Foto – Fotolia

Trešais mīts – smēķējoša sieviete 9

Mitoloģija vēsta, ka grūtniecēm no smēķēšanas ir teju vai nāvējošs apdraudējums, un vispār – smēķējoša sieviete nemaz nav nekāda sieviete. Taču pētnieki pauž, ka, maigi sakot, ne gluži tā tas ir. Un, lai arī mehānisms gan vēl nav pilnībā un līdz galam izprasts, tomēr no smēķēšanas gan grūtniecēm, gan vispār sievietēm var būt arī labums. Tas, protams, nenozīmē, ka tagad steigšus visas dzemdību nodaļas jāaprīko ar kaljaniem un labas kvalitātes tabakas kolekcijām, sak – gadījumam, ja dzemdību laikā rodas kaut kādi sarežģījumi. Taču pētījumos noskaidrojies, ka smēķējošām grūtniecēm preeklampsijas un eklampsijas (atbilstoši Brokhauza vērtējumam tās ir epilepsijai pielīdzināmas spazmas, kad dzemdētājai parādās vemšana, apziņas zudumi, pa muti nāk putas un tamlīdzīgi) attīstības risks samazinās pat par 30–50%! Turklāt noskaidrojās arī tas, ka smēķējošām grūtniecēm retāk sastopama hipertonija un tostarp arī tik raksturīgā “nelabā dūša”.

Reklāma
Reklāma
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 26
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
Lasīt citas ziņas

Pētnieki visnotaļ cienījamā medicīniskas ievirzes izdevumā Russkij medicinskij žurnal tieši tā arī raksta, ka “tabaka iedarbojas kā antiestrogēns, smēķējošajiem rodas estrogēnu deficīta stāvoklis, un tabaka labvēlīgi ietekmē tās slimības, kas rodas estrogēna deficīta fonā, apkarošanu, un tāpēc intensīva [!] smēķēšana ievērojami samazina, piemēram, dzemdes fibrozes attīstību (līdz 50%, un jo īpaši kārnām sievietēm un viņu postmenopauzē), kā arī endometriozes attīstību (ja smēķēšana sākta agrīnā vecumā)”.

Un vēl. Tieši saistībā ar preeklampsiju un eklampsiju piebilsts, ka “tabaka nomāc tromboksāna sintēzi, samazina plazmas apjoma palielināšanos, jo savu ietekmi veic tabakas dūmos esošā tiocianāta hipotensīvā iedarbība”. Un – “virkne pētnieku norādījuši, ka salīdzinājumā ar nesmēķējošajām māmiņām smēķējošo māmiņu piedzemdēto bērniņu saimē ievērojami mazāks ir Dauna slimības gadījumu daudzums”.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.