Mobilā versija
+7.7°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
14. maijs, 2012
Drukāt

Maize uz pavasara nots! KONKURSA recepte

nots9

Sastāvdaļas: 25g svaigais raugs, 270ml piens, 2 ēd.k cukurs, 2 tēj.k sāls, 2 mazas olas, ap 80g sviests + 50g sviests vai margarīns pārziešanai, ap 700g milti, 150g biezpiens (var aizstāt ar biezu skābo krējumu vai svaigo sieru,vai puscieto sieru), 1 maza vārīta biete aptuveni apelsīna lielumā,

1 vidēja lieluma burkāns (nevārīts), spināti ap 100g (man bija saldēti bumbiņās, ņēmu 6 bumbiņas), ja vēlas un ja ir garšvielas-paprikas pulveris, kurkuma, 1 liels sīpols, svaigas dilles, derēs arī citi zaļumi, nedaudz eļļa sīpolu cepšanai, citrona sula, nodrošinājums, lai krāsas nezaudē savu spilgtumu.

Kā gatavot?

Tā kā šī maize sastāvēs no 4 krāsām, tad sākumā sagatavojam tās.

Sīpolu sagriežam smalki un apcepam eļļā.

nots

Uz smalkās rīves sarīvējam nomizotu svaigu burkānu, sablenderējam putrā, pievienojam 1 tēj.k citrona sulu.

Uz smalkās rīves sarīvējam nomizotu sarkano bieti, kas ir jau izvārīta, sablenderējam putrā, pievienojam 1 tēj.k citrona sulu.

Atsaldētus spinātus sablenderējam putrā, pievienojam 1 tēj.k citrona sulu.

Uzsildam pusi pienu, izšķīdinam tajā cukuru un raugu.

Otru pusi pienu uzsildam un izkausējam tajā 80g sviestu.

Olas saputojam ar sāli.

Savienojam abus piena maisījumus, pievienojam sakultās olas, izmaisam.

Šo šķidrumu sadalam 4 vienādās daļās.
nots2

 

Ņemam vienu glāzi, pievienojam tajā sablenderētās bietes un paprikas pulveri. Izmaisam. Beram klāt miltus un mīcam maigu,mīkstu,ellastīgu mīklu. Noliekam un apsedzam.

nots4

Gatavojam nākošo. Glāze ar šķidrumu+ sarīvētie burkāni un kurkuma. Beram miltus un mīcam atkal maigu, mīkstu, ellastīgu mīklu.

Tieši tā pat gatavojam zaļo mīklu. Šķidrums+ blenderētie spināti, sasmalcinatas dilles, jebkādi zaļumi, kas ir un garšo. Beram miltus mīcam, liekam atpūsties.

Gatavojam pēdējo balto mīklu. Šķidrums+ biezpiens+ ceptie sīpoli. Izmaisam un beram klāt miltus.

Kad ir gatavas 4 krāsu mīklas gabali,katru iesmērējam viegli ar eļļu, un liekam katru savā maisiņā, sasienam un liekam raudzēties siltā vietā ap 1 stundu.

Uzrūgušo mīklu izņemam no maisiņa.

Katru krāsu es sadalīju vēl uz pusēm, jo mīkla sanāk daudz,divām maizēm.

Vienu maizi gatavoju sekojoši:

Katru krāsu izruulēju taisnstūrī, pluss mīnuss, nav obligāti, lai ir precīzi.

Mums vēl ir atlikuši 50g sviests, ko izkausējam.

Ņemam balto mīklas taisnstūri, apsmērējam ar izkausētu sviestu. Liekam virsū zaļo mīklu, atkal apsmērējam ar sviestu.

Tad liekam sarkano, apsmērējam, tad dzelteno un atkal apsmērējam ar sviestu.

Labo sānu ielokam uz vidu un kreiso sānu ielokam uz vidu. Apgriežam mīklu ar šuvi uz leju, liekam cepamtraukā, kas iesmērēts viegli ar sviestu. Arī virspusi apsmērējam ar sviestu.

Apsedzam un raudzējam vēl 30 minūtes siltā vietā.

Cepam ap 200 grādiem ap 30-40 minūtes. Līdz viegli brūna. Gatavo maizi atdzesējam formā zem dvieļa un tad izņemam.

Sagriežam un paskat, kas par krāšņumu.

No otras daļas mīklas es gatavoju šādu maizi.
nots8
Katru krāsu izrullēju desā un tad visas kopā sarullēju. Ieliku ietaukotā formā, apsmērēju ar sviestu. Pa vidu ieliku karstumizturīgu trauku, lai mīkla nesaplūst kopā raudzējoties un cepoties. Bet domāju, ka būtu arī skaisti, ja tas vidus saplūstu kopā.

Apsedzam un raudzējam tieši tā pat 30 minūtes.

Cepam 200 grādos ap 30 minūtēm. Pēc 10 minūšu cepšanās es trauku no vidus izņēmu.

Ko lai saka….maize sanāca vienreizēja.

Tā ir gan skaista, gan maiga, pūkaina, pasakaina un ļoti garšīga. Katru krāsu mēs varam papildināt ar dažādām garšām, pievienojot atiecīgas krāsas garšvielas, dārzeņus, zaļumus.

Tā kā šie pievienotie dārzeņi dod lielāko tiess tikai krāsu un garša nesitas cauri, tad šādu maizi var gatavot arī saldu. Man vairak bija neitrāla, ne īsti sāļa, ne salda.

Iesūtījusi Natālija Rogova




Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+