Foto-Shutterstock

Kad jāpievieno 0

Garšvielas var piebērt dažādos ēdiena tapšanas posmos. Piemēram, cepot kartupeļus, uzbārsta pašās beigās, bet vārot – pašā sākumā. Var arī kartupeļus izvārīt bez garš­vielām un pēc tam tajās apviļāt vai vispār nelikt klāt garšvielas un pievienot tās mērcei. – Tas atkarīgs no ēdiena receptes. Eiropiešu virtuvei ierasts garšvielas pirms tam pagrauzdēt uz sausas pannas, bet indieši garšvielas dažas sekundes apcep karstā eļļā, – stāsta Dita.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 11
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 46
Dārzs
FOTO. Ziedu pārpilnā vietējā Holande! Daugmalē milzīgās platībās zied narcises un tulpes
Lasīt citas ziņas

Ja garšvielas ēdienam pievieno gatavošanas sākumā, tās obligāti jāapcep eļļā, kā to dara indieši. Tad garša koncentrējas eļļas izvilkumā, ko varēs pievienot zupai, mērcei, sautējumam vai ceptiem kartupeļiem. Ja garš­vielas neapcep, bet tāpat pieber, smaržos visa virtuve, taču ēdienā tās nejutīs. Savukārt, ja garšvielas pievieno ēdiena tapšanas beigās, nav jābažījas, jo tad garša nepazūd – tā ievelkas zupā vai mērcē. Garšvielas var arī pievienot, kad katlu noņem no uguns. Uzliek vāku un aptuveni piecas minūtes ļauj tām ievilkties.

Garšvielas jāuzglabā slēgtā traukā (vislabāk – stikla!), tumšā vietā, sausumā un vienmērīgā temperatūrā. – Tām ļoti nepatīk krasas temperatūras svārstības un tieši saules stari. Zinu, ka saimnieces mēdz garšvielas sarindot uz plaukta virs plīts, lai ir pa tvērienam. Tas ir aplam, jo ēteriskā eļļa oksidējas un garšvielas vai nu iegūst nepatīkamu garšu, vai zaudē to pavisam.

CITI ŠOBRĪD LASA

Garšvielas vajadzētu uzglabāt virtuves skapītī vai atvilktnē, ne pārāk tuvu radiatoriem un tvaika nosūcējam, tātad siltuma un mitruma avotiem. Ja to ievēro, garšvielas var uzglabāt gadiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.