Foto – LETA

Cenu kāpums pārtikai būs 5%-10% 0

Lai gan pārtikas ražotāji lielāko izdevumu daļu saistībā ar izejvielu cenu kāpumu šogad noseguši no saviem līdzekļiem, līdz gada beigām visās produktu grupās cenu kāpums sagaidāms 5%-10% diapazonā, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe.

Reklāma
Reklāma
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 178
“Krievi mūs burtiski aprīs!” Ukraiņu komandieris skaidro iespējamās kara pauzes briesmas 139
Neizmet, turpini izmantot – 10 praktiski pielietojumi ikdienā tavam vecajam viedtālrunim 7
Lasīt citas ziņas

“Šogad liellopu gaļas ražotāju cenas augušas par 17%, cūkgaļai – par 8%, vistas gaļai – par 4%, tikmēr mazumtirdzniecības cenas saglabājas stabilas. Tātad izmaksu kāpumu ražotāji ir paņēmuši uz sevi,” sacīja Gulbe.

Līdzīgi esot rīkojušies maizes ražotāji, savukārt piena ražotāju cenas visu gadu samazinājās, tomēr veikalos tas nebija jūtams.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Tas nozīmē, ka maizes un miltu izstrādājumu cenu kāpums ir neizbēgams un turpināsies, līdz visi ražotāji būs pārslēguši līgumus ar tirgotājiem par jaunajām cenām. Cenu kāpums būs 5%-10% robežās. Tāds pats cenu kāpums būs arī gaļai un gaļas produktiem,” norādīja Gulbe.

Viņa arī sacīja, ka, salīdzinot Latvijas mazumtirdzniecības cenu kāpumu ar vidējo cenu kāpumu Eiropas Savienībā (ES), Latvijā tas bija lielāks augļiem, dārzeņiem, zivīm un piena produktiem. Gaļai, maizei un cukuram cenu kāpums bijis pat divas reizes mazāks par vidējo cenu pieaugumu ES.

Saskaņā ar LTVC datiem šā gada pirmajos astoņos mēnešos salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pagājušajā gadā cenas pasaules tirgos ir samazinājušās lielākajai daļai lauksaimniecības un pārtikas produktu. Tikmēr ES tās samazinājušās tikai sviestam, pilnpiena pulverim un rīsiem.

“Savukārt Latvijā ražotāju cenas visbūtiskāk šajā periodā ir samazinājušās piena produktiem – vājpiena un pilnpiena pulverim un sviestam, nedaudz pieaugušas gaļas cenas, bet vislielāko pieaugumu – par 14% – piedzīvojušas graudu cenas. Ja aplūko patēriņa cenas, Latvijā tās samazinājās eļļai un taukiem, gaļai un maizei bija stabilas, bet lielāko -10% – pieaugumu sasniedza augļu un dārzeņu cenas,” norādīja LTVC vadītāja.

LTVC izveidots 1995.gadā kā Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta struktūrvienība. LTVC vāc, apkopo un sniedz Eiropas Komisijai informāciju par noteiktu lauksaimniecības produktu cenām un apmēriem. Iegūtā informācija tiek izmantota lauksaimniecības produktu ražošanas un tirgus stāvokļa novērtēšanai, intervences pasākumu pamatošanai un noteiktu lauksaimniecības produktu muitas vērtības noteikšanai.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.