Mobilā versija
-1.1°C
Niklāvs, Nikola, Nikolajs, Niks
Otrdiena, 6. decembris, 2016
12. jūnijs, 2013
Drukāt

Vai ar kakao aizstājēju mainās konditorejas izstrādājumu garša? + receptes

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

Zinātāji apgalvo, ka daudz veselīgāk ir uzturā lietot kerobu, nevis kakao, kurā atklātas vielas, kas lieki stimulē nervu sistēmu un var izraisīt nepatīkamus simptomus. Izmēģinām, kā ar to strādāt un vai nemainās konditorejas izstrādājumu garšas īpašības!

 

Kā iegūst kerobu?

Kerobs ir mūžzaļā maizes koka (cepatonia siliqua) žāvētie augļi, kuri, samalti pulverī, pēc izskata līdzinās kakao pulverim. Un arī pēc garšas, atšķirība tikai tāda, ka tas ir ļoti salds. Turklāt bagāts ar vitamīniem un mikroelementiem.

Šis pulveris ir dabisks kakao aizstājējs, ko iegūst no Vidusjūras zemēs augošā maizes koka pākstīm. Uzskata, ka labākās kvalitātes augļi nāk no Levantes (Tuvie Austrumi), tad seko Kipra, Itālija, Spānija.

Patiesībā šīs pākstis zaļā veidā nemaz nav lietojamas uzturā – tās novāc negatavas un pēc tam liek kaltēties. Pozitīvi, ka koks ir izturīgs pret slimībām un kaitēkļiem, tāpēc tā audzēšanā nav nepieciešams izmantot ķimikālijas.

 

Ar ko atšķiras?

Kerobam ir vairākas pozitīvas īpašības. Atšķirībā no kakao tas nesatur stimulatoru kofeīnu, arī alerģijas un migrēnas izraisītājus feniletilamīnu un tiramīnu, un skābeņskābi, kura bieži ir cēlonis akne izsitumiem, jo īpaši pusaudžiem. Kerobs ir tik salds, ka, izmantojot to kūkām, kēksiem, cepumiem un dzērieniem, cukura vajag krietni mazāk, nekā lietojot kakao. Kerobu iesaka kā kakao un šokolādes aizvietotāju diabēta slimniekiem un palielināta ķermeņa svara gadījumos.

Atšķirībā no kafijas un kakao kerobs tātad nesatur kofeīnu un teobromīnu, kas ir šokolādē, un tie abi ne vienmēr ir vēlami.

Kofeīns pa tiešo iedarbojas uz smadzenēm, stimulējot jūtas, iedvesmu un uzmanību. Tam ir sāpju mazinošas īpašības, taču arī blakusefekti: nemiers, nervozitāte, paātrināta sirds darbība.

Kofeīns sekmē arī kuņģa sulas izstrādi un iedarbojas kā urīndzenošs līdzeklis, tāpēc no organisma kopā ar ūdeni tiek izvadīti arī tajā šķīstošie B un C vitamīni. Kofeīns stimulē ķermeņa enerģijas rezervju iesaistīšanu dzīves darbībā, proti, cukurs strauji nonāk asinīs, kas noved pie diabēta, aptaukošanās. Ja kakao aizstāj ar kerobu, var izvairīties no šiem blakusefektiem.

 

Kur izmantot?

Lielākoties kerobu izmanto tieši kakao vietā. Gaišās un tumšās keroba tāfelītes var aizstāt šokolādi viens pret vienu. Kerobu ir vieglāk izkausēt nekā šokolādi, lai gan pēc tam, pārlejot pagatavotos kulinārijas brīnumus, virsma gan nav tik līdzena un gluda. Pirms lietošanas kerobu ieteicams izsijāt caur sietu, lai likvidētu kunkuļus un pulverī būtu pietiekami daudz gaisa.

 

Kā garšo?

Lai gan saka, ka kerobam ir tāda pat garša kā kakao, tā gluži nav taisnība.

Izmēģinot dažādus variantus un dažādus pulverus, nācās secināt, ka atšķiras gan pulveri, gan garšas dažādos ēdienos.

Piemēram, keroba glazūra ir mazliet tumšāka, tās garša ir intensīvāka, piesātinātāka, turklāt klājas mazliet sliktāk nekā šokolādes māsa. Tumšais biskvīts no keroba izskatās uz mata kā no šokolādes, bet garšo savādāk – garša nav tik intensīva, krietni vājāka. Auzu pārslu cepumi iznāca ļoti gardi, bet rīsu kraukšķi – tādi pacieti, kā jau kraukšķi. Dodot pagaršot keroba izstrādājumus, saņēmu visraibākās atbildes – no fū, tas ir negaršīgi, līdz kas tas par brīnumu, es arī gribu pamēģināt, tāpēc grūti pateikt, vai kerobs kakao vietā ir garšīgi vai tikai nepierasti un tāpēc ne īpaši gardi. Secinājums – lai noskaidrotu, vai jums garšo kerobs, tas ir jāizmēģina!

 

Brūnais biskvīts (22 – 23 cm diametra veidnei)
kerobu-biskvits

• 230 g kviešu miltu,

• 50 g keroba pulvera,

• 180 g sviesta,

• 1 bundžiņa iebiezinātā piena ar cukuru,

• 2,5 tējkarotes cepamā pulvera,

• ½ tējkarotes sodas,

• 1 ēdamkarote vaniļas cukura,

• 150 ml silta ūdens.

Izsijā miltus un keroba pulveri, pievieno cepamo pulveri, sodu un vaniļas cukuru, samaisa. Pievieno sviestu un ieberž maisījumā. Pielej iebiezināto pienu ar cukuru un siltu ūdeni un samaisa.

Liek veidnē, kas izklāta ar cepamo papīru, un cep iepriekš līdz +165 °C sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 35 – 40 minūtes.

Kad gatavs, atstāj atdzist veidnē. Tad biskvīta ripu pārgriež uz pusēm, pilda ar dzērveņu ievārījumu un putukrējumu, virsu pārziež ar keroba glazūru.

 

Keroba kraukšķi

keroba_kraukskji• 160 g rīsu miltu,

• 55 g keroba pulvera,

• 1 tējkarote malta kanēļa,

• 1 ēdamkarote vaniļas cukura,

• 180 g ūdens.

Samaisa visas sausās sastāvdaļas un pamazām pievieno ūdeni. Mīca, līdz iegūst viendabīgu masu. Iespējams, būs vajadzīgs nedaudz vairāk ūdens, tas atkarīgs no rīsu miltu kvalitātes (rīsu miltus tagad var nopirkt ne tikai specializētajos veikalos, bet arī “Rimi”). Izrullē 5 – 6 mm biezā plāksnē un izspiež cepumiņus. Cep +180 °C 10 – 15 minūtes. Atdzesē. Cilvēkiem, kas veselības dēļ nevar lietot uzturā kviešu miltus, šis ir labs variants, kā panašķēties ar cepumiņiem. Sanāk kraukšķīgi, var pārklāt ar glazūru.

 

Ātrā glazūra
kerobu-aatraa_glazuura

• 3 ēdamkarotes keroba pulvera,

• 3 ēdamkarotes sviesta,

• 1,5 ēdamkarote pūdercukura,

• silts ūdens.

Sajauc keroba pulveri ar pūder­cukuru un sviestu, izmīca. Tad lēnām lej klāt siltu ūdeni, līdz iegūst masu, kuru ērti uzziest uz kēksiem vai tortes virsmas.

 

 

 

 

Parastā glazūra

• 125 g sviesta,

• 275 pūdercukura,

• 4 ēdamkarotes keroba,

• 2 ēdamkarotes karsta ūdens.

Sviestā iemaisa pūdercukuru, keroba pulveri sajauc ar karstu ūdeni. Tad savieno abus maisījumus un maisa, līdz iegūst vienmērīgas konsistences masu, kas viegli klājama.

 

Auzu pārslu cepumi ar kerobu

kerobu-auzu_paarslu_cepumi2• 200 g kviešu miltu,

• 90 g pilngraudu auzu pārslu,

• 50 g žāvētu dzērveņu,

• 50 g žāvētu aprikožu,

• 25 g keroba,

• 50 g brūnā cukura,

• 150 g kefīra,

• 3 ēdamkarotes olīveļļas,

• 1,5 tējkarotes cepamā pulvera.

Miltus sajauc ar kerobu un cepamo pulveri, pievieno auzu pārslas. Kefīram pieliek brūno cukuru (ja nav brūnā, var likt rafinēto) un olīveļļu, maisa, līdz cukurs izšķīdis, tad to pievieno miltu maisījumam un izmaisa. Pieliek dzērvenes un gabaliņos sagrieztas aprikozes. Uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, liek mīklas piciņas un cep 180 – 190 grādos aptuveni 20 minūtes.

 

kerobu-1

 

Bioloģiski audzēta keroba pulveris (250 gramu iepakojumā) “Biotēkā” nopērkams par 2,40 latiem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kerobu-2

Šo keroba pulveri (200 g iepakojumā) var iegādāties veikalā “Hanumans” un “Rudra” – maksā 1,25 latus.

 

 

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+