaldēto produktu klāstā sekoja liellopu un putnu gaļa, augļi un dārzeņi.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.