Mobilā versija
Brīdinājums -2.3°C
Voldemārs, Valdemārs, Valdis
Svētdiena, 11. decembris, 2016
18. septembris, 2015
Drukāt

3 mākslīgā intelekta radītas receptes

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

Tehnoloģijas turpina iekarot arvien plašākas mūsu dzīves jomas, tostarp ar mākslīgā saprāta palīdzību, izmantojot mākoņdatņošanu, var pat pagatavot neskaitāmas gardas maltītes. Uz ko ir spējīgs kompānijas IBM radītais mākslīgais intelekts „Watson” pavārmākslas jomā? Lūk, process, kas norisinās īpašā ar tehnoloģijām aprīkotā lieldatora „prātā”:

Pirmajā posmā tevis izvēlētais ēdiens tiek nosūtīts uz kognitīvo sistēmu IBM mākonī. Turpinājumā mākonī balstīta analītika nosaka, kas padara, piemēram, burito par burito un biezeņzupu par biezeņzupu.

Ja cilvēki pavāri vienlaikus spēj apstrādāt divus vai trīs ēdiena komponentus, kognitīvā sistēma mākonī spēj vienlaikus tikt galā ar tūkstošiem komponentu. „Watson” ģenerē jaunas iespējas – tūkstošiem sastāvdaļu rada tik lielu recepšu skaitu, ka tas mērāms kvintiljonā jeb 1018.

Savukārt ķīmiskā informātika pārvērš garšas molekulārās formulās, bet hedoniskā psihofizika modelē cilvēka garšu, lai uzzinātu, kuras sastāvdaļas ir piemērotākās.

Katra recepte tiek analizēta un novērtēta atbilstoši tās spējai pārsteigt. Beigu posmā notiek partnerība ar cilvēku, kad sastāvdaļu saraksts tiek ievadīts visradošākajā no visiem datoriem – cilvēka smadzenēs un ir gatavs kreatīvam gatavošanas procesam.

„Jau radītas dažādas tehnoloģijas, datorprogrammas un elektroniskas ierīces, kas ir tik viedas, ka spēj darboties gluži kā cilvēki. Mūsdienās mākslīgais saprāts ir iekarojis arī ēdināšanas nozari – tas ir revolucionārs pavērsiens pavārmākslas jomā, sniedzot iespēju nobaudīt izsmalcinātas maltītes, kas tapušas tikpat kā bez cilvēka roku darba,” komentēja „IBM Latvija” vadītājs Edijs Tanons.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+