Mobilā versija
+5.2°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
7. augusts, 2013
Drukāt

Ievērojam atskābinošu uztura režīmu!

366jul102

Izrādās, iemesls tam, ka reizēm pat no rīta nejūtamies kā svaigi gurķīši – drīzāk gan kā skābēti! – nereti ir gluži vai uz delnas: tik tiešām esam saskābuši! Kā tas saprotams? Un vai to var novērst? Trīs nedēļas mainu uztura un dzīves režīmu un skatāmies – kas mainās.

Skaidrību palīdz viest sporta ārste homeopāte Maruta Noveičuka. Ar viņu vienojamies arī par praktisku eksperiment

 

Ekspermenta uzdevums

Trīs nedēļas ievērot atskābinošu uztura un dzīves režīmu.

Pārliecināties par organisma veselības rādītāju izmaiņām, izmantojot Folla diagnostiku pirms un pēc eksperimenta.

 

 

Daktere Maruta Noveičuka  Noveichuka_M pati vairākkārt ievērojusi šādu režīmu, tāpēc zina – trīs nedēļas ir pietiekams laika periods, lai organismā notiktu jūtamas pārmaiņas. Turklāt smadzenes paspēj pierast pie jaunajiem apstākļiem un vairs tik ļoti nevēlas atgriezties pie vecajiem ieradumiem. Atskābinošu režīmu ārste mēdz ieteikt daudziem saviem pacientiem, un parasti pat tie (īpaši vīrieši!), kuri nespēj iedomāties maltītes bez gaļas, viņas kabinetā pēcāk atgriežas mundri un pacilāti.

 

Pirms

Ja skābums mazinās, organismam vajadzētu atkopties, tāpēc netiešā veidā par eksperimenta sekmēm varētu spriest, pārbaudot vispārējo veselības stāvokli pirms un pēc atskābinošā režīma ievērošanas. Tam noderīga ir Folla diagnostika.366jul101

Tās pamatā ir ādas elektriskās pretestības mērīšana bioloģiski aktīvajos punktos. Katrs no tiem ir saistīts ar kādu iekšējo orgānu vai tā daļu. Izmaiņas iekšējā orgānā atspoguļojas arī atbilstošā punkta ādas elektriskajā pretestībā.

Ja pretestība ir robežās no 40 līdz 60, par konkrētajam punktam atbilstošo orgānu varam īpaši neraizēties. Rādījumi, kas mazāki par 40, liecina par orgāna vai tā daļas nogurumu, nespēju pilnvērtīgi darboties; tajā var būt ieperinājusies kāda hroniska kaite, sākušies deģeneratīvi procesi. Savukārt, ja pretestība ir virs 60 – iespējama orgāna pārslodze, stress un iekaisumi, taču bieži vien tās ir tikai orgāna pastiprinātas aktivitātes sekas dienā.

Lai eksperiments nebūtu vien tukšas pļāpas, zinātnes vārdā uzskatu par nepieciešamu atklāt, ko izmeklējumi pauda par manu veselības stāvokli, kā arī nepatīkamākās izjūtas, kuru izmaiņas triju nedēļu laikā ļautu novērtēt atskābinošā režīma efektivitāti.

Folla diagnostikā mēraparāta noteiktos datus bezkaislīgi attēlo un skaidro datorprogramma. Kā atklājas izmeklējuma grafiskajā attēlā, mans kuņģis ir pamatīgi nolietojies un tuvu spēku izsīkumam, cietušas arī aknas, resnā zarna un vairāki citi orgāni. Tos visus īpaši kaitīgi ietekmē starpšūnu vides pārmērīgais skābums.

 

Sārmus veicinoši

Gandrīz visi svaigi un žāvēti augļi, vīnogas, rozīnes, ķirši, jāņogas, bietes, burkāni, kāposti, ziedkāposti, kartupeļi (gatavoti ar mizu), ķirbji, kāļi, sīpoli, ķiploki, selerijas, svaigi gurķi, salāti, zaļie zirnīši, redīsi, pipari, tomāti, auzu pārslas, griķi, lazdu rieksti, skābpiena produkti.

Skābi veicinoši

Cukurs, cukuru saturoši saldumi, žāvēti banāni, augļi cukura sīrupā, kaltēti zirņi vai pupas, miežu putraimi, manna, ciete, kukurūza un tās pārslas, maize, milti, zemesrieksti, siers, olas, visu veidu gaļa, visu veidu zivis, vēži, austeres, mīdijas, kafija, melnā tēja, alkohols, gāzēti dzērieni.

 

 

Pēc citiem parametriem daktere Maruta Noveičuka novērtē, ka izteikti slikts ir arī veģetatīvās nervu sistēmas stāvoklis (deviņos no desmit punktiem rādītāji ir no 20 līdz 42). Lai komplekts būtu pilnīgs, iepriekšminētajam pievienošu arī dažas subjektīvas sūdzības: stipras un biežas galvassāpes, sirds pārsitieni, locītavu smeldze ikreiz, kad pēc ilgstošas gulēšanas vai sēdēšanas pie datora izstaipos, un gandrīz pastāvīgs nogurums.

Lai pēc šīs grēksūdzes justos labāk, aizrādīšu, ka gluži pēc nelaimes čupiņas neizskatos. Iespējams – daudzi, sistemātiski pārdomājuši savu pašsajūtu, varētu sastādīt līdzīgu sūdzību sarakstu.

Mans eksperimentālais režīms

Uzturs

Produkti, kas organisma vidi padara sārmaināku. Ēdienkarti veidot palīdz neliela tabula:

Vienas dienas uzturā ietilpst:

• vismaz kilograms dārzeņu (izņemot kartupeļus), zaļumi (dilles, loki, selerijas, gārsas u.c.) – bez ierobežojumiem;

• ne vairāk kā trīs vienības augļu (1 vienība = 1 apelsīns, ābols, bumbieris vai banāns, vai 2 plūmes, vai 2 mandarīni, vai puse citrona, vai 100 grami melones, ogu vai augļu sulas),

• trīs vienības piena produktu (1 vienība = 75 mililitri piena vai 50 mililitri kefīra vai jogurta, vai 3 ēdamkarotes skāba krējuma),

• trīs vienības ogļhidrātu (1 vienība = 25 grami putraimu (auzas vai griķi) vai

1 vidēja lieluma ar mizu gatavots kartupelis),

• trīs vienības olbaltumvielu (1 vienība = 100 grami biezpiena).

Medus un rīsi tiek uzskatīti par neitrāliem produktiem; medu var ēst līdz 2 ēdamkarotēm dienā, rīsus – dienas putraimu normas ietvaros. Fiziski īpaši aktīvie drīkst ēst līdz 5 vienībām ogļhidrātu un olbaltumvielu.

Te nav minēti visi atļautie produkti, taču sniegts aptuvens priekšstats par dienas uztura sadalījumu un apjomu. Dārzeņus lieliski būtu ēst pēc iespējas svaigus, taču vēders ar neierasto pārtiku var netikt galā.

Tāpēc daļu no saknēm labāk sautēt vai izspiest sulā. Biezpienu kā olbaltumvielu avotu daļēji var aizstāt ar sēklām un riekstiem. Žāvēti augļi vienību skaita ziņā pielīdzināmi svaigajiem, tomēr daktere Maruta Noveičuka pieļauj, ka kārumnieki drīkstētu kādu no tiem uzkost arī virs normas.

Sāli diēta neliedz, jo nātrijs palielina organisma vides sārmainību.

Dzert ieteicams 2–3 litrus dienā. Kā organisma skābuma neitralizētājs ieteicams koraļļu kalcijs – 1 paciņa uz 1,5 litriem ūdens (lai organisms pierastu, pirmās četras dienas lieto tikai puspaciņu uz puslitru), ko izdzer starp ēdien-reizēm.

Jādzer zāļu tēja (1–2 glāzes), dārzeņu sula (1–2 glāzes), ūdens un, ja ir, arī bērzu sula.

Kustības

Vismaz trīs reizes nedēļā 20 līdz 40 minūtes jāizkustas mērenā slodzē – skrienot, braucot ar velosipēdu, peldot.

Vakariņas un gulētiešana

Pēdējo reizi vajadzētu ēst starp sešiem un astoņiem vakarā, pie miera doties līdz pulksten 23.

Pirmās trīs – visgrūtākās

Pēc konsultācijas pie dakteres Marutas Noveičukas devos pēc koraļļu kalcija un grāmatas, ko daktere ieteica palasīt dvēseles priekam. Nākamajā dienā, 9. aprīlī, sāku savu trīsnedēļu režīmu. Un… iekritu kā murgā! Galva, kas jau iepriekšējā vakarā bija aizdomīga, pilnībā pieteica sevi ar sāpēm, kas ik pa mirklim vilka gultā vēl trīs dienas. Tam bija arī laba blakusparādība – ēst gan nekārojās nemaz! Varbūt ar trako sāpi izpaudās organisma pārsteigums par manu dienišķo kafijas un tējas litru aizstāšanu ar dziedinošo koraļļūdeni un bērzu sulām? Bet varbūt tas, muļķītis, protestēja pret ierasto siermaižu un cepumu (uh, ar vārīta kondensēta piena piedevu!) nomaiņu pret sakņu sautējumu?

 

 

Dakteres Noveičukas komentārs

Iespējams, tā bija tikai sagadīšanās, taču pirmās trīs dienas mēdz būt grūtas. Neierasts uzturs, atteikšanās no kafijas un tējas organismam rada stresu. Tas varēja izraisīt galvassāpes. Tomēr parasti tik slikti nemēdz būt. Visbiežāk ir grūti, jo gribas ēst, turklāt to, kas nav atļauts.

 

 

Īpašais uzturs? Nekā sarežģīta!

 

Tā kā šo trīs nedēļu laikā man bija jāpieliek punkts kādam pamatīgam darbam, bažījos, vai vienību rēķināšana, produktu izvēle un gatavošana neaizņems daudz laika. Tomēr tas izrādījās ļoti vienkārši! Lūk, daži piemēri no manas ēdienkartes.

Brokastis

• Divarpus saujas (75 grami) auzu pār-slas, sajauktas ar rozīnēm, žāvētiem āboliem vai citiem žāvētiem augļiem, aplietas ar verdošu ūdeni un brīdi paturētas, lai sabriest. Klāt – karote medus.

• Vai – mērcēti griķi ar zaļumiem, gurķiem, tomātiem.

• Vai ar mizu gatavoti kartupeļi plus salāti (ja nav laika sagriezt, var grauzt vienkārši lapas vai piekost tomātu, gurķi, kāpostu u. c.).

Pusdienas

Dārzeņu sautējums – burkānus, bietes, kāpostus u. c. sagriežu katliņā, uzleju nedaudz ūdens un eļļas un uz lēnas uguns sautēju. Kad gatavs, pievienoju zaļumus un uzkaisu jūras sāli.

Vakariņas

• Samaisu biezpienu ar krējumu, kefīru, sagrieztiem seleriju kātiem un gurķiem.

• Vai – sablendēju biezpienu ar krē-jumu, pienu (ja masa par sausu), medu un citrona sulu, pievienoju izmērcētus augļus.

Papildēdieni

• Ēdienreizēs vai starp tām ēdu arī Ķīnas kāpostu, gurķu, tomātu, vārītu biešu vai citu dārzeņu salātus ar eļļu un citrona sulu. Tiem mēdzu piemaisīt biezpienu.

• Vai – uz smalkās rīves sarīvēju burkānu, pievienoju nedaudz eļļas un citrona sulu, dažas rozīnes vai sagrieztas vīģes. Garšīgi! Kāri našķoties mēdzu apmierināt arī ar kādu svaigu vai žāvētu augli, sezama un saulpuķu sēkliņām.

• Vakaros dzēru burkānu/ābolu/ķirbju sulu. Ja to dara katru dienu, ar sulu spiedes mazgāšanu var daudz neaizrauties.
Jāpiebilst – viltība ar obligāto dārzeņu kilogramu dienā tiešām strādā! Kad tas apēsts, vēderā paliek mazāk vietas visam citam, tostarp arī kārdinošām kulinārām fantāzijām.

Par tabletēm

Zinādama par savām biežajām galvassāpēm, biju laikus noskaidrojusi, ka zāles drīkstu lietot pēc vajadzības. Bet kopš minētās reizes galva līdz šim brīdim vairs nav sāpējusi. Taču, pārnesot uz pieliekamo 20 litru tilpuma paštaisītā vīna pudeli, pamatīgi sastiepu muguru (alkohols tik tiešām ir kaitīgs veselībai!). Trīs dienas dzēru dažādas tabletes un domāju – nez cik ļoti ar tām bojāju organisma vispārējo ainu?

 

Dakteres Noveičukas komentārs

Lielākā daļa medikamentu organismu skābina, bet, ievērojot šo diētu, tam ir vieglāk tikt galā ar tablešu izraisītajām nevēlamajām izmaiņām. Muguras sāpju gadījumā var būt nepieciešams lietot zāles, taču nereti tās var izraudzīties arī no augu valsts preparātu klāsta.

 

 

Viens eksperimentētājs pavelk līdzi pārējos

Sportoju pašā patīkamākajā veidā. Mūsu ģimenes iemīļotā seriāla katra sērija ir 40 minūtes gara. Skrēju un lēkāju, veroties ekrānā. Beidzot bija nopietns attaisnojums kopā ar bērniem paskatīties filmu!
Strādājot pie sevis pilnveidošanas, cilvēks labvēlīgi iedarbojas arī uz apkārtējiem – šī patiesība teorētiski bija dzirdēta daudzkārt. Eksperimenta gaitā par tās pareizību pārliecinājos praksē.

Manā gadījumā tas gan bija visai prozaiski. Kad pievērsos atskābinošajai diētai, satrieca atšķirība starp to, ko ēdu es (dillītēm apkaisīti dārzeņi) un ko – mani bērni (pašu gatavoti makaroni ar sieru
un – ak, tavu laimi! – vismaz dillēm). Tomēr viss mainījās, kad mūsu virtuvē blakus izlietnei parādījās pamatīgs plastmasas spainis ar dažādiem augu valsts labumiem. Bērni ieradinājās izvilkt un nograuzt pa burkānam, izspiest sulu. Palēnām savus ēdienus sāku gatavot lielāka tilpuma traukos, lai pietiktu aizvien pieaugošajam interesentu un atbalstītāju pulciņam.

Zīmes liecina – esam uz pareiza ceļa!

Jau pirmajās dienās pārliecinājāmies – pazūd pavasara vārdā nosauktais (drīzāk jau vissezonu) nogurums! Jāatzīstas, ka darbu dēļ gulētiešanas laiku reizēm stipri novilcināju. Tomēr no rīta nebija grūti izkāpt no gultas, uz pēcpusdienas snaudu arī nevilka. Jaunākās meitas mūzikas skolas koncertā neaizmigu, lai gan agrāk jebkurā sēdošā pasākumā va-rēju sākt klanīties jau pēc pirmajām minūtēm.
Kaut kur pazuda sirdsklauves, locītavu sāpes un izčibēja arī dažādi ādas negludumi. Nez vai kāds kosmetologs spētu paveikt vairāk!

Lai gan jutos labi paēdusi, pazuda pāris svara kilogrami. Kā smejies, vieni vienīgi zaudējumi!

Toties ieguvu daudz skaidrāku domāšanu, palielinājās arī koncentrēšanās spējas.

 

 

Dakteres Noveičukas komentārs

Mundrums izskaidrojams ar to, ka organisms kļuvis tīrāks un tam nav jātērē enerģija sevis attīrīšanai un liekā skābuma neitralizācijai. Arī uzturvielas no asinīm vieglāk nonāk līdz šūnām.
Sārmainās diētas ēdieni ir uzturvielām bagātīgāki, gremošanas sistēma netiek apgrūtināta ar nepilnvērtīgu barību.

Prāta darbība un koncentrēšanās spējas uzlabojas, jo attīrītā vidē šūnām, to-starp arī smadzeņu neironiem, ir vieglāk darboties.

 

 

Arī garam nepieciešama stiprinoša barība

Kā citādi!? Jau agrāk veikto veselības uzlabošanas eksperimentu laikā jutu, ka spēcīgu uzmundrinājumu sniedz Pola Brega grāmata Badošanās burvestības. Lieliski palīdz it viss, kas priekšplānā izvelk ikvienā mītošo pārliecību, ka dzīvē ir arī kāds lielāks mērķis un cēlāks skaistums par kārdinošo Cielaviņu saldumu veikala vitrīnā. Šoreiz mani iepriecināja dakteres ieteiktā sirsnīgā grāmatiņa par cilvēka ceļu uz patiesām vērtībām, veicās nokļūt arī man ļoti tuvās Vītolu ģimenes koncertā.

 

 

Dakteres Noveičukas komentārs

Esmu personiski pārliecinājusies, ka grāmatu lasīšana, pastaigas dabā un citas garu stiprinošas nodarbes ne vien labvēlīgi izmaina fizioloģiskos rādītājus, bet var palīdzēt daudzās grūtībās. To, ka organismu ietekmē ne tikai uzņemto kaloriju daudzums un uzturvielas, bet kas vairāk, apliecina arī pētījumi, par kuriem var lasīt, piemēram, grāmatā Ūdens kristālu noslēpumi.

 

 

Pēc

Dakteres Marutas Noveičukas kabinetā ierodos pilnīgā pārliecībā, ka rezultātiem vajadzētu būt labiem. Iekšējā sajūta un pat ārējais izskats nešaubīgi liecina – esmu uz īstā viļņa. Galva teju trīs nedēļas nav ne reizi sāpējusi, no miegainuma – ne vēsts; drīzāk ir sajūta, ka manī norisinās kāda vadāma kodolreakcija. Atliek pārbaudīt, ko par izmaiņām vēstī objektīvi skaitļi. Un, lūk.

Eksperimenta rezultāti

Visi rādītāji, kas bija pazemināti, ir normalizējušies! Tie daži, kas pakāpušies augstāk par vēlamo 60, liecina par nenozīmīgām fizioloģiskām izmaiņām vai pastiprinātu orgānu darbību, kas varētu būt saistīta ar diētas rosināto intensīvo toksīnu izvadi. Arī veģetatīvās sistēmas mērījumu rezultāti no patoloģiski zemiem pārtapuši ideālos.366jul100Viss, kā saka, ir atkal uz strīpas!

Bet, galvenais,wwesmu pārliecinājusies, cik aplama ir mana mūžīgā atruna: kamēr nodošu darbu, ēdīšu, kā pagadās – nav taču laika domāt par uzturu. Dažas veselīgākai un sārmainuma ziņā pareizākai maltītei veltītas minūtes ar uzviju atmaksājas, dāvājot mundrumu un uzlabojot koncentrēšanās spējas!

Ko tālāk?

Jau pirmajā vakarā pēc eksperimenta nobeiguma grasos doties ciemos. Viesības ir īsts pārbaudījums manai apņēmībai neatgriezties pie agrākajiem ēšanas ieradumiem!

Atskābinošo diētu nepieradušam organismam nav ieteicams ievērot ilgāk par trīs nedēļām, tāpēc jautāju dakterei, kā rīkoties turpmāk.

• Sārmaino režīmu drīkst atkārtot, kad vien sajūt pēc tā vajadzību. Organismu pieradinot iztikt bez gaļas un zivīm (šāda pāreja ieteicama ne straujāk kā divu gadu laikā), sārmainu uzturu var lietot ikdienā.

• Augošam organismam šādu ēdienkartes maiņu veikt ir riskanti, taču bērniem (sevišķi slimīgiem), kuri nevēlas ēst gaļu, šo produktu un tā izstrādājumus (arī buljonu!) uztiept nevajadzētu.

• Bieži vien nomāc apziņa, ka nepārtraukti kaut ko nedrīkstam. Ja negrasāmies ierobežot ēdienkarti tikai ar atskābinošu uzturu, ikdienas maltītē vajadzētu ietvert 80 procentus sārmainumu veicinošus produktus un 20 procentus – skābinošus, piemēram, pusdienās apēdot 100 gramus zivs un 400 gramus dārzeņu.

• Lai palīdzētu organismam attīrīties, ieteicams ievērot ūdens stundas (to laikā dzer tikai ūdeni) un atslodzes dienas (atskābinoša diēta), kuras noskaidrot palīdz, piemēram, 36,6 °C kalendārs.

• Nepārtraukti ievērojot diētu, padarīt sevi pārāk sārmainu praktiski nav iespējams, jo cilvēkam ir grūti izvairīties gan no vides piesārņojuma, gan dažādiem stresiem vai mazkustības.
Pēc šīs diētas saldumus un bulciņas, par laimi, pat neprasās. Kafija un tēja mani arī vairs nekārdina, jo esmu pārliecinājusies, kur rodama patiesā enerģija. Dakterei pilnīga taisnība – šo triju nedēļu laikā organisms (tātad es pati!) tik tiešām ir kļuvis gudrāks.

 

 

Seši jautājumi uzziņai

1. Kāds organisma pH līmenis uz-skatāms par normālu?

Vēlama ir nedaudz sārmaina vide, kuras pH ir virs 7. Asinīs pH līmeni organisms cenšas uzturēt nemainīgu – ap 7,4.

2. Kāpēc mēs saskābstam? Kā tas var kaitēt?

Mūsos nepārtraukti veidojas vai no ār-pasaules iekļūst toksīni. To avoti ir piesārņota pārtika un apkārtējā vide, mazkus-tīgs, nervozs dzīvesveids, ķermenī mītoši parazīti un mikrobi un arī pašas organisma šūnas.

Ja nespējam toksīnus pienācīgi izvadīt, tie uzkrājas starpšūnu šķidrumā, kur aizķeras aiz mazām saistaudu slotiņām. Jo to veidotais filtrs vairāk aizsērējis, jo grūtāk uzturvielām no asinīm nokļūt šūnās. Tāpēc organisms dzīvo kā badā, pat ja ēdam pilnvērtīgu pārtiku.

Šūnās pietiekamā daudzumā nenonāk skābeklis. Ja organisma ķīmiskajās reakcijās tā pietrūkst, pārliekā daudzumā tiek ražota pienskābe, kas nokļūst arī starpšūnu telpā. Tas kavē bioķīmisko procesu norisi, šūnas un fermenti darbojas apgrūtināti. Tāpēc vājinās imunitāte, sākas dažādas slimības, veidojas ļaundabīgiem audzējiem labvēlīga vide.

Starpšūnu šķidruma skābumu palielina arī daļa pārtikas produktu. Piemēram, gaļas vielmaiņas galaprodukts ir urīnskābe. Ja organisma iekšējā vide ir skāba, nav pamata cerēt ne uz ideālu figūru un ādu, ne uz labu veselību.

3. Vai esmu ieskābis?

Kā ar lakmusa papīrīti to pārbaudīt nav iespējams. Starpšūnu telpas pārmērīgu skābumu medicīnas valodā sauc par latento jeb slēpto acidozi. Kad skābums manāms asinīs, jo organisms nav spējis to neitralizēt, cilvēks jau ir pamatīgi slims. Tomēr mēs visi – ja vien neesam īpaši sārmaina uztura piekritēji un daudz nesportojam –, visticamāk, esam kaut nedaudz ieskābuši.

Par pazeminātu pH līmeni var liecināt pastāvīgs nogurums, jo organisms daudz enerģijas tērē atskābināšanas procesiem, kuņģa problēmas (tostarp skābas grēmas), bieža sirgšana ar infekcijas slimībām, sirdsklauves, iekaisumi, locītavu sāpes, depresija un daudzas citas vainas. Organismam pieskābinoties, cieš katra cilvēka vājākais punkts.

4. Kā lieko skābumu neitralizēt?

Lielākoties organisms ar to tiek galā pats, toksīnus izvadot ar urīnu, caur ādu un gļotādu, zarnām, sievietēm – arī mēnešreižu laikā.

Starpšūnu telpas skābumu izmanto kuņģis, ražojot kuņģa sulu. Ja iekšējā vidē skābuma par daudz, kuņģis mēdz pārstrādāties, tā gļotāda izdilst, rodas piemērota vide helikobaktērijai, vēlāk – kuņģa čūlai.
Mums nepieciešami gandrīz visi Mendeļe-jeva tabulas ķīmiskie elementi, bet skābās vides neitralizācijā lielākoties piedalās kalcijs, magnijs, nātrijs un kālijs. Ja šīs minerālvielas netiek pietiekami uzņemtas ar uzturu, organisms tās atņem kauliem, zobiem, matu saknēm un asinsvadu sieniņām, uz kurām noārdītajās vietās tiek uzklāti holesterīna ielāpi. Kaulos ar laiku var veidoties osteoporoze.

Organismam varam palīdzēt:

• nodarbojoties ar mērenu fizisku slodzi, kuras laikā ķermeņa šūnām pietiek skābekļa un pienskābe enerģijas ieguvei tiek novadīta uz muskuļiem, tādējādi starpšūnu vidi padarot mazāk skābu. Ja slodze ir pārmērīga un audiem skābekļa nepietiek, pienskābe tiek ražota papildus un skābums palielinās;

• lietojot tādu uzturu, kas veicina sārmainas vides veidošanos;

• pietiekami izguļoties laikā, kad iekšējie orgāni veic intensīvu attīrīšanas darbu, tas ir, no vienpadsmitiem vakarā līdz trijiem rītā;

• svarīgs noteikums – vakariņas paēst vismaz līdz astoņiem.

5. Vai skābinošie produkti ir kaitīgi?

Cukurs, baltie milti, kokakola un citi uzturvielām nabadzīgi, ķimizēti produkti ir pilnībā nevajadzīgi, taču maize, gaļa, pupas, olas un daudzi citi produkti, pareizā proporcijā 1:4 sabalansēti ar sārmus radošajiem, var būt ļoti noderīgi.

6. Vai sārmus veicinoša režīma laikā svars krītas? Vai ir cerība izārstēties no slimībām?

Svars mēdz mazināties. Taču smadzenēm novājēšana ir kā briesmu signāls. Tāpēc tās organismu mudina ēst vairāk, un svars atkal palielinās. Labāk nenoskaņoties uz vājēšanu, bet koncentrēties uz attīrīšanos! Normalizējas asinsspiediens, īpaši jauniešiem, kuriem tas paaugstināts pārslodzes un neveselīgas ēšanas dēļ. Ja papildus lieto augu valsts preparātus, izzūd kuņģa sāpes, gastrīts, čūla. Fiziska aktivitāte palīdz pret aterosklerozi un daudzām citām kaitēm.

 

 

 Foto komentāri:

“Eksperimenta laikā manī iedarbojās kāds līksms motoriņš, kas tā vien mudināja ja ne skriet, tad vismaz ik uz pirmā soļa palēkties gan. Pat par spīti pilnīgam kofeīna trūkumam,” atzīst eksperimentētāja Aija.

Jo krāsa tumšāk rozā vai košāk dzeltena, jo orgāns vairāk bojāts.

Krāsu izmaiņas izmeklējuma attēlā, kas tapis pēc eksperimenta, liecina, ka organisma stāvoklis uzlabojies.

 

Raksts publicēts žurnālā “36,6°C” 2010. g. jūnijā/jūlijā

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+