Mobilā versija
+5.3°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
12. janvāris, 2012
Drukāt

Lizetes BLOGS: Jaunā gadā – jauni, vienkārši īstenojami ēšanas paradumi

Foto-Flickr/twm1340Foto-Flickr/twm1340

Jauns gads ar jaunu apņemšanos ēšanas paradumos? Apsveicami! Un sākt var ar vienkāršiem, varbūt par jau zināmiem, principiem, nemaz nav vajadzīga ļoti strikta diēta.

Dzeriet ūdeni!

Sekojiet līdzi, lai katru dienu tiek uzņemts pietiekamā daudzumā šķidrums! Vismaz kādas 8 glāzes.

Atcerieties, ka dažādas sulas, piens, saldinātie vai jogurta dzērieni u.c. ir sava veida ēdieni. Tajos ir ļoti daudz tukšu kaloriju, daudz cukura, krāsvielu u.c. liekas sastāvdaļas.

Neizmantojiet liekas taukvielas

Vai neesiet aizdomājušies, ka tikpat garšīgus ēdienus mājās var pagatavot, nepeldinot kotleti eļļā vai putukrējuma mērcē? Nav nemaz nepieciešama “super dārgā panna”, lai varētu kaut ko labi izcept. Izmantojiet cepeškrāsni – eksperimentējiet.

 

 

Lizete Māldere, uztura speciāliste. “Mīlu jaunas, spontānas un inovatīvas idejas. Mīlu ēdienu un viss kas saistīts ar to. Patīk vērot, analizēt un izprast cilvēku ēšanas paradumus. Ļoti patīk arī gatavot un
izdomāt arvien jaunākus un efektīvākus risinājums, kā dzīvot labāk.

Brīvajā laikā sapņoju: ka dienās zināšu visu. Mīļākais izteiciens: “Pieredze ir jākrāj!””

 

 

Dārzeņi un augļi

Lai kāds salds auglis ir jūsu deserts un kāds svaigs, kraukšķīgs dārzenis ir jūsu uzkoda. Ierasto kartupeļu vietā izmantojiet dažādus dārzeņus, veidojiet sacepumus un sautējumus. Arī dārzeņi ir gardi, ja tos interesanti pagatavo! Tāpat gardi ir augļu kokteiļi – sablenderējiet dažādas ogas!

 

Ja vēlaties papildināt savu ēdienkarti ar vēl interesantām un veselīgām sastāvdaļām, pievienojiet maltītei linsēklas vai klijas.

 

Graudaugi produkti

Griķi, auzas, mieži, grūbas… Padariet savas ēdienreizes par piedzīvojumu. Kombinējot dārzeņus ar dažādiem graudaugiem. Atceroties, cik vērtīgi un nozīmīgi tie mums ir. Brokastis padariet īpašas – vārot ikrīta putru. Pusdienās izvēloties griķus, bet vakariņās skābeņu zupu ar grūbām.

Ja vēlaties papildināt savu ēdienkarti ar vēl interesantām un veselīgām sastāvdaļām, pievienojiet maltītei linsēklas vai klijas.

Piena produkti

Iepazīstieniet garšas kārpiņas ar bezpiedevu jogurtu – ar to var cept gardas un diētiskas ābolmaizes, var našķēties un pagatavot baudāmu ogu jogurtu bez lieka cukura sastāvā utt… Atcerēsimies, ka daudzi veikalos nopērkamie jogurti nemaz nav tik veselīgi, kā apgalvo reklāmās – vienā mazā jogurtā var būt līdz pat 5-6 tējkarotēm cukura! Turklāt vēl pievienotas krāsvielas u.c. „mistiski” savienojumi.

 

Daudzi veikalos nopērkamie jogurti nemaz nav tik veselīgi, kā apgalvo reklāmās – vienā mazā jogurtā var būt līdz pat 5-6 tējkarotēm cukura!

 

Sāls un cukurs

”Baltā inde”. Mēs to gan pievienojamam (vai nepievienojam) pašu gatavotam ēdienam, gan arī uzņemam maltītē ārpus mājas. Var jau uzskatīt “es sāli un cukuru nelietoju”, taču, ja ik dienu dzer dažādas sulas, jogurtu dzērienus, ēd marinētus gurķus, desas, sierus u.c., tad patiesībā sāli un cukuru uzņem lielos daudzumos – tie šajos ēdienos ir slēptā veidā. Ja lieto par daudz sāls, tas piesaista organismā šķidrumu un cilvēks ”uzpūšas”. Savukārt ja par daudz uzturā lieto cukuru – ātro enerģiju -, šo enerģiju neiztērē, tā pārvēršas rezervēs!

Tātad domāsim līdzi, cik daudz un ko mēs ikdienā ēdam.

 

 

Ēdienkartes paraugs

Brokastis: Auzu pārslu putra (vārīta ūdenī)

Otrās brokastis: Sablenderēts augļu – ogu kokteilis ”Piena spēks” + saldētas upenes, avenes, banāns

Pusdienas: Kartupeļu, puķkāpostu, burkānu, paprikas un vistas filejas sacepums

Launags: Svaigie lapu salāti ar fetas sieru

Vakariņas: bezpiedevu jogurta mērcīte un salmiņos sagriezti dažādi dārzeņi

 

 

Lasiet arī citus Lizetes Mālderes blogus:

Dilemma par gaļu

Varbūt laiks mainīt maizes ēšanas paradumus?

Tipiskais latvietis un viņa ledusskapis

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+