Kleopatra un Marks Antonijs 1

Šo episko mīlasstāstu, kas vienlaikus ir arī stāsts par Ēģiptes galīgo neatkarības zaudējumu un iekļaušanu Romas impērijas sastāvā, kā iespaidīgu sižetu savulaik izmantojis augšminētais angļu bards.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Kokteilis
FOTO. Ledus ir sakustējies! 5 iekārojamākie Latvijas hokejisti mākslīgā intelekta skatījumā
Dārzs
11 pamata lietas, kas jāzina katram dārzniekam
Lasīt citas ziņas

Marks Antonijs (83-30 pmē.) un Kleopatra (70-30 pmē.) sastapās 41. gadā pirms mūsu ēras, dramatiskā juku laikā. Viņa – kārdinoša Ēģiptes valdniece, jau pabijusi Jūlija Cēzara skāvienos – savaldzināja viņu – ietekmīgu, turklāt jau precētu Romas republikas ģenerāli.

Mīlas romānam bija arī politisks pamatojums – tas ļāva vismaz uz brīdi apvienot abu ietekmi un nostiprināt Kleopatras sirdij tik dārgās (pastāv pamatotas aizdomas, ka tā bija viņas vienīgā patiesā mīlestība) Ēģiptes stāvokli.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ne uz ilgu laiku. Oktaviāns pārliecināja senātu, ka Marks Antonijs Kleopatras sabiedrotā lomā ir bīstams, un 31. gadā pirms mūsu ēras pieteica abiem karu. Antonijs un Kleopatra deva priekšroku pašnāvībai, nevis gūstam.

Abu mīlasstāsts iedvesmojis neskaitāmas traģēdijas un romānus – no Šekspīra līdz Kolīnai Makkalovai -, bet jaunākos laikos – kinofilmas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.