Mobilā versija
+5.5°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
9. jūnijs, 2015
Drukāt

Lēcu burgeri: mazliet neparasti, bet pikanti un veselīgi!

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida
Sastāvdaļas

(8 porcijas)

Maizītēm

• 500 g pilngraudu miltu

• 420 ml kefīra

• 2 ēdamkarotes olīveļļas

• 2 ēdamkarotes cukura

• Tējkarote sodas

• Tējkarote sāls

• 4 ēdamkarotes sezama sēkliņu

Lēcu kotletītēm

• 150 g izmērcētu zaļo lēcu

• 200 g kāposta

• 2 ēdamkarotes zirņu miltu

• ½ tējkarotes sāls

• Ķiploka daiviņa

• Garšvielas: ¼ tējkarotes kumīna ¼ tējkarotes maltu melno piparu ¼ tējkarotes malta koriandra

Burgeru pildījumam

• 2–3 tomāti

• Liels gurķis

• 2–3 ēdamkarotes krievu sinepju

• 16 mazas salātu lapas

• 100 ml mazāk treknas (light) majonēzes

Maizes mīklai sajauc visas sausās sastāvdaļas, tad pielej kefīru, olīveļļu, rūpīgi samīca un ļauj mīklai 10 minūtes atpūsties. Uzkarsē cepeškrāsnī līdz +200 °C. Ar mitrām rokām veido apaļas bumbiņas 6–7 cm diametrā, liek uz pannas, kas izklāta ar cepampapīru, un apkaisa ar sezama sēkliņām. Cep aptuveni pusstundu, līdz maizītes zeltaini brūnas. Tās liek bļodā un apsedz ar dvielīti vai pārtikas plēvi, lai kļūst mīkstas, nevis ar cietu garoziņu.

Nakti mērcētas zaļās lēcas sablendē kopā ar smalki sagrieztu kāpostu (ja masa ir pārāk sausa, pielej pāris ēdamkarošu ūdens), tad pievieno garšvielas, sāli un zirņu miltus (ja nav pieejami, var izmantot kviešu miltus). Veido mazas, apaļas kotletītes maizīšu lielumā un cep uz pannas vai cepeškrāsnī, līdz gaiši brūnas.

Burgeram kārtām liek salātu lapu, tomāta šķēlīti, majonēzi, ar sinepēm apziestu lēcu kotleti, ar sāli apkaisītu gurķa šķēlīti, atkal salātu lapu un virsū maizītes pusīti. Veselīgs lēcu burgers ar pikantu garšu.

Svarīgi

Lēcām nav izteiksmīgas garšas, tāpēc jāpievieno garšvielas. Šiem pākšaugiem piestāv kumīns, ingvers, melnie un čili pipari, kurkuma, koriandrs, melnās sinepes un ķiploki. Garšvielas arī uzlabo gremošanu, tāpēc šādu ēdienu organisms vieglāk pārstrādā.

Uzziņa

Lēcas ir vērtīgas, jo dzelzs sastāva ziņā ieņem pirmo vietu starp visiem pākšaugiem. Tajās ir ne tikai olbaltumvielas un dzelzs, bet arī B grupas vitamīni, neaizstājamās aminoskābes, fosfors un kālijs.

Padoms

• Sarkanās un dzeltenās lēcas ātri savārās biezputrā, tās vairāk piemērotas zupām un biezzupām, savukārt zaļās un brūnās vārot neizšķīst, tām ir riekstu garša.

• Lēcas ātrāk nekā zirņi un pupas izvārās mīkstas. Sarkanajām lēcām nepieciešamas vien 10 minūtes, dzeltenajām – 15 minūtes, brūnajām un zaļajām vajag 25–30 minūtes (ja iepriekš nav izmērcētas).

• Lēcu sautējumiem ieteicams pievienot sviestu, tas labi izceļ šo pākšaugu garšu.

• Ja vāra tikai lēcas, pākšaugu un ūdens attiecība ir 1 : 2.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+