Foto: Linda Dombrovska

Maina visas trīs Āfrikas cūku mēra riska zonas 0

Tā kā Latvijā ir konstatēti vairāki jauni mežacūku saslimšanas gadījumi ar Āfrikas cūku mēri, tiek grozīta ĀCM riska zonu teritorija, paredz valdības apstiprinātie grozījumi ACM likvidēšanas un draudu novēršanas kārtībā..

Reklāma
Reklāma
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 3
Kokteilis
VIDEO. Personības tests: izvēlies vienu dakšu un atklāj, ko tava izvēle liecina par tevi
Putina sabiedrotais brīdina par globālu karu un “traģēdiju visai cilvēcei”
Lasīt citas ziņas

Pirmā riska zona līdztekus iepriekš noteiktajam turpmāk būs Saldus novada Zirņu pagasta daļā, kas atrodas uz dienvidiem no autoceļa A9, Skrundas novada Skrundas pagasta daļā, kas atrodas uz dienvidiem no autoceļa A9, kā arī Skrundā.

Savukārt Zirņu pagasta daļā, kas atrodas uz ziemeļiem no autoceļa A9, Skrundas novada Raņķu pagastā un Skrundas pagasta daļā, kas atrodas uz ziemeļiem no autoceļa A9, turpmāk būs otrā riska zona.

CITI ŠOBRĪD LASA

Turpmāk arī Kuldīgas novada Snēpeles pagastā, Tērvetes novadā, Auces novada Vecauces un Ukru pagastā un visā Jelgavas novadā, kā arī Jelgavā un Aucē būs otrā riska zona.

Ņemot vērā to, ka atsevišķos pagastos nav konstatēts ĀCM mājas cūkām un ir pagājuši 12 mēneši kopš pēdējā ĀCM uzliesmojuma, tiek atcelti ierobežojumi tajos pagastos, kuri iekļauti trešajā riska zonā.

Līdz ar to otrā riska ir noteikta visā Garkalnes, Ikšķiles, Krimuldas, Limbažu, Ropažu, Siguldas, Inčukalna, Salaspils, Sējas novadā, kā arī Stopiņu novada daļā, kas atrodas uz austrumiem no autoceļa V36, P4 un P5, Acones ielas, Dauguļupes ielas un Dauguļupītes.

Tā kā slimība no jauna konstatēta arī mežacūkām Lietuvā un Polijā, arī šajās valstīs mainīts ĀCM riska zonējums.

Kā ziņots, saskaņā ar likumdošanu ir definētas trīs ĀCM riska zonas. Pirmās zonas teritorijā nav konstatētas ar ĀCM slimas mājas cūkas un mežacūkas, tomēr šī buferzona atrodas blakus ĀCM skartajām teritorijām. Dzīvas cūkas un cūkgaļu no šīs zonas drīkst izvest, ievērojot Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) noteiktās biodrošības normas.

Par otro zonu definētas teritorijas, kurās ir konstatētas ar ĀCM slimas mežacūkas. No šīs zonas aizliegts pārvietot dzīvas mājas cūkas, savukārt cūkgaļu un mežacūku gaļu, kā arī gaļas izstrādājumus drīkst izvest, ievērojot PVD noteiktās biodrošības normas.

Savukārt par trešo riska zonu ir noteiktas teritorijas, kurās ir konstatētas ar ĀCM slimas mājas cūkas un mežacūkas, un no šīs teritorijas nedrīkst izvest ne dzīvas cūkas, ne cūkgaļu un tās izstrādājumus, ne arī mežacūku gaļu un tās izstrādājumus.

Reklāma
Reklāma

Grozījumi noteikumos stāsies spēkā pēc to publikācijas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.