Mobilā versija
+2.0°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
28. maijs, 2014
Drukāt

Piparmētru sīrups. Mājās gatavots! (2)

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

“Kā mājās pagatavot piparmētru sīrupu?” 
E. Rožkalne Rīgas rajonā

 

Mēs dažādus sīrupus pērkam veikalā, nepaskatoties pat otrā pusē, kur maziem burtiņiem aprakstīts to sastāvs. Lielākoties tajos ir tāds e-vielu kokteilis, ar kuru veselību nudien uzlabot nevar, tikai sagraut. Bet ir taču tik vienkārši un viegli mājās pašiem pagatavot sīrupus, kas pagrabā stāv visu ziemu un kuros ir tikai dabīgas, organismam pazīstamas un viegli pārstrādājamas vielas.

 

Kā pagatavot?

Lai pagatavotu sīrupu, vajag vien piparmētru lapiņas, cukuru un pāris citronu. Recepte ir šāda:

• 2 glāzes sakapātu piparmētru lapiņu,

• 500 ml ūdens,

• 500 g cukura

• 2 citroni.

1. Piparmētras nomazgā, attīra no gružiem un vecajām lapiņām un sakapā ar lielu nazi.

2. Izspiež sulu no citroniem un sajauc to ar cukuru un ūdeni.

3. Liek vārīties. Kad cukurs izkusis, pārlej piparmētras lapiņām. Ļauj diennakti iestāvēties istabas temperatūrā.

4. Nokāš, uzvāra līdz +85 grādiem un sapilda pudelēs.

Ir arī procesa variācijas, citronu vietā izmantojot citronskābi (4 gramus katram citronam) un negaidot, kamēr cukurs ar sulu pats izvilks no piparmētru lapiņām visas aromātiskās ekstraktvielas, bet 5 – 8 minūtes visu pavārot katlā un tad nokāšot un sapildot burkās. Izmēģinot dažādus variantus, visstiprākais un gardākais iznāk tad, kad apbruņojas ar pacietību un ļauj sīrupam ievilkties šīs 24 stundas.

 

Kur izmantot?

Var pagatavot brīnišķīgu dzirkstošu limonādi, sajaucot pāris ēdamkarotes sīrupa ar puslitru gāzēta ūdens. Ļoti atsvaidzinoša un atvēsinoša garša, bērniem dikti patīk. Laba alternatīva zaļajām limonādēm, kurām pievienots tik daudz nedabīgu un veselību graujošu e-vielu.

Gards saldais iznāk, visvienkāršākajam plombīra saldējumam pārlejot šo sīrupu, garša vienkārši ir neatvairāma.

Amerikā populāra ir piparmētru mokas kafija. To pagatavo šādi:

• 200 ml piena,

• 200 ml stipras kafijas,

• 1 ēdamkarote kakao pulvera,

• 2 ēdamkarotes cukura,

• 2 – 3 ēdamkarotes piparmētru sīrupa,

• 50 ml saputota saldā krējuma.

Pagatavo stipru kafiju (3 – 4 tējkarotes uz glāzi ūdens) un izkāš. Uzvāra pienu un saputo to blenderī, līdz izveidojas maigas putiņas. Sajauc kafiju ar cukuru, kakao pulveri un piparmētru sīrupu. Pievieno piena putiņas, rūpīgi iecilājot kafijā, un vēl uzspiež putukrējuma cepurīti. Var rotāt ar šokolādi un pasniegt ar piparmētru konfektēm. Mokas kafijas mīļotāji saka, ka rezultāts ir izcils.

Var pagatavot arī bezalkoholisko mojito kokteili, sajaucot 2 – 3 ēdamkarotes piparmētru sīrupa ar glāzi sprite un 3 tējkarotēm brūnā cukura. Sakrata, salej glāzē un pasniedz ar laima šķēlītēm un ledus gabaliņiem. Lai iegūtu klasisko mojito garšu, vēl pievieno 50 ml ruma.

 

UZZIŅA

Visaromātiskākais un gardākais piparmētru sīrups iznāk maijā, kad lapiņas ir izcili maigas, sulīgas un aromātiskas.

 

 

 

Pievienot komentāru

Komentāri (2)

  1. Nezin kur to glabat un cik ilgi?

Draugiem Facebook Twitter Google+