1905. gada 13. janvārī 0

Pirms 110 gadiem, 1905. gada 13. janvārī, Rīgā, Daugavmalā, notika sociāldemokrātu organizētā protesta demonstrācija, kurā piedalījās aptuveni 40 tūkstoši cilvēku.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
TESTS. Jūsu īkšķu novietojums, sakrustojot pirkstus, atklāj daudz par jūsu personību 12
Veselam
7 produkti, kas visiem šķiet veselīgi, taču patiesībā tādi nav 16
“Pasažieriem bez sejas maskas var tikt atteikta iekāpšana transportlīdzeklī!” Paziņojums autobusa salonā samulsina braucēju 55
Lasīt citas ziņas

Demonstranti vēlējās izrādīt solidaritāti ar Pēterburgas strādniekiem, kuru demonstrācija bija apšauta 9. janvārī. Arī Rīgā pie Dzelzs tilta uz demonstrantiem atklāja uguni, nogalinot vairāk nekā 70 un ievainojot aptuveni 200 demonstrantu. Sabiedrībai un pat varas iestādēm tas bija šoks, jo tādu iznākumu nebija gaidījis neviens. Bojāgājušo vidū bija ne tikai strādnieki, bet arī studenti, inteliģences pārstāvji. Ievainoja arī nākamo rakstnieku Antonu Austriņu. Savukārt dzejnieks Jānis Akuraters kā 13. janvāra aculiecinieks uzrakstīja populāro revolucionāro dziesmu “Ar kaujas saucieniem uz lūpām”. Lai arī karavīrus un policiju pēc traģēdijas no Rīgas ielām strauji aizvāca, notikušais bija kā detonators 1905. gada revolūcijas sākumam Latvijā.