Publicitātes foto

Ilze Jurkāne brauc uz Tukumu pēc piena un smukuma. 6 gardas receptes iedvesmai 5

Uz Tukumu pēc piena un smukuma

Publicitātes foto
Covid-19 sertifikāts zem ādas: Zviedrijā jau tūkstošiem cilvēku ievietojuši rokā mikroshēmu 223
Keitas Midltones dēļ pirmo reizi Lielbritānijā varētu tikt lauzta 366 gadus sena tradīcija
Rita Našeniece: Svilpšana okupācijas mocekļu piemiņas pasākumos notika ne tikai pie Astras pieminekļa Latvijā 32
Lasīt citas ziņas


Lai iepazīstinātu Latvijas iedzīvotājus ar pašmāju izcilajiem, kvalitatīvajiem un ekoloģiskajiem produktiem, Rimi sadarbībā ar pazīstamo garšas eksperti Ilzi Jurkāni ir izveidojis video stāstu – īsfilmu sēriju “Latvijas gardākie stāsti”. Tie ir veiksmes un pieredzes stāsti, kas ļauj iepazīt spilgtus Latvijas pārtikas produktu ražotājus, kuri piedāvā veselīgu, ekoloģisku un unikālu produkciju. Šie stāsti ir Ilzes Jurkānes dzīvas, vienkāršas un cilvēcīgas sarunas, ciemojoties pie ražotājiem un ceļojot latvisku garšu pasaulē.

Kopš dzīvoju Latvijā, zinu, ka uz Tukumu ir jābrauc pēc smukuma. Bet smukumam latviešu prātos un tradīcijās ir arī zināma saistība ar pienu. Un tā nu šoreiz mūsu ciemošanās galamērķis ir “Tukuma piens”. Uzņēmums, kam ir ne vien sena vēsture, bet tas ir arī viens no Latvijas lielākajiem piena pārstrādes uzņēmumiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Iebraucot Tukuma vēsturiskajā centrā, vispirms vēlos nokļūt līdz divām mūsu stāsta kontekstā svarīgām vietām. Pirmā īpašā vieta ir Katrīnas laukums, kurā uz kādas mājas sienas uzrakstīts Imanta Ziedoņa dzejolis un veltījums Tukuma pilsētai.

Tukums
Veco ieliņu vecais rāmums,
Sarkano dakstiņu klusais smukums, –
Maija vēsajā vējā tā mums
Uzblāzmo baltais ķiršu dārzs Tukums.

(Ļauj man iet pasaulē smukumā, tā kā ķirši zied Tukumā.)

Kā puika es tevī reiz iemīlējos,
Un vēlāk es viņu dzēru un smējos,
Es jauns biju, visu palaidu vējos,–
Un pazuda ķiršu dārzs.

Es teicu sev, bites jau neiet baros,
Es lidošu viens, un vējš mani baros,
Un neskumšu pēc jums novakaros,
Un ķiršu zied pasaulē daudz!

Bet, jo tālāk eju, jo lielāks trūkums,
Un ceļu krustojums, ceļu jukums,
Tik sapnī nāk baltais ķiršu dārzs
Tukums
Viss maija klusumā balts.

(Dievs, ļauj man iet pasaulē smukumā,
Tā kā ķirši zied Tukumā.)

Taču mūsu dižgars Imants Ziedonis apdzejoja ne tikai Tukumu ar tā krāšņajiem ķiršu dārziem, pienam viņš ir veltījis veselu grāmatu, apkopojot daudz skaistu dzejoļu “Poēmā par pienu”, kas parāda, ka piens ir pamatvērtība gan maza bērna dzīvē, gan ikviena cilvēka eksistencē, kļūdams par vienu no mūsu tautas simboliem.

Tāpēc otra vieta, kuru meklēju Tukumā, ir – Piena iela. Tā ir maza, skaista ieliņa, kas “ietek” Katrīnas laukumā. Šeit satieku “Tukuma piena” direktoru Intu Poškus, ar kuru kopā turpinām ceļu uz ražotni.

Ciemošanās “Tukuma piena” ražotnē

Publicitātes foto

Tikai nonākot “Tukuma pienā”, sāku saprast, kas šis ir par nopietnu un iespaidīgu uzņēmumu. 2013. gadā tas svinēja 100 gadu jubileju. Par godu tai uzņēmums izdeva grāmatu “Tukuma piens – meistarības simtgade”. Fotogrāfijas un teksts liecina par pamatīgumu 100 gadu garumā. Visu šo laiku ražotne ir darbojusies, tikai uz pāris nedēļām apturot darbību abu pasaules karu laikā. Dibināta pirms Pirmā pasaules kara, pēc kura turpinājās Brīvības cīņas, Pirmās Latvijas Republikas laiks, tad 2. Pasaules karš, kam sekoja okupācijas gadi un dzīve Padomju Savienībā, bet pēc tam – atjaunotā Latvija, kas ieviesa uzņēmuma dzīvē atkal daudzas pārmaiņas… To visu “Tukuma piens” ir pieredzējis. Tomēr visu laiku uzņēmums ir bijis stabils un laikmetīgs.

Uzņēmuma iepazīšanu sākam ar telpu, kurā izvietotas daudzas metāla cisternas.

Šeit ir tik daudz cisternu! Redzu, ka tās apzīmētas ar cipariem – 52. un 53. Vai tiešām varētu būt tik daudz?

Jā gan, kopā ir gandrīz 60 cisternu. Mēs pārstrādājam 200 tonnas piena dienā, esam trešais lielākais piena iepircējs Latvijā. Un pienu iegādājamies galvenokārt no Kurzemes piensaimniekiem.

Uzkāpjam pa trepītēm, lai nokļūtu līdz cisternas augšai un varētu atvērt vāku. Skaisti smaržo. Izrādās, ka tajā ir kefīrs.

Kā notiek ražošanas process?
Piens tiek ievadīts cisternās, kur arī noris produktu tapšanas process, turklāt katrā no tām gatavojas kāds cits produkts – vai tas būtu kefīrs, biezpiens, jogurts vai pat vienkārši piens. Piemēram, kefīrs tiek turēts zināmā temperatūrā 14 – 16 stundas. Savukārt šajā cisternā top kefīrs, tāpēc tur ir pievienots ieraugs. Tad, kad kefīrs ir gatavs, pa caurulēm to novada atdzesēties. Pēc atdzesēšanas kefīrs tiek novadīts, lai pildītu pudelēs vai kartona iepakojumos.

Šis ir tik liels uzņēmums, ko jūs uzskatāt par svarīgāko, lai nodrošinātu veiksmīgu tā darbību?
Vissvarīgākais ir higiēna. Patiešām, produktu ražošanā tā ir lieta numur viens. Mums ir ļoti stingri nosacījumi un procedūras, lai nodrošinātu perfektus higiēnas apstākļus.

Atbilde mani pat drusku izbrīna, jo gaidīju citu… Taču par šo prasību ievērošanu pārliecinos arī praksē, jo, dodoties uz ražošanas telpām, man ir ne tikai jāuzvelk speciāls tērps, cepure un bahilas, bet pat jāizņem auskari.

Es biju gaidījusi, ka jūs minēsiet produktu klāstu un to kvalitāti.
Higiēna ir būtiska produktu kvalitātei. Bet, ja runājam par preču klāstu, tad mums ir par ko lepoties! “Tukuma pienā” top aptuveni 200 dažādi produkti. Piedāvājums ir liels, un vairāki zīmoli jau ieguvuši plašu pupularitāti: “Baltais”, “Baltais eko”, “Exporta”, “Bifido”, “Skyr” Islandes beztauku jogurts, Grieķu jogurts, “Balance”, “Imunella”, “Oga” un “Tukums”.

Redzu, ka ražojat arī privātās preču zīmes līnijas produktus, piemēram, šos “Rimi” jogurtiņus.
Mēs ražojam arī privātās preču zīmes produktus. Ir tādi privāto līniju produkti, kas ir identiski ar “Tukuma piena” zīmoliem. Pircējiem tā ir iespēja saņemt lētāk augstas kvalitātes preces, jo ir zemākas izmaksas. Mums, piemēram, nav jāiegulda līdzekļi šo preču mārketingā, jo tas ir paša tirgotāja pārziņā.

Man šķiet ļoti svarīgi, lai pircējs to saprot. Nereti cilvēki domā, ka privāto līniju produkti ir nekvalitatīvāki vai ar īsāku derīguma termiņu un tāpēc lētāki. Bet tā nav. Kuri ir jūsu vispopulārākie produkti?
Visvairāk cilvēkiem garšo mūsu jogurts, sviests, krējums un biezpiena sieriņi.

Saprotu, ka jūs šobrīd liekat lielu uzsvaru uz eko/bio produktiem. Kāda ir atšķirība starp eko biezpienu, jogurtu vai pienu un to biezpienu, jogurtu vai pienu, kas nav eko?

Jā, patiešām, arvien lielāku uzmanību pievēršam eko produktiem, jo redzam, ka pieprasījums pēc tiem ar katru gadu pieaug. Baltais eko ir bioloģisko produktu līnija, kurā apvienoti augstākās kvalitātes piena produkti, kas taisīti no vietējā, sertificētās bioloģiskās saimniecībās iegūta piena un ekoloģiskiem augļiem un ogām. Eko produktiem netiek pievienotas mākslīgās krāsvielas, aromatizētāji un konservanti. Katrs procesa posms ir pārbaudīts, katra sastāvdaļa ir bioloģiski sertificēta – cukurs, augļi, džems.

Cik liela daļa no visiem jūsu saražotajiem produktiem ir eko?
Šobrīd eko produkti ir 7 – 8% no visa “Tukuma piena” apjoma, un jāteic – tas ir ļoti daudz. Labprāt ražotu eko produktus vēl lielākos apjomos, bet nav tik daudz izejvielu, proti, piena. Šobrīd iepērkam līdz 800 tonnām ekoloģiskā piena mēnesī.

Kā ar Eiropas fondiem – vai tos izmantojat?
Protams, ka izmantojam Eiropas fondus. Nesen šo lielo noliktavu uzbūvējām ar Eiropas fondu palīdzību.

Kādi ir jūsu nākotnes plāni?
“Tukuma piena” apgrozījums 2014. gadā pārsniedza 53 miljonus eiro, un katru gadu tiek ieguldīti vairāk miljoni eiro attīstībai. Šobrīd esam piesaistījuši investīcijas trīs miljonu eiro apmērā jaunu produktu izveidei īpaši tālajiem eksporta tirgiem, un tas ir viens no svarīgajiem nākotnes virzieniem. Mūsu produkti noteikti ir konkurētspējīgi.

Kad esam atpakaļ biroja telpās, mārketinga nodaļas vadītājs Armands Artihovičs, īsts Tukuma patriots, man parāda “Tukuma piena” apbalvojumus. Tas ir apbrīnas vērts skats, jo 2015. gadā starptautiskajā pārtikas konkursā “Riga Food” uzņēmums ieguva četras zelta un vienu sudraba medaļu. Zelta medaļas tika piešķirtas “”Baltais” pienam 2%, zīmola “Baltais Exporta” vājpiena biezpienam, zīmola “Baltais Skyr” Islandes jogurtam ar kivi un rabarberiem, zīmola “Baltais Shake” ābolu jogurta kokteilim. Sudraba medaļa piešķirta zīmola “Baltais” skābajam krējumam. 2014. gadā titulu “Gada prece” ieguva “Baltais Exporta” sviests 82,5% un jogurti “Oga” 1 kg iepakojumos, bet pats uzņēmums konkursā “Sējējs” tika atzīts par “Gada uzņēmumu pārtikas ražošanā”. Un tas ir tikai par 2015. un 2014. gadu! Balvas ir iegūtas katru gadu.

Piena produkti mani vienmēr iedvesmo eksperimentiem virtuvē, jo tie ir izmantojami tik daudz dažādiem ēdieniem un receptēm – vismaz tām, kuras man patīk gatavot.

Burkānu un biezpiena pīrādziņi

Publicitātes foto


Neskatoties uz to, ka manos krājumos ir daudz recepšu, par godu “Tukuma pienam” izdomāju vienu jaunu uzkodu – burkānu un biezpiena pīrādziņus, kas varētu konkurēt, vismaz Tukumā, ar sklandu raušiem.

Porcijas: 12 lieli pīrāgi vai 24 mazi
Gatavošanas ilgums: 45 min

Sastāvdaļas
2 paciņas saldētas bezrauga kārtainās mīklas
3 burkāni, sarīvēti vai samalti blenderī
1 sīpols, samalts
1 ķiploka daiviņa, izspiesta
1 biezpiena paciņa (200 g)
Pāris ēdamkarotes skābā krējuma
1 ola
Sviests vai olīveļļa – pāris ēd. k.
1 – 2 ēd. k. sakapātu diļļu
Provansas garšvielas, sāls, piecu piparu maisījums

Pagatavošana
Burkānus, ķiplokus un sīpolus apcep sviestā vai olīveļļā. Samaisa bļodā kopā ar biezpienu, krējumu, olu, dillēm un garšvielām. Sagriež mīklu 10 X 10 cm (vai mazajiem pīrāgiem 5 X 5 cm) kvadrātos. Iepilda ēdamkaroti maisījuma un pārloka, lai izveidotu trīsstūri. Maliņas savieno, izmantojot dakšu. Apziež pīrāgus ar olu vai pienu. Liek cepties cepeškrāsnī 200 grādos. Cep 20 minūtes vai līdz mīkla ir smuki brūna.

Kebabi un gaļas bumbas

Publicitātes foto


Porcijas: 8
Gatavošanas ilgums: 20 min

Sastāvdaļas

1 kg augstas kvalitātes maltas liellopa gaļas
1 smalki sakapāts vai samalts sīpols
1 tējk. karija pulvera
Sāls, piecu piparu maisījums

Pagatavošana
Gaļu samaisa ar sīpolu un garšvielām. Pusi gaļas izveido kā bumbiņas, otru pusi kā kebabus, izveidojot garenus, desveidīgus kebabus, kurus caurdur ar garu koka iesmiņu. Bumbiņas cep karstā pannā olīveļļā uz lielas liesmas 3 – 5 minūtes. Kebabus cep uz grila vai cepeškrāsnī grila režīmā.

Publicitātes foto

Svarīgi nepārcept. Vislabāk garšo, ja gaļa vidū vēl ir sārta.
Kebabus un gaļas bumbiņas ēd kopā ar raita salātiem un/vai dzadziki mērci un rīsiem. Raitu un dzadziki var variēt pēc gaumes.

Raita – indiešu salāti

Publicitātes foto


Šie salāti ir ļoti populāri Indijā, īpaši kopā ar asiem ēdieniem. Tie atdzesē garšas kārpiņas.

Sastāvdaļas
2 īsie gurķi
2 vai 3 tomāti, vēlams, sarkani un dzelteni
350 g jogurta bez piedevām
Ingvers pēc garšas
Sāls
Kumins
Kinza/ koriandrs, piparmētra – smalki sakapāti

Pagatavošana
Sakapā gurķus un tomātus. Pievieno jogurtu, sāli, kuminu un zaļumus. Ingveru izspiež, izmantojot ķiploku spiedi.

Dzadziki – gurķu un jogurta mērce

Publicitātes foto


Porcijas: 0,5 l mērces
Gatavošanas ilgums: 10 min

Sastāvdaļas
750 g jogurta bez piedevām
1 liels vai 3 mazāki gurķi
2 ķiploka daiviņas
1 ēd. k. sakapātu diļļu
1 ēd. k. piparmētru
1 ēd. k. labas olīveļļas
½ ēd. k. laima sulas vai etiķa
Sāls, pipari

Pagatavošana
Gurķus nomizo, izņem sēklas un vai nu sarīvē, vai sakapā. Ķiplokus izspiež. Pievieno jogurtu un pārējās sastāvdaļas. Ja vēlas, kādu no sastāvdaļām pieliek vairāk. Galvenais, ka jums garšo!

Karstais ābolu un pekanriekstu pīrāgs ar saldējumu

Publicitātes foto


Šo desertu ASV sauc par Cobbler – kurpnieks. To gatavo ar dažādiem augļiem, protams, sezonāliem. Rudenī un Ziemassvētkos to cep ar āboliem, dzērvenēm un riekstiem. Pekanrieksti aug ASV dienvidos, un tagad tie ir kļuvuši ļoti populāri arī Latvijā. Padomājiet, ko mēs darītu bez pekanriekstu smalkmaizītēm?
6 – 8 personām 60 – 75 minūtes

SAISTĪTIE RAKSTI

Sastāvdaļas
4 āboli
200 g dzērveņu
200 g sviesta
300 g miltu
300 g brūnā cukura
300 g pekanriekstu
Kanēlis
Maltas krustnagliņas
Malts muskatrieksts
1 tējk. sāls
Saldējums pasniegšanai – vislabāk, ja tas ir vaniļas vai plombīra saldējums

Pagatavošana
Cepeškrāsni sakarsē līdz 200 ˚C. Cepamajā veidnē kārto 2/3 šķēlītes sagrieztu nemizotu ābolu, pārkaisa ar 150 g brūnā cukura un sviesta piciņām (1/3 daļu no paciņas), uzber pusi riekstu un dzērveņu. Pārkaisa ar garšvielām. Uzliek pārējos ābolus. Atlikušo cukuru, sviestu, sāli un miltus samīca ar pirkstiem un sadrupina uz āboliem. Pārkaisa ar pārējiem riekstiem, dzērvenēm un garšvielām. Cep krāsnī 30 minūtes, līdz virsiņa ir brūna. Sadala porcijās un servē uz deserta šķīvjiem, uzliekot virsū vai blakus pīrāgam saldējumu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Covid-19 sertifikāts zem ādas: Zviedrijā jau tūkstošiem cilvēku ievietojuši rokā mikroshēmu 223
Keitas Midltones dēļ pirmo reizi Lielbritānijā varētu tikt lauzta 366 gadus sena tradīcija
Rita Našeniece: Svilpšana okupācijas mocekļu piemiņas pasākumos notika ne tikai pie Astras pieminekļa Latvijā 32
VID kontrolšāviens azartspēļu upuriem
“Būtu laiks atteikties no sertifikāta.” Politiķis par to, ka Covid-19 sertifikātu un pašreizējo ierobežojumu sistēma sevi ir izsmēlusi
Lasīt citas ziņas
Kādu atbalstu iedzīvotājiem paredz šodien valdībā apstiprinātais likums energoresursu cenu krīzes samazināšanai?
“Šobrīd ir 90% iespējamība, ka kaut kāda militāra akcija tomēr notiks.” Eksperts par situāciju uz Ukrainas robežas
“Būtu laiks atteikties no sertifikāta.” Politiķis par to, ka Covid-19 sertifikātu un pašreizējo ierobežojumu sistēma sevi ir izsmēlusi
Kremlis: ASV “saasina spriedzi”, izsludinot trauksmes gatavību karavīriem 15
Labākās sējas dienas 2022. gadā: sākas jau februārī!
15:09
“Ekonomikas ministrija un arī premjers nogulēja šo krīzi.” Bondars pastāsta, ka bijis brīdinājums, ka “tuvojas ziepes”
15:01
Saeimas komisija noraida vairākus NA priekšlikumus likumam par labas gribas atlīdzinājumu Latvijas ebreju kopienai
14:58
“Iepriekšējie rēķini jau bija simtos, bet tagad…”: miljonārs Gerkens spiests izslēgt mājās baseinu
Rinkēvičs: ĀM ir nepieciešamie plāni Latvijas vēstniecības Ukrainā evakuācijai
“Jo ilgāk stiepsim izslimošanu ar omikronu, jo atkal varam radīt jaunu paveidu.” Treija par to, ka jau tagad visi jūk prātā
Krievija iekļauj Navaļniju “teroristu un ekstrēmistu reģistrā”
Rita Našeniece: Svilpšana okupācijas mocekļu piemiņas pasākumos notika ne tikai pie Astras pieminekļa Latvijā 32
Būtu jāievieš papildu amata vieta darbiniekam ar medicīnisko izglītību: Par ko sūdzas skolu direktori?
Vai naudas joprojām ir tik daudz kā nekad? Saruna ar Krišjāni Kariņu
VIDEO. “Tā pudele varētu būt saindēta…”: Žanis Magonei uzdāvina sidru, bet viņa par dāvanu domā pavisam citādi…
KNAB: Korupcijas uztveres indekss nesniedz pilnu vērtējumu par reālo situāciju korupcijas jomā Latvijā 2
Balsojumam Saeimā izvirzīti četri NEPLP kandidāti. Kuri tie ir?
ASV apsver iespēju pastiprināt NATO spēkus Austrumeiropā. Tieši no šī scenārija Putins gribējis izvairīties
“Viņa mirdzēja kā klasiska dziedātāja,” teic Raimonds Pauls par Margaritu Vilcāni, kura šovakar beidzot sagaidīs savu jubilejas koncertu un arī izstādi
“Viss tiek kontrolēts. Panikai nav iemeslu,” Zelenskis mierina ukraiņus 5
No šodienas sabiedriskās vietās jāvalkā medicīniskās sejas maskas vai respiratori
Covid-19 sertifikāts zem ādas: Zviedrijā jau tūkstošiem cilvēku ievietojuši rokā mikroshēmu 223
Ir svarīgi skolā nevis mācīties mācību priekšmetus, bet gan saprast kopsakarības. Starppriekšmetu saiknes izaicinājumi 43
Eiropā redzama gaisma tuneļa galā? PVO pieļauj, kad varētu sagaidīt pandēmijas beigas 127
Vai šonedēļ laika apstākļi būs rāmāki? Bricis par gaidāmajām temperatūras “šūpolēm” 2
FOTO. Izlēca pa logu no Covid-19 izolatora, nozaga mašīnu, uzrīkoja “Kobra” cienīgu pakaļdzīšanos un pēc avārijas attapās pļavā 33
Salāti ar vistas fileju, sieru un ananāsiem: ciemiņi novērtēs!
Keitas Midltones dēļ pirmo reizi Lielbritānijā varētu tikt lauzta 366 gadus sena tradīcija
VIDEO. Stiliste Žanna Dubska par tuva cilvēka nāvi un vientulību: “Es atnesu uz slimnīcu uzvārīto zupu, bet viņas vairs nebija…”
“Citrusaugu kopšana nav sarežģīta, bet cilvēki mēdz pieļaut kļūdas, kas bieži noved pie auga bojāejas”: kā mājās izaudzēt apelsīnus un citronus?
Darbu plānošana pēc Austrumu horoskopa no 25. līdz 30.janvārim