Mobilā versija
Brīdinājums -1.4°C
Voldemārs, Valdemārs, Valdis
Sestdiena, 10. decembris, 2016
28. februāris, 2013
Drukāt

Zirgs? Rīt varbūt samals čūskas


Vai ziņas par zirga gaļas piejaukumu liellopu gaļai, nenorādot to uz etiķetes, radījušas bažas?


 

Valdis Roģis 
Rīgā: 
”Ziņas par zirga gaļu liellopu gaļas vietā mani satraukušas. Tas nav godīgi pret cilvēkiem – maldināt, norādot gaļas sastāvu. Tad jau šodien pārdos zirga gaļu, bet rīt jau veikalos parādīsies lielās žņaudzējčūskas vai varbūt sāks malt tarakānus, kā to dara citas tautas. Dienvidnieki lai ēd to zirga gaļu veseli, bet latviešiem tas nav pierasts. Saprotu, ka nekas briesmīgs jau no zirga gaļas nenotiktu, nekas nāvējošs, tomēr mums ģimenē ir ieradums ēst vistas gaļu un cūkgaļu. Man nav bažu, ka nejauši nopirkšu zirga gaļu. Liellopu gaļu lietojam nedaudz. Ļoti maz ēdam arī žāvētās desas, tāpēc pētīt sastāvdaļas nav pierasts.”

 

Biruta Akmentiņa 
Tukumā, pensionāre: 
”Skandāls mani neuztrauc. Es vispār nepērku liellopu gaļu, jo tā ir pārāk dārga. Mēs, pensionāri, nevaram atļauties. Parasti braucu uz Tukuma tirgu pirkt gaļu. Izvēlos liesāko, lētāko cūkgaļu. Paši mājās samaļam. Vistiņas arī ik pa laikam nopērkam.”

 

Jānis Censonis Jaunjelgavā, mednieks, Starptautiskās medību un medījamo dzīvnieku aizsardzības komitejas eksperts: 
”Baiļu, ka nopirkšu zirga gaļu, nav. Pazīstu vienu otru, kurš apzināti lieto zirga gaļu uzturā. Vēl tad, kad mācījos pamatskolā, uzzināju, ka viens tatārs speciāli meklēja zirgus ēšanai. Viņš izvēlējās jaunus lopus, nevis darba zirgus, kas ir sviedraini un nav tik garšīgi.

Latvijā jau darba zirgu nav. Pat, ja būtu, galvenais, lai tie, kas dzīvo trūcīgi, vispār varētu gaļu ēst. Starpība ir tikai cenā. Droši vien gaļa ir lētāka tāpēc, ka eiropiešiem ir psiholoģiskā barjera ēst zirga gaļu, jo zirgi, tāpat kā suņi, bija pirmie pieradinātie dzīvnieki. Par zirgiem pat klīst leģendas, ka tie ir tik uzticami saimniekiem, ka pēc saimnieka nāves skumjās aiziet viņsaulē līdz ar saimnieku. Kad zirgs mirst, droši vien nākas to izbarot meža dzīvniekiem vai atdot fermām, tāpēc gaļa ir tik lēta.

Tomēr pieļauju, ka zirga gaļa ir labāka par cūkgaļu, kas ar mākslīgiem mikroelementiem izdzīta un piepūsta, tā panākot ārkārtēji lielus pieaugumus. Zirgus diez vai tā izdzen. Sporta zirgiem nevajag masu, bet vingrumu. Reiz nopirku veikalā cūku ribiņas. Izvārīju, pa virsu peldēja dzeltenīgi tauki, it kā tā būtu kāda zābaku smēre, nevis normāli, balti tauki. Kopš tās reizes veikalā cūkgaļu vairs nepērku.

Kādreiz vēl tirgū no zemniekiem putnu gaļu nopērku, bet pārsvarā ēdu medījuma gaļu. Lāča gaļa ir salda, garšīga. Brīnišķīga ir mežacūkas, stirnas, brieža, aļņa gaļa. Medīt var arī bebrus. Tiem ir maiga gaļiņa, ko var pārstrādāt, piemēram, kupatos. Galvenais, ka dabiska! Tās lētās mednieku desiņas, kurām gaļa sastāvā ir zem 20% un kurās sabāzta soja un sazin kas vēl, pat kaķis un suns neēd. Tikai aposta. Tad jau labāk nopirkt kārtīgu zirga gaļas desu.”

 

Ivars Vītiņš, 
Mārupē, pašnodarbinātais: 
”Sliktākais tajā visā ir, ka tirgus tiek kropļots, cenšoties par augstāku cenu pārdot lētāku preci un maldinot pircēju par preces reālo cenu. Taču, domāju, ir daudz nekaitīgāk, ja produktā ir kvalitatīva zirga gaļa nekā sojas produkti, garšas un krāsas uzlabotāji un citi mānītāji. Pats vienmēr cenšos skatīties uz produkta sastāvu, un pārāk raibs “uzlabotāju” saraksts vai pārāk mazs gaļas daudzums produktā mani mudina atteikties no tā pirkšanas.”

 

Fakti

Zirga gaļas skandāls aizsākās, kad Īrijas un Lielbritānijas uzņēmumu izgatavoto saldēto liellopu gaļas burgeru sastāvā tika konstatēta zirga gaļa.

Eiropas Komisija aicināja visas ES dalībvalstis no 1. marta veikt DNS testus liellopu gaļas produktiem, lai pārbaudītu, vai tajos nav zirga gaļas.

Latvijā Pārtikas un veterinārais dienests liellopu gaļas pārbaužu veikšanai no valsts budžeta pieprasījis 9355 latus.

Vakar Pārtikas un veterinārais dienests paziņoja, ka zirga gaļa pievienota arī Latvijas uzņēmuma ”Forevers” produktos.

Avots: LETA

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+