Bērzlapes ikgadējā izstādē “Sēņu dienas” Latvijas Dabas muzejā.
Bērzlapes ikgadējā izstādē “Sēņu dienas” Latvijas Dabas muzejā.
Foto. LETA/Edijs Pālens

Uzmanies! Ne visas bērzlapes ir ēdamas – mikoloģe atklāj, kā sēni pārbaudīt visefektīvāk 0

Dabas muzeja Botānikas nodaļas vadītāja Inita Dāniele sarunā ar 360TV Ziņām atklāj – pirms bērzlapju likšanas katlā, svarīgi ir katru sēni pagaršot.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Neredzamās slepkavas: četri ikdienas ieradumi, kas nemanāmi bojā asinsvadus un palielina trombu attīstības risku
Kokteilis
Ja esi dzimis vienā no šiem trīs datumiem, tev uzlikts īpašs “zīmogs” no pagātnes
Kokteilis
VIDEO. Karaliskā sveiciena vietā sūdi! Anglijas godasardzes zirgs nokārtojas Trampa priekšā
Lasīt citas ziņas

Viņa stāsta, kādēļ dažas bērzlapes ir neēdamas – nelielu sēnes gabaliņu pagaršojot un pakošļājot, no tām var sākt svilt mēle, lūpas, un tās var izraisīt dedzinošu un sīvu garšu. Nedz sēnes tumši sarkanā cepurīte, nedz sarkanīgais kātiņš vēl nav rādītājs, ka sēne ir neēdama, to var noteikt tikai pēc garšas.

“It īpaši, ja grib cept karbonādes no bērzlapēm, tad noteikti katra ir jānogaršo. Mēs cept bez vārīšanas varam tikai tās, kas ir ar pilnīgi maigu garšu. Ja [garša] ir mazliet sīva, var likt pie vārāmām sēnēm,” stāsta Dāniele, norādot, ka, ja sēne ir pavisam rūgta un sīva, labāk to mest ārā.

CITI ŠOBRĪD LASA
Taču ar indi indīgajās sēnēs ir pavisam citādāk – to tā gluži sagaršot nevar.

Vairāk skaties sižetā.

VIDEO:

Dārzeņi, ogas, sēnes un citi labumi Rīgas Centrāltirgū 2025
Izstāde "Sēnes 2022"
Latvijas dārgums - gardās rudens sēnes

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.