Foto – Timurs Subhankulovs

– Ko padomei dod gadskārtējās tikšanās ar Latvijas valdību? Vai jūsu ierosinājumus sadzird un ņem vērā? 0

– Ar valdības pārstāvjiem tiekamies jau astoņpadsmito gadu pēc kārtas, atklāti paužot savu viedokli par dažādām ekonomiskām un sociālām problēmām, kuras esam pētījuši un kurām būtu nepieciešams risinājums. Cita starpā ar valdību daudz esam runājuši par nodokļu politiku. Jāatzīst, daudzus mūsu ierosinājumus gan nodokļu sistēmas uzlabošanā, gan citās jomās valdība ir ņēmusi vērā.

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni
Lasīt citas ziņas

– Šogad, tiekoties ar valdību, jūs pārmetāt, ka tā novirzījusies no reformu kursa un ka ministrijās darba grupas kaļ tikai plānus, kuri tā arī paliek uz papīra.

– Es to nesauktu par kritiku, drīzāk par fakta konstatāciju. Iecerētās reformas nav īstenotas līdz galam, tā patiešām ir. Mūsu misija jau vienmēr nav glaudīt pa spalvai un teikt tikai patīkamo. Mūsu misija ir teikt patiesību.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Jāatzīst, bijām ļoti pārsteigti, izlasot valdībai iesniegtās prasības par veselības aprūpi. Vai darba devējam vispār rūp darba ņēmēju veselība?

– Ārvalstu investoru padome nav atklājusi sabiedrībai kaut ko tādu, ko tā nezinātu. Latvijā strādājošajos ārvalstu uzņēmumos darbojas ievērojams skaits vietējo iedzīvotāju. Nav noliedzams, ka ārvalstu uzņēmējiem rūp, kāds ir šis darbaspēks. Tās nav tikai ekonomiskas intereses, proti, cik efektīvs ir darba ņēmēju darbs. Uzņēmējam, kurš nolēmis ieguldīt kapitālu Latvijā, tikpat svarīgi ir redzēt perspektīvu savai uzņēmējdarbībai, ko ar vāju un neveselīgu darbaspēku nevar nodrošināt. 2012. gadā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra ziņoja par astoņiem miljoniem reģistrētu slimības dienu. 2013. gadā valsts budžetā veselības aprūpei bija paredzēti 8,8%, turpretī Igaunijā – 12%, bet Lietuvā – 15%. Tas satrauc gan tos ārvalstu uzņēmējus, kuri jau strādā Latvijā, gan tos, kuri apsver šo iespēju.

– Kādu veselības aprūpes sistēmu, jūsuprāt, vajadzētu?

– Padomes ietvaros mums ir speciālistu darba grupa, kas ar to nodarbojas pastāvīgi. Tā uzskata, ka pašreizējā veselības aprūpes sistēma ir jāreformē pašos pamatos. Jāpārskata gan valsts izdevumi, gan pakalpojumu klāsts. Uzsvars jāliek nevis uz slimību ārstēšanu. Bet uz veselības nostiprināšanu.

Pats svarīgākais jautājums potenciālajiem investoriem – kā valsts pārvalde spētu nodrošināt to, kas viņiem būtu vajadzīgs, lai viņi gribētu ieguldīt naudu šeit, nevis Igaunijā, Lietuvā vai kādā citā valstī.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.