Publicitātes foto

Lauku māju vai savu biznesu? Ilze Jurkāne ciemos pie “Milzu!” pārslu ražotājiem 2

“Milzu pārslas” – stāsts par milzu uzņēmību, degsmi un zināšanām

Lai iepazīstinātu Latvijas iedzīvotājus ar pašmāju izcilajiem, kvalitatīvajiem un ekoloģiskajiem produktiem, Rimi sadarbībā ar pazīstamo garšas eksperti Ilzi Jurkāni ir izveidojis video stāstu – īsfilmu sēriju “Latvijas gardākie stāsti”. Tie ir veiksmes un pieredzes stāsti, kas ļauj iepazīt spilgtus Latvijas pārtikas produktu ražotājus, kuri piedāvā veselīgu, ekoloģisku un unikālu produkciju. Šie stāsti ir Ilzes Jurkānes dzīvas, vienkāršas un cilvēcīgas sarunas, ciemojoties pie ražotājiem un ceļojot latvisku garšu pasaulē.

LA
LA.LV
Ziņas
“Man bija saruna ar vienu pedagoģi, nu šausmīga saruna.” Šadurskis par pedagogu izglītotību 144
9 stundas
LE
LETA
Ziņas
FOTO. Rīgas pasažieru stacijā kafejnīcā iegruvuši griesti; 100 cilvēki evakuēti 39
8 stundas
AD
Artis Drēziņš
Stāsti
“Viņam nozaga visu, bija palicis vien apakšbiksēs, aizvedu uz savām mājām, parādīju skapi, sieva vēl naudu iedeva!” Madars Kupičs – nesavtīgs un cilvēcīgs policists, kuru apbrīno 37
16 stundas
Lasīt citas ziņas

“Milzu!” ir stāsts, kas apliecina: ja biznesa projektam pieiet ar lielu degsmi, enerģiju un prātu, ievērojot mārketinga zinātnes principus, var radīt patiešām veiksmīgus produktus, sasniegt labus rezultātus un pat konkurēt ar pasaules gigantiem.

“Milzu!” ir ģimenes uzņēmums, kas 2014. gada septembrī sāka ražot veselīgas, no dabiskām izejvielām, šķiedrvielām bagātas pilngraudu pārslas. Šobrīd “Milzu!” sortimentā ir no kviešiem un rudziem ražotas graudaugu pārslas, kā arī jauns produkts – ekoloģiskās “Milzu!” pārslas. Uzņēmums ir lielākais rudzu pilngraudu pārslu ražotājs Baltijas valstīs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kā tas viss sākās?

Enno Ence ar sievu bija domājuši vai nu pirkt lauku māju, vai sākt savu pašu biznesu. Izlēma par labu biznesam. Tā kā Enno gadiem ilgi bija strādājis ar importa preču pārdošanu, viņš bija daudz laika veltījis importa preču analīzei, izvērtējot gan to filozofiju un priekšrocības, gan trūkumus. Enno ar sievu izvēlējās radīt brokastu pārslas, jo uzskatīja, ka varētu to darīt labi un būt konkurētspējīgi.

Te nu būs maza mārketinga paraugstunda. Kā savā laikā mācījos, mārketingā ir četri galvenie komponenti. Angļu valodā šī stratēģija saucas “Četri P”. (Product – produkts, Price – cena, Place – vieta, Promotion – noformējuma un reklāmas aktivitātes). Šo pieeju arī es esmu gadiem ilgi pielietojusi un tās efektivitāti pārbaudījusi banku sfērā.

Produkts
Enno Ence saprata: lai konkurētu ar pasaules slavenajiem zīmoliem, tādiem kā, piemēram, “Kellogg’s” un “Nestle”, jārada produkti, kas ir labāki, veselīgāki un pamatā no Latvijā pieejamām izejvielām. Viņš arī vērsās pie zinātniekiem Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā, lai lūgtu padomu un ieteikumus produktu radīšanā. Mērķis bija radīt pārslas ar mazāku pievienotā cukura daudzumu un bez taukvielām, pārtikas piedevām un konservantiem. Tapa patiešām izcili četri produkti bērniem un trīs veidu pārslas pieaugušajiem. Tika veikta pētniecība, produktu nosaukumu un iepakojuma izveidē iesaistīti bērni un viņu mammas. Tieši bērni izdomāja nosaukumu “Milzu!”, jo tas atbilst viņu sapņiem izaugt lieliem, stipriem, izskatīgiem un gudriem.

Cena
Bija arī skaidrs, lai “iekarotu” brokastu pārslu tirgu, cenai jābūt konkurētspējīgai. “Milzu!” pārslām ir ļoti labs cenas un kvalitātes balanss.

Vieta
Lai attaisnotu lielās investīcijas, bija jānodrošina pietiekami lieli apjomi un jāiesaista lielveikali. “Rimi” pirmie noticēja “Milzu! ” produktiem. Šobrīd “Milzu!” produkcija ir pieejama cilvēkiem visā Latvijā.

Noformējums un reklāmas aktivitātes
Iepakojums un nosaukumi bērnu pārslām tika radīti ar bērnu palīdzību. Viņi izvēlējās “Prieks”, “Spēks”, “Prāts” un “Veiklums”, kā arī pauda savas domas par to, kādiem jāizskatās zīmējumiem uz iepakojumiem. Bērniem ļāva pat izkrāsot “Milzu!” burtus nosaukumā, un viņi izvēlējās krāsot katru burtu citā krāsā.

Stāsts par “Milzu!” ražotni

Jau iepriekš apbruņojusies ar šīm zināšanām un saņēmusi produktu paraugus, lai varētu izdomāt receptes, braucu uz “Milzu!” ražotni Kuldīgā.

Ražotne atrodas lielā angārā. Biroja telpās lepni izlikti apbalvojumi, ieskaitot 2014. gadā iegūto “Gada preču zīmes” titulu. Dodamies uz ražotnes telpu. Tur ir liels troksnis. Enno mani ved uz pirmo “staciju”.

Lūdzu, pastāstiet, kas te notiek un kāpēc es ražotnē neredzu cilvēkus?

Jā, patiešām, mūsu ražotnē ir maz cilvēku – esam tikai astoņi, jo praktiski viss ražošanas process ir automatizēts. Šodien mēs ražojam bērnu brokastu pārslas “Prāts”. Te, pirmajā “stacijā”, tiek samaisīti kviešu milti, cukurs un auzu milti. Formula ir piestiprināta pie sienas, un darbinieki ieliek attiecīgās sastāvdaļas toverī uz svariem. Tās samaisās, un, nospiežot vienu pogu, masa tiek ievadīta lielā mašīnā, kur izveidojas pārslas. Šajā posmā tās vēl ir diezgan mitras un mīkstas.

Tālāk pārslas, ceļojot pa garu konveijeru, tiek izžāvētas. No turienes caur lielām caurulēm pārslas ceļo uz nākamo “staciju”, kur tās tiek glazētas un atkal kaltētas. Beigās pārslas satur vien 2% ūdens. Kā popkorns tās lec ārā un ir gatavas pildīšanai plastmasas iepakojumā. Tikai tad, kad plastmasas iepakojums nonāk no konveijera, darbiniece pārslu paku ar rokām ieliek papīra iepakojuma kastītē un uz tās uzspiež derīguma termiņu. Gatavās pārslu pakas tiek ieliktas lielajās kastēs, kas tiek noformētas uz paletēm vešanai uz “Rimi” un citiem veikaliem.

Arī man tiek dota iespēja gan izmēģināt samaisīt “Milzu!” pārslu sastāvdaļas, gan pēc tam gatavo produktu safasēt. Izrādās, ka salikt kastīti nemaz nav tik viegli… Beigās uzlieku uzlīmi “Rimi” promvešanai sagatavotai paletei.

Neticami viegls process. Gandrīz viss notiek automātiski! Protams, saprotu, ka liels darbs un līdzekļi ieguldīti, izveidojot formulas un tehnoloģiju. Vai Eiropas fondi nāca talkā?
Protams, Eiropas fondi un LIAA Inovācijas fonds “Var” nāca talkā. Mēs pētījām Eiropas ražotāju tehnoloģijas un tad rīkojām iepirkumu konkursu ražošanas iekārtu iegādei, kurā uzvarēja Latvijas uzņēmums. Tomēr, kā jau ar visām iekārtām, tikai sākot ražošanu, varējām tās pieslīpēt mūsu vajadzībām.

Šodien redzu, kā top bērnu produkts “Prāts” – mazi brūni riņķīši, kuru sastāvā ir auzas, kvieši un kakao. Kādi ir pārējie produkti bērniem?

Vēl ir brokastu pārslas “Prieks” no kviešiem, auzām un medus; graudaugu bumbiņas ar medu “Veiklums”; savukārt pārslas ar nosaukumu “Spēks” ir līdzīgas pārslām “Prāts”, jo arī tās ir no kviešiem, auzām un kakao, tikai citā formā, kuru mēs saucam par ziedlapiņām.

Un kādas ir pieaugušo pārslas?
Pieaugušajiem mums šobrīd ir trīs veidu rudzu pārslas: ar medu, dzērvenēm un smiltsērkšķiem.

Visas pārslas ir pieejamas divos iepakojumu lielumos: standarta 200 gramu iepakojumā un “Ģimenes” iepakojumā, kurā ir 400 grami. Domājot par Latvijas ģimenēm, mums šķita svarīgi radīt tieši ģimenēm piemērotu produktu ērtā izmērā.

Kā jūs izdomājāt receptes?
Sapratu, ka nebūtu pareizi, ja es viens pats mēģinātu radīt produktu. Pārtika – tā ir nopietna lieta. Tāpēc aicināju komandā ekspertus un zinātniekus. Lūdzu iesaistīties zinātniekus no Latvijas Lauksaimniecības universitātes. Izmantojot Eiropas Reģionālās attīstības fondu, mēs piesaistījām divas zinātnieces: Ilgu Gedrovicu un Sandru Muižnieci-Brasavu. Viņas mums palīdzēja izstrādāt formulas gan bērnu, gan pieaugušo pārslām. Mūsu produktos netiek izmantota kukurūza. Un tas ir ļoti svarīgi, jo, kā zināms, kukurūza visbiežāk ir ģenētiski modificēts produkts. “Milzu!” produktos nav arī emulgatoru, E vielu un mākslīgo krāsvielu. Mēs iespējami daudz iepērkam Latvijas izejvielas, lai varētu kontrolēt, kā tās tiek radītas, un lai nebūtu ģenētiski modificētas, kā tas mēdz būt ar Ķīnas produktiem. Turklāt “Milzu!” pārslās ir divas līdz trīs reizes mazāk cukura nekā citās brokastu pārslās.

Jums top jauns produkts. Kas tas būs?
Tās būs rudzu pārslas bez glazūras, tādējādi nodrošinot, ka tās būs vēl veselīgākas, tikai ar dabisko cukuru, kas ir pašā graudā, un bez taukvielām.

Tās arī jau esmu pagaršojusi. Ļoti labas. Tās būšot veikalos 2015. gada nogalē.

Jūs arī minējāt bioproduktus.

Jā, novembrī tirgū ienāks mūsu bioproduktu līnija, jo esam saņēmuši sertifikātu, kas apstiprina mūsu produkta atbilstību visiem bioproduktu ražošanas noteikumiem. Uzsvars uz bioproduktiem ir ļoti aktuāls. Tieši ar jauno bioproduktu līniju mēs ceram iekarot arī ārzemju tirgus.

Man ir iespēja nobaudīt jauno bioproduktu. Efektīgs iepakojums ar “zaļo” uzsvaru un garšīgi. Bio līnijā ir arī bērnu pārslas. Arī reklāmas materiāli angļu valodā ārzemju tirgum ir efektīgi.

Ražotnē gan vairāk nav ko redzēt, viss tik produktīvi notiek, ka jābrauc no šiem brīnumiem gatavot jaunus ēdienus!

Braucam gatavot ēst uz restorānu “Bangerts”, kas atrodas pašā Ventas Rumbas krastā. Tik skaists skats! Man ir dīvaina sajūta, kad skatos uz Rumbu, jo biju gājusi tai pāri ar plikām kājām kopā ar draugiem šajā vasarā, un nu jau rudens… Bet jaukā, omulīgā restorānā varam gan gatavot, gan vērot skaisto ainavu un zeltainās koku lapas pa logu.

Vistas “nageti” ar brokastu pārslām


Apzinoties, ka “Milzu!” konkurē ar “Kellogg’s”, izdomāju, ka varam konkurēt vēl arī ar pasaulslaveno zīmolu “McDonalds”. Kāpēc ne? Varam samalt “Milzu!” rudzu pārslas ar medu un tajās panēt vistas gabaliņus. Uz vietas vēl izdomāju otru panējumu no pārslām bērniem “Veiklums”, kas ir apaļas bumbiņas no kviešiem, auzām un medus. Tā arī darījām, un abi iznāca izcili.
Paredzēts: 4 cilvēkiem
Pagatavošanas laiks: 35 minūtes
Nepieciešams:
Vistas fileja – ½ kg
Milti – 100 g
Olas – 2 gab.
Piens – 2 ēdamk.
Skābais krējums – 100 g
Sinepes – 100 g
“Milzu!” rudzu pārslas ar medu
“Milzu!” bērnu pārslas “Veiklums”
Olīveļļa
Sāls, pipari, itāļu garšvielas

Pagatavošana:
Sagriež vistas fileju palielos kubiciņos. Sablenderē “Milzu!” pārslas. Rudzu būs lielākas, kviešu – smalkākas. Apviļā vistas gabaliņus miltos, tad olā, kas ir sakulta ar pienu, un tad rudzu vai kviešu pārslās. Pannā (tādā kā pīrāgiem) ieklāj cepamo papīru un saliek nagetus. Uzšļaksta olīveļļu. Cep 10 minūtes krāsnī 220 ˚C. Apgriež. Kamēr nageti cepas, samaisa krējumu ar sinepēm. Servē karstus. Bet ir garšīgi arī istabas temperatūrā. Turklāt veselīgāki par tradicionālajiem nagetiem, jo šos tikai mazliet apšļaksta ar olīveļļu, nevis cep eļļā.

Pārslas ar gaļas un sēņu mērci


Enno man atveda paraugus, lai varu izdomāt un izmēģināt receptes, pirms braucu uz Kuldīgu. Tajā vakarā man bija ciemiņi un biju taisījusi vistas un baraviku mērci. Nedaudz palika pāri, tādēļ izdomāju pamēģināt, kā mērce garšotu uz rudzu pārslām. Izrādījās, ļoti labi. Tāpēc taisīju gaļas mērci ar šampinjoniem. Visiem garšoja. Bonuss šai receptei ir tas, ka nav jāvāra kartupeļi, rīsi vai makaroni. Mērce tiek servēta uz pārslām.

Paredzēts: 4 cilvēkiem
Pagatavošanas laiks: 40 minūtes

Nepieciešams:
Šampinjoni, sagriezti plānās šķēlītēs – 100 – 200 g
Maltā gaļa, liesa (cūkgaļas un teļa gaļas maisījums ir mans favorīts) – 500 g
Sakapāts sīpols – 1 gab., liels
Ķiploka daiviņa, sakapāta – 2 gab.
Saldais krējums – 100 – 150 g
“Milzu!” BIO pārslas vai rudzu pārslas ar medu
Provansas garšvielas
Olīveļļa
Sviests
Sāls, pipari
Pētersīļi

Pagatavošana:
Vienā pannā izcep sēnes sviestā. Otrajā pannā sacep gaļu ar sīpoliem, ķiplokiem un garšvielām. Samaisa. Pieliek saldo krējumu. Pārbauda, vai garšvielu ir pietiekami daudz. Pasautē kādas 5 minūtes. Uzlej mērci uz pārslām. Apkaisa ar sakapātiem pētersīļiem.

Pārslas ar maskarpones un rukolas mērci


Šo recepti izdomāju kā “slinkās” pusdienas.

Paredzēts: 2 – 3 cilvēkiem
Pagatavošanas laiks: 5 minūtes

Nepieciešams:
Maskarpones un rukolas mērce “Selection by Rimi” (mērcei ir vairāki veidi, visi ir labi. Izvēlieties pēc savas gaumes un garšas. Mērce ir diezgan bieza. Var atšķaidīt ar ūdeni vai pienu.) – 1 burciņa
“Milzu!” rudzu pārslas ar smiltsērkšķiem vai jaunās BIO “Milzu!” pārslas – 100 g
Cietais siers, sarīvēts – 50 – 100 g

Pagatavošana:
Uzsilda mērci, uzliek uz rudzu pārslām un uzrīvē Parmas tipa sieru. Siltas pusdienas gatavas! Bērniem garšos.

Salāti ar bumbieriem, Rokfora sieru un rudzu pārslām


Šie ir ideāli rudens vai ziemas salāti.
Paredzēts: 4 – 6 personām
Pagatavošanas laiks: 15 minūtes

Nepieciešams:
Salātu maisījums – 1 paka
Bumbieri, sagriezti gabaliņos – 1 – 2 gab.
Rokforas siers, sagriezts mazos gabaliņos – 100 – 150 g
“Milzu!” rudzu pārslas ar dzērvenēm
Dzērveņu džems
Olīveļļa
Balzametiķis
Sāls, pipari

Pagatavošana:
Salātu maisījumu saber lielā, lēzenā traukā. Pa virsu uzkaisa bumbiera un siera gabaliņus. Pagatavo mērci, samaisot 2 – 3 ēdamkarotes dzērveņu ievārījuma, 100 ml olīveļļas, 2 ēdamkarotes balzametiķa, kā arī pievieno sāli un piparus pēc garšas. Uz salātiem uzkaisa “Milzu!” pārslas ar dzērvenēm un uzlej mērci.

“Milzu!” saldais ēdiens bērniem ar ogām un putukrējumu

SAISTĪTIE RAKSTI
Milzu! pārslas saldajā ēdienā
Milzu! pārslas saldajā ēdienā


Saldā ēdiena pagatavošanai tiek izmantotas divu veidu “Milzu!” pārslas bērniem – “Prieks” un “Prāts”. Ēdiens tiek kārtots caurspīdīgos individuālos deserta traukos vai glāzēs.
Paredzēts: 6 cilvēkiem
Nepieciešams:
Saldais krējums (saputots ar paciņu vaniļas cukura) – 200 ml
Dažādas saldētas un/vai svaigas ogas
“Milzu!” bērnu pārslas “Prieks” un “Prāts”

Pagatavošana:
Visas sastāvdaļas ieliek traukos pa kārtām. Skaisti un garšīgi!

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
LA
LA.LV
Ziņas
“Man bija saruna ar vienu pedagoģi, nu šausmīga saruna.” Šadurskis par pedagogu izglītotību 144
9 stundas
LE
LETA
Ziņas
FOTO. Rīgas pasažieru stacijā kafejnīcā iegruvuši griesti; 100 cilvēki evakuēti 39
8 stundas
AD
Artis Drēziņš
Stāsti
“Viņam nozaga visu, bija palicis vien apakšbiksēs, aizvedu uz savām mājām, parādīju skapi, sieva vēl naudu iedeva!” Madars Kupičs – nesavtīgs un cilvēcīgs policists, kuru apbrīno 37
16 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Gobzems izstāsta par protesta akciju “Rododendrs” un ir pārliecināts, ka tā pulcēs tūkstošiem cilvēku 215
12 stundas
LE
LETA
Ziņas
Pie Straupes, auto iebraucot upē, no noslīkšanas izglābusies četru cilvēku ģimene, tostarp divi bērni 22
6 stundas
Lasīt citas ziņas
LE
LETA
Ziņas
Vai tiešām jaunais Covid-19 variants jau nonācis līdz Latvijai? Pēta pirmos aizdomīgos paraugus 34
2 stundas
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
Amerikāņu kalniņi piena tirgū: piena iepirkuma cena kāpj, bet aug arī pašizmaksa un nenoteiktība 8
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Pie Straupes, auto iebraucot upē, no noslīkšanas izglābusies četru cilvēku ģimene, tostarp divi bērni 22
6 stundas
LE
LETA
Ziņas
Noskaidrots, kāpēc noticis iegruvums Rīgas centrālās dzelzceļa stacijas tunelī 26
5 stundas
IS
Ilmārs Stūriška
Ziņas
Lēmums sievietēm ieviest tādu pašu lielo turnīru kvalifikācijas sistēmu kā vīriešiem pamatīgi smako 2
22:31
LA
LA.LV
Ziņas
“Latvija varētu būt aktīvāka.” Dace Melbārde strostē Latvijas mediju organizācijas par kūtrumu 5
21:27
LE
LETA
Ziņas
Vai tiešām jaunais Covid-19 variants jau nonācis līdz Latvijai? Pēta pirmos aizdomīgos paraugus 34
21:23
LA
LA.LV
Ziņas
“Man bija saruna ar vienu pedagoģi, nu šausmīga saruna.” Šadurskis par pedagogu izglītotību 144
9 stundas
IP
Ilze Pētersone
Stāsti
“Tautumeitas” grib teju visi! Saruna ar etnogrupas tautumeitām Asnati un Aurēliju Rancānēm 22
7 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Latvija varētu būt aktīvāka.” Dace Melbārde strostē Latvijas mediju organizācijas par kūtrumu 5
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
FOTO. Rīgas pasažieru stacijā kafejnīcā iegruvuši griesti; 100 cilvēki evakuēti 39
8 stundas
LE
LETA
Ziņas
ES apstiprina piekto sankciju paketi pret Baltkrieviju 16
4 stundas
VK
Vita Krauja
Ziņas
“Tas ne mans, Dieva nopelns.” Mūžībā aizgājušā Mārtiņa Brauna piemiņai
7 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Zāles pret Covid-19 neaizstās vakcināciju.” Pētnieks Kloviņš par medikamentiem un to riskiem 76
7 stundas
SR
Sandra Ruska
Praktiski
Acālijai čokuras un kalst lapas: kas augam nepatīk un kā to izglābt?
11 stundas
UN
Uldis Neiburgs
Stāsti
Ebreju masu slepkavība Rumbulā: upuriem lika nogulties ar seju uz leju virsū uz jau nogalinātajiem un mirstošajiem 71
10 stundas
LE
LETA
Ziņas
Piektdien Latvijā snigs, daudzviet snigs spēcīgi, vietām arī puteņos
8 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Gribam termiņus!”, “Kā tādam melīgam ministram lai uzticas?” – soctīklotāji par to, ka sertifikātam varētu būt termiņš 76
13 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“NATO ļoti labi saprot, ka Krievija netaisās karot.” Deputāts par NATO un Krievijas saspīlējumu 97
12 stundas
AD
Artis Drēziņš
Stāsti
“Viņam nozaga visu, bija palicis vien apakšbiksēs, aizvedu uz savām mājām, parādīju skapi, sieva vēl naudu iedeva!” Madars Kupičs – nesavtīgs un cilvēcīgs policists, kuru apbrīno 37
16 stundas
GN
Gunārs Nāgels
Ziņas
Gunārs Nāgels: Kāpēc godīgi cilvēki melo un maldina? 19
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Interneta publiku sajūsmina haskijs, kas nepacietīgs lēkā, gaidot startu sniegotam skrējienam suņu pajūgā 9
17 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Gobzems izstāsta par protesta akciju “Rododendrs” un ir pārliecināts, ka tā pulcēs tūkstošiem cilvēku 215
12 stundas
LE
LETA
Ziņas
Pavļuts skaidro, kas būs nepieciešams, lai pagarinātu Covid-19 sertifikātu 191
1 diena
LA
LA.LV
Stāsti
FOTO: Viņš nokļuva pasaules mediju uzmanības centrā, “izvēloties īsto brīdi”. Kas ir NATO rudais kaķis? 28
1 diena
AK
Atis Klimovičs
Ziņas
Atis Klimovičs: Liela uzbrukuma gadījumā Kremlis var neizturēt milzīgo zārku skaitu 89
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Kāpēc Ziemassvētku kaktusam lūst zariņi?
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Aktieris Alekss Boldvins izplūst asarās un paziņo: viņš neesot izšāvis no ieroča filmēšanas laukumā, kas nogalināja operatori 7
11 stundas
DB
Dace Baltruma
Ziņas
Lasītāja: Plaisa starp “mēs” un “viņi” plešas platumā. Vai kāds parēķinājis, cik nonākuši kapu kalniņā tikai tādēļ, ka laikus netika pie ārsta? 64
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Mēs esam diezgan slima populācija!” Zavadska skaidro, kāpēc Latvijā tik liels mirušo skaits no Covid-19 200
1 diena
KA
Kristīne Akmentiņa
Kokteilis
Runāšana – sudrabs, klusēšana – zelts. Šo principu ievēro šajā laikā! Horoskopi no 2. līdz 15. decembrim
13 stundas