Foto: wikipedia.org

Noslēpumainās divas dienas 3


Viens no pirmajiem par Hūvera ziņojuma autentiskumu ieinteresējās pazīstamais krievu rakstnieks Edvards Radzinskis. Viņš jau 1972. gadā bija runājis ar kādu padzīvojušu Ļvovas dzelzceļnieku, kurš stāstīja par noslēpumainu vilcienu, kas no Maskavas ieradies 1939. gada oktobrī. Pirms tā pienākšanas Ļvovas staciju pilnībā atbrīvoja no citiem sastāviem, bet no stacijas ēkas un laukuma aizvāca visus cilvēkus.

Reklāma
Reklāma
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm 99
Lasīt citas ziņas

Vai patiešām Josifs Staļins, kura darba dienas grafiks bija sastādīts burtiski pa minūtēm, varēja uz 2 dienām nepamanīts pazust no Kremļa un doties uz Ļvovu, lai tur sastaptos ar Hitleru? Radzinskis izpētīja apmeklētāju reģistrācijas žurnālu, ko allaž rūpīgi aizpildīja Staļina sekretāri, un ieguva interesantu informāciju, kas netiešā veidā apstiprināja to, ko slepenajā ziņojumā vēstījis Hūvers.

Izrādās, 1939. gada 16. un 17. oktobrī Staļins bijis savā darba kabinetā un pieņēmis CK Politbiroja locekļus un armijas un flotes augstākā ranga priekšniekus. Visilgāk Staļina kabinetā bijis ārlietu tautas komisārs Vjačeslavs Molotovs. Bet, raugi, 18. un 19. oktobrī žurnālā nav nekādu ierakstu. Tikai 20. oktobrī pulksten 20.25 kabinetā atkal ienācis Molotovs, ar kuru Staļins sarunājies līdz pusnaktij. Šajā laikā izsaukts arī armijas ģenerālis Georgijs Žukovs un vēl arī pēc ranga trešais cilvēks Politbirojā – Lazars Kaganovičs.

CITI ŠOBRĪD LASA
Analizējot dokumentu, Radzinskis secinājis, ka Staļins ļoti rūpīgi gatavojies kādai svarīgai tikšanās reizei, tāpēc iepriekš ievāca visu militāro, politisko un ekonomisko informāciju. Atgriezies Kremlī, viņš jau devis konkrētus rīkojumus cilvēkiem, kuri atbildīgi par politiku, armiju un aizsardzības rūpniecību.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.