FOTO. “Mēs neesam tradicionālie lauķi, esam gurmāni” – Jelgavas pusē audzē ekskluzīvo gardumu – trifeles 68
Linda Tunte

Trifeļu audzētava Jelgavas novadā

Trifele – vērtīgas sugas sēne, sēņu valstības aristokrāts, tās ir dārgas delikateses. Pasaulē trifeles iegādājas augstākās klases restorāni, kas uzskata šīs sēnes par sava restorāna “odziņu”, māk tās pagatavot un pasniegt, pērkot tās par 3000 eiro un vairāk par kilogramu.

Reklāma
Reklāma
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam 80
Lasīt citas ziņas

Pašreiz, trifeļu augļa cenas ir starp 400 un 4000 eiro par kilogramu, atkarībā no to veida, sugas, klases un kvalitātes. Rekordaugsta cena fiksēta vienā no izsolēm 2007 gadā: 330 tūkstoši dolāru par gandrīz 1,5 kg smagu trifeli.

Izrādās, šos dārgumus audzē arī Latvijā! Jelgavas novadā, Glūdas pagastā, saimniecība “Rasas” (ZS “Jaunavas”) ir pirmais Latvijā tūristiem atvērtais trifeļu dārzs, kas stādīts 2013. gadā un jau atrastas pirmās trifeles. Trifeļu stādi tiek audzēti Francijā, un saimniecība tos divas reizes gadā piedāvā katram interesantam pasūtīt. Piedāvā arī ierīkot dārzus un veikt augsnes analīzes.

CITI ŠOBRĪD LASA

Trifeļu dārzā saimnieko Kristīne Vilka – vadītāja – un Atis Drullis, kas ir idejas pamatlicējs un saimniecības ierīkotājs. Bet sācies tas viss pavisam nejauši.

Abi daudz ceļojuši pa pasauli, pabūts dažādās valstīs un izbaudīti dažādi gardumi. Paralēli 2013. gadā iegādāta zeme Jelgavas novadā, kur uzbūvēta arī dzīvojamā māja, taču ap to bijis salīdzinoši daudz brīvas zemes.

“Kartupeļus, bietes, zemenes audzēt negribējām, jo esam diezgan slinki, kā arī no bērnības atceros biešu kaplēšanu – negribēju neko tādu. Tā reiz nonācām kādā franču institūtā, kur audzēj trifeles. Atvedām pirmos stādus uz Latviju, un tie te ļoti labi ieauga. Tā turpinājām vest pa vēl kādam. Stāda cena ir 35-205 eiro – atkarībā no trifeļu šķirnes,” par darbības sākumu stāsta Kristīne.

Pirmā trifele esot atrasta 2019. gadā un tikusi pat pie vārda – Covid trifele. 2020. gadā jau sāktas piedāvāt ekskursijas uz trifeļu dārzu, lai iespējami vairāk cilvēkiem ļautu izbaudīt trifeļu burvību garšā un smaržā.

Kā zināms, tradicionāli trifeļu meklēšana tiek uzticēta cūkām, bet šajā saimniecībā šo svarīgo darbiņu veic Lagotto Romagnolo šķirnes suns vārdā Aura.

Uz saimniecību droši var pieteikties ekskursijās lielākās vai mazākās grupās, taču augustā jau otro gadu pēc kārtas saimniecība piedalīsies “Mājas kafejnīcu dienās 2023”. Protams, Kristīne kā ēdienu gatavošanas entuziaste jau ir sagatavojusi lielisku ēdienkarti, ar kuru padalījās arī ar LA.LV. Lai iedvesmotu baudīt trifeles un apmeklēt “Mājas kafejnīcu dienas”.

Māju kafejnīcu dienas 2023 ēdienkarte:

Starteri un uzkodas.
• Vasaras salāti ar dārzeņiem, čaulā ceptiem marinētiem vīngliemežiem un lakšu trifeļu pesto 10,00 EUR
• Aukstā gaspačo zupa ar trifeļu eļļu 9,50 EUR
• Ķirbju krēmzupa ar trifeļu sieru, trifeļu eļļa ceptiem grauzdiņiem 9,50 EUR
• Trifeļu eļļā un ķiplokos cepta melnā maize, pasniegta ar ķiploku trifeļu uzkodu mērcīti 6,50 EUR
• Rukolas salāti ar bietēm, vidusjūras sāļo trifeļu sieru balzamiko mērci, riekstiem 8,50 EUR
• Parmezāna trifeļu siera tarte ar sēnēm 7,50 EUR
Pamatēdieni
• Varžu gurniņi čili un laima marinādē,pasniegti ar batātes ķirbju biezeni,dārzeņu salātiem , lakšu-trifeļu pesto 20,50 EUR
• Ķengura ragū ar krāsnī ceptiem kartupeļiem un svaigiem dārzeņu salātiem 25,00 EUR
• Pērļu gruboto ar sēnēm maigā trifeļu siera mērcē 10,00 EUR
• Pasta penne ar sēnēm, trifeļu sieru un trifeļu eļļu 10,00 EUR
• Pildīta paprika ar lielopu gaļu, auna zirņiem un lēcām, pasniegta ar zaļumu trifeļu mērci.
Deserti
• Panna cotta ar ogām un baltās šokolādes, baltās trifeles mērci 7,00 EUR
• Siera kūka ar zemenēm un karameļu trifeļu mērci 7,00 EUR
• Marakujas , mango un zemeņu jogurta kūka 7,00 EUR

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.