10 izplatītākie maģiskie aizsardzības objekti cauri gadsimtiem 1


Viens no vissenākajiem atrastajiem aizsardzības priekšmetiem ir Senās Ēģiptes laika ziloņkaula nūjiņa, uz kuras attēlotas Saules dievības: tā, visticamāk, izmantota, lai apvilktu aizsardzības loku ap dzemdētāju un jaundzimušo.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 40
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā
Lasīt citas ziņas

Senajā Grieķijā kā izplatītāko ļaunas acs novērsēju izmantoja medūzas Gorgonas attēlu – seju ar mežonīgām acīm, matu/čūsku pinkām, ilkņiem un izbāztu mēli.

Vidusjūras reģiona iedzīvotāji – ticams, tas nācis no feniķiešiem, taču sastopams arī citās tautās, – sevi sargāja ar acs attēlu. Tos zīmēja pat uz dzeramajiem kausiem, lai pārliecinātos, ka ļaunie gari neiekļūs ķermenī, kamēr tiek baudīts vīns. Vēl mūsdienās aci mēdz zīmēt uz laivas priekšgala, bet par oficiālu simbolu to izvēlējusies Turcijas zemcenu aviolīnija “Fly Havayolu Taşımacılık A.Ş.” Jā, jā, tas, kas atgādina mērķi uz lidmašīnas astes, patiesībā ir acs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Senajā Romā turīgie baidījās no viesu skaudības, jo ticēja, ka laimi un veiksmi var arī noskaust. Taču pieticīgāk iekārtot mājas viņi negribēja, tādēļ mājās mēdza turēt smieklīgus, kroplīgus priekšmetus vai cilvēkus: pārspīlēta izmēra falla formas svečturus vai tamlīdzīgus sadzīves priekšmetus, derēja arī kuprīši, punduri vai tumšādaini kalpotāji – kas vien varētu izsaukt atnācēju smieklus.

Tā kā durvju un logu ailas saprotamu iemeslu dēļ tika uzskatītas par visapdraudētāko mājas daļu, pa kuru ielavīties ļaunajiem spēkiem, kā pilīs, tā baznīcās no šīm atverēm ragana sun citus ļaunos spēkus prom biedēja gargujas un citas groteski izšķobītas sejas un figūras. Mājās tās lielākoties tika iegrieztas kokā, tostarp arī kārtī, ar kuru tika turēts vaļā dūmvads. Drošības dēļ šo kārti parast izgatavoja no pīlādža, jo uz tā ogām, kā zināms, ir krustiņš – tā paša iemesla dēļ pīlādžkoka zaru aiz kūts vai mājas durvju aplodas mēdza aizspraust senie latvieši.

Ar aizsardzības burvestībām saistīta arī Helovīna tradīcija izgriezt ķirbi – tā kā Helovīna vakarā visiem gariem dota vaļa, tos no mājām atturēja ar šķībiem ķirbju smaidiņiem, kurus īpaši labi saskatīt, pateicoties iekšā ieliktajai svecītei.

Briti ticēja, ka ļaunos garus aizbiedē arī spīdīgi priekšmeti, turklāt tos eleganti iespējams iekombinēt arī modernā interjerā, ja nu gadījumā baidāties no ļaunajiem gariem un raganām. Pret zagļiem nelīdz, brīdina zinātāji.

Pazīstama ir arī tradīcija uzkrāt veiksmi, proti, pie sienas vai durvīm piestiprināt ar vaļējo galu augšupvērstu zirga pakavu – tādējādi veiksme tajā kristu iekšā un nekristu ārā.

Lielbritānijā no raganām ļaunajiem gariem mēdz sargāt arī jau pieminētā kurpe – parasti tikai viena no pāra, labi apvalkāta (tajā ir arī praktisks apsvērums: retais varētu atļauties sienā iemūrēt jaunu kurpi no vēl valkājama pāra). Tāpat ēkās, kuras saglabājušās no viduslaikiem, nereti atrod mirušu kaķu sakaltušos ķermeņus – vai nu tādēļ, ka melni kaķi tiek saistīti ar raganām, vai arī tādēļ, lai viņi aizkapa dzīvē turpinātu medīt dažādus garīgos kaitēkļus tāpat, kā šajā dzīvē ķer peles.

Reklāma
Reklāma

Tāpat Lielbritānijā sastaptas “raganu pudeles” – aizkorķējami māla, akmens vai stikla trauki, kuri piepildīti ar urīnu, no filca izgrieztām sirdīm, saliektām adatām un nagu atgriezumiem. Tās parasti ieraka zem pavarda vai durvju tuvumā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.