Perikls un Aspazija 1

Aspazija (dzimusi ap 40. gadu pmē.) bija, ticams, turīgas dzimtas meita, kura, iespējams, nonāca Atēnās, sekojot māsai pēc tās laulībām ar Alkibiādu. Kādu laiku jaunībā Aspazija bija hetēra – nevajadzētu grieķu hetēras jaukt ar prostitūtām, jo viņas pašas izvēlējās savus partnerus, bija daudzpusīgi izglītotas, sabiedrībā ieredzētas sievietes ar daudz plašākām tiesībām nekā parastai sengrieķu mājsaimniecei.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 499
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Kokteilis
VIDEO. “Tā ir Rita? Ko tu stāsti!” Lauris Reiniks nosauc attiecību eksperti Ritu Lasmani par bezpajumtnieci
Lasīt citas ziņas

Protams, šim statusam bija arī ēnas puses, īpaši, ja izveidojās nopietnas attiecības ar tāda mēroga publisku personu, kāds bija Perikls (495-429 pmē.). Viņai pārmeta izšķērdību (kas varētu būt patiesība) un pārlieku lielu ietekmi uz Perikla lēmumiem. Iespaids Aspazijai noteikti bija – Plūtarhs savā vēsturē raksta, ka Perikls nekad nav izgājis no mājām vai atgriezies tajās, nenoskūpstot savu konkubīni – šķietami triviālā detaļa viņam šķitusi gana nozīmīga.

Abi bija kopā 16 gadus, līdz pašai Perikla nāvei 429. gadā, kaut arī Aspazija nemitīgi saņēma sabiedrības dzēlienus un pārmetumus; abu dēls, arī Perikls, ilgu laiku nebija pilsonis un nevarēja ieņemt sabiedriskus amatus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.