Mobilā versija
+3.5°C
Elizabete, Betija, Liza, Līze
Svētdiena, 19. novembris, 2017
20. decembris, 2016
Drukāt

Atkal jāaizstāv alkšņa dūms. Latvija apokopos datus par labu tradicionālajiem kūpinājumiem (9)

Foto - Timurs SubhankulovsFoto - Timurs Subhankulovs

Nākamgad Latvijas amatpersonām un nozares pārstāvjiem atkal būs jāpierāda atkāpes nepieciešamība tradicionālo kūpinājumu normām. Šobrīd spēkā ir ES regula, kas dod atkāpi tradicionāli kūpinātām zivīm un gaļai ar pieļaujamo benzpirēna līdz pieciem mikrogramiem uz kilogramu un policiklisko aromātisko ogļūdeņražu (PAO) līmeni līdz 30 μg/kg. Šī atkāpe būs spēkā līdz nākamā gada 1. septembrim, un tas nozīmē, ka jau šobrīd Zemkopības ministrijai jāstrādā pie datu apkopošanas, lai savus argumentus līdzšinējās kārtības turpināšanai iesniegtu Eiropas Komisijā (EK). Tie savākti pētījumā par gaļas ražotnēm.

Veic pētījumu

Lai aizstāvētu ražotāju un pamatotu šīs normas nepieciešamību, jābūt argumentētiem un laboratoriski veiktiem pierādījumiem. Šādus pierādījumus šogad vāca gaļas nozares pārstāvji, realizējot pētniecisku projektu “Labas ražošanas prakses principu ievērošanas ietekme uz PAO līmeņa samazināšanu tradicionāli kūpinātā gaļā un gaļas produktos”. Tajā iesaistījās pussimts uzņēmumu – gaļas produktu ražotāji un projekta laikā tika apkopota informācija par to, vai iespējams ražot kūpinājumus ar mazāku benz­pirēna un PAO līmeni.

ZM pārstāvis Māris Valdovskis uzsver, ka daudzi ražotāji bija atsaucīgi un aizpildīja anketas. Galvenais pētījuma secinājums – mūsu tradicionālie kūpinājumi spēj iekļauties normās, ko pieļauj atkāpe. Ja atkāpes nebūs un vajadzēs iekļauties divarpus mazākā benzpirēna normā – 2 μg/kg un PAO – 12 μg/kg, to nebūs iespējams izpildīt, ievērojot tradicionālo kūpināšanas metodi. Turklāt šī norma skar gan māj­ražotājus, gan lielākus uzņēmumus kā “Rēzeknes gaļas kombināts” un “GPU Nākotne”.

Pievienot komentāru

Komentāri (9)

  1. Vienkārša konkurentu novākšana ar birokrātiskām metodēm:))))…visi “”pavilkās””uz “” iluzionistu””viltības :))))))

  2. NEKAD vēl alkšņa dūms NAV TRAUCĒJIS PRODUKCIJAS KVALITĀTEI! Latvieši izsenis pratuši gatavot savu produkciju kvalitatīvi! Personīgi skatos un tos melnos velnus vispār nepērku, jo lūk tā ir INDE!!! Katru gadu tūkstošiem jaunu saslimšanu ar onkoloģiskām slimībām ne jau no alkšņa dūmotiem produktiem, bet DRAUSMĪGĀ DAUDZUMA E-VIELU PIEDEVĀM GAĻAS UN CITOS IZSTRĀDĀJUMOS!!! VISS AR E-VIELĀM TURPINĀS UN NEVIENS ĀRSTS NECEĻ TRAUKSMI! Bija vienu brīdi it kā uzbrukums šajā virzienā, bet viss LAIMĪGI noklusa… RULLĒJAM TĀLĀK, NEKAUŅĪGI RUNĀJOT PAR VESELĪGU PĀRTIKU UZTURĀ! KAD BEIGSIM MEIMUROT? KAD SĀKSIM REĀLI STRĀDĀT??????????

  3. Vajadzetu vinu produkcijai uztaisit analizes un paskatit ka vini ievero normas.Vai tikai mak citus macit

  4. Varbūt Latvija tik daudz slimo ar vēzi pateicoties alkšņa dumam?

    • Pašā pamatā ES regula par dūmiem attiecās nevis uz pārtiku, bet gan gaisu, jo pirms tagadējās gazifikācijas mājas tika sildītas ar malkas/ogļu apkuri. Vēl relatīvi nesen rietumvalstīs gaiss bija tikpat piesārņots, kā Ķīnā. Ja ikdienā elpo dūmus, īpaši ogļu radītos, tad var dabūt vēzi – Ķīnā mirstība no vēža ir viens no galvenajiem nāves iemesliem, īpaši tur kur dūmi aizsedz sauli 24h/dienā.

      Attiecībā uz pārtiku – manuprāt šīs normas izstrādātāji ir pārcentušies. Ja kūpinājums būtu kādreiz bijis ikdienā lietots produkts, tad varētu satraukties – kamēr to nelieto ikdienā, nav nekādas jēgas no šiem ierobežojumiem, jo Eiropā, atšķirībā no Ķīnas vēzi dabū no plastmasas lietošanas un tās sildīšanas mikroviļņu krāsniņās un plastmasas vienreizējo krūzīšu izmantošana karstai kafijai vai tējai. Un tikai šīs karsēšanas dēļ samērā nekaitīga BPA un citu toksisku savienojumu izdalīšanās pārtikas produktos pārsniedz pieļaujamo un vēzi no plastmasas lietošanas var dabūt jau bērnībā, kas nekas tāds nav bijis novērots lauciniekiem, kas kurināja malku un kūpināja gaļu utt. un noteikti ka uzņēma vairāk benzopirēna daudzumu, kā mūsdienās.

  5. Vispirsms- kur tad ir tas alkšņa dūms??Veikalos produkcija tik vien kā pamērcēta indīgajos šķidrajos dūmos un apkarsēta.Privātie arī visādus draņķus tirgo-sak-jo melnāks jo labāks..,absurds.Reiz no privātā mājražotāja pirku dārgas desiņas ciemiņiem,pat kaķis neēda,piķis viņu zin kas tur iekšā-kautkādi kunkuļi,garša pēc suņa..,kam te lai vairs tic?

  6. labak skatieties kadus sudus tirgo lielveikalos ko tik kropli neizdoma kaut jums meris piemestos

  7. Kāpēc kādam kautkas jāpierāda, ja tas ir tradicionāls.
    Eiropā tiek norādīts, ka pārmērīga produkta lietošana.var kaitēt veselībai. Tur ir cita Eiropā. Vietvara kā ierasts pārprot.

VID atlaidis 10 darbiniekus (2)Valsts ieņēmumu dienestā (VID) šogad uz ierosināto disciplinārlietu pamata no darba atbrīvoti 10 darbinieki.
Pasaulē
Draugiem Facebook Twitter Google+