Trīs pamatiemesli bērnu kašķiem 1

Agresija kā reakcija uz netaisnību. Ļoti bieži bērniem piedēvē nosaukumus “vecākais” vai “jaunākais”, un šis statuss bērnam uzliek noteiktas prasības, pret kurām tad viņš arī protestē. Piemēram, mazulim pastāvīgi saka: “Netrokšņo! Tu traucē brālim gatavot mājasdarbus! Neredzi, ka viņš ir aizņemts ar savām lietām?!” Bet mazulis arī ir aizņemts ar savām darīšanām, kuras nepieciešamas viņa attīstībai – spēlēšanos. Un kad tad spēlēties – pēc 10 gadiem, kad brālis pabeigs skolu? Neatsaki bērnam kategoriski, bet sarunā ar viņu, kad varēsiet abi padarīt to, ko viņš vēlas. Piemēram: “Mēs kopā uzspēlēsim bungas, kad brālis pabeigs rakstīt sacerējumu.”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
Lasīt citas ziņas

Neprasme izrādīt mīlestību. Bērnam var būt grūti izrādīt savu mīlestību attiecībā pret vecākiem, tādēļ viņš izvēlas veidu – “ir greizsirdīgs, tātad mīl”. Ja tu biežāk izvēlēsies fizisku kontaktu ar bērnu, piemēram apkampšanos, kā pieķeršanās izteiksmes līdzekli, bērns pakāpeniski secinās, – ja viņš vēlas mammas uzmanību, var vienkārši viņai nolikt galvu klēpī un nav obligāti jāiepļaukā brālis, lai sasniegtu savu mērķi.

Bezpalīdzības sajūta. Agresiju un greizsirdību, kā jebkuru hronisku slimību, daudz vieglāk ir novērst iespējami ātrāk, nekā izārstēt. Tādēļ ir nepieciešams parūpēties par to, lai katrs no bērniem būtu pārliecināts par tavu mīlestību un atbalstu. Piemēram, vecākajam bērnam nav viegli samierināties ar domu par to, ka viņa vecākiem ir parādījies “jauns” mazulis. Tātad viņam ir daudz grūtāk, nekā mazulim, kuru viņš mēģina izspiest no dīvāna. Tādēļ, pirms mesties mierināt mazuli, vecākajam ir jāpasaka par to, ka tu esi ļoti satraukta par viņa uzvedību, jo uzskati par labsirdību un taisnīgu cilvēku.

CITI ŠOBRĪD LASA

Psiholoģe arī iesaka plaši izmantot sižetiskās lomu spēles, zīmēšanu, aplikāciju, konstruktorus, lai izteiktu negatīvās emocijas un izspēlētu nepatīkamas situācijas. Pārdzīvojot stresu, bērns cenšas atkal un atkal atkārtot vienu un to pašu spēli. Necenties pārslēgt viņa uzmanību uz citu nodarbi. Labāk palīdzi izdomāt dzīvespriecīgu nobeigumu šim nepatīkamajam stāstam.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.