×
Mobilā versija
+6.6°C
Mirta, Ziedīte
Ceturtdiena, 19. aprīlis, 2018
28. februāris, 2014
Drukāt

Melnais plūškoks:
 kā audzēt, kur iegādāties stādus? (4)

pluskoks

Lūdzu, pastāstiet par melno plūškoku! Kā to audzēt, kur dabūt stādus?  
DZINTRA RĪGĀ

Eiropā melno plūškoku uzskata gandrīz par nezāli. Tas aug kā krūms vai neliels koks un veido audzes mitrās vietās, barības vielām bagātās augsnēs. Arī Latvijā dažviet šis augs pārgājis savvaļā.

Melnais plūškoks ir visai pieticīgs. Labāk aug saulainā vietā, mitrā, trūdvielām bagātā, irdenā augsnē ar sārmainu vai neitrālu reakciju, bet pacieš arī vieglu skābumu. Augam kaitē ilgi stāvošs ūdens sakņu zonā, bet pie mums to neapdraud nekādi bīstami kaitēkļi un slimības.

Plūškokus stāda pavasarī vai agri rudenī, septembra beigās, oktobra sākumā, – tikpat dziļi, kā augs audzis kokaudzētavā. Pēc augsnes pieblietēšanas un aplaistīšanas ieteicams apdobes līdz 10 cm biezā kārtā mulčēt ar kūdru. Pēc iestādīšanas katru dzinumu saīsina, atstājot divus trīs pumpurus.

Nacionālā botāniskā dārza Pārtikas, aromātisko un ārstniecības augu nodaļas vadītājs Alfreds Ripa stāsta, ka Rietumeiropā no savvaļas formām ir atlasīti dažādi kloni, kuriem dots šķirnes nosaukums. Nacionālajā botāniskajā dārzā jau vairākus gadus aug trīs lielaugļu kultūršķirnes:

‘Mammut’ – spēcīgs augs, veido lielus ķekarus ar zili melnām ogām, kas ienākas vienlaikus un nebirst. Laiku pa laikam mēdz izsalt augļzariņi;

‘Haschberg’ – spēcīgi augošs krūms, veido pat 2 m garus viengadīgos dzinumus. Zilgani melnās, diezgan saldās ogas sakārtotas lielos ķekaros;

‘Riese von Vissloch’ – ļoti līdzīga iepriekš minētajai.

Bieži vien šīm šķirnēm nenobriest viengadīgo dzinumu gali, un bargās ziemās krūmi apsalst. Augi gan viegli atjaunojas. Vasaras sākumā izgriež visus nokaltušos, kā arī sīkos zarus krūma iekšpusē. Ar to pietiek krūma veidošanai.

Vācijā par noderīgām lielražošanai atzītas šķirnes ‘Sampo’ un ‘Haidegg 17’, kas ir sevišķi izturīgas pret augļu puvēm. Krūmi bagātīgi ražo, augļiem ir laba garša, tie piemēroti sulām, marmelādei un, protams, ārstniecībai.

Salīdzinājumā ar Rietumeiropas šķirnēm ražīgāki un ziemcietīgāki ir no savvaļas sēklaudžu audzēm atlasītie vietējie melnā plūškoka kloni. Tās vēl nav šķirnes, tomēr, lai būtu vieglāk atšķirt, iedoti pagaidu nosaukumi. Ziedu tējām ļoti piemērots ir ‘Augusts’ un ‘Pirts Plūškoks’ – tiem ir vidēji lieli un diezgan irdeni ziedu ķekari, kas lietainā laikā nepelē un ir vieglāk izžāvējami. Arī ziedu aromāts ir izteikti spēcīgs (plūškoku ziedu tējai ir patīkama garša un medum līdzīgs aromāts).

Audzējot plūškokus augļu ieguvei, būtiski, lai tiem nebūtu stipra plūškoku aromāta, lai ogas būtu pietiekami noturīgas pret puvēm, ar košāku sulas krāsu. Ogas ar neitrālu smaržu ir ‘Pils Plūškokam’. Šie augi jau vairākās paaudzēs ir brīvas apputes sēklaudži no ārzemēm ievestajiem un muižas laikos Pūres parkā iestādītajiem plūškokiem.

Nacionālajā botāniskajā dārzā (Salaspilī, Miera ielā 1) aprīlī būs pārdošanā ‘Mammut’, ‘Haschberg’, ‘Riese von Vissloch’ kailsakņu stādi par 4,50 eiro gabalā.

Z/s “Lēpes” stādaudzētavā (Garkalnes novadā) pavasarī tirgos divgadīgus šķirņu ‘Sampo’ un ‘Haidegg 17’ stādus par 5 eiro.

Pie Pūres Dārzkopības pētījumu centra speciālistes Ineses Drudzes nelielā skaitā būs nopērkami Pūrē izdalīto formu ‘Augusts’, ‘Pirts Plūškoks’ un ‘Pils Plūškoks’ stādi. Ja nepieciešams lielāks stādu daudzums, tie jāpasūta iepriekš, jo, pavairojot ar lapainajiem spraudeņiem, jāaudzē divus gadus.

Stādaudzētavā “Sakstagals” (Rēzeknes novada Sakstagala pagastā) pavasarī varēs iegādāties melnā plūškoka stādus konteineros par 3,50 eiro gabalā.

Pievienot komentāru

Komentāri (4)

  1. Lūdzu pastāstiet, ko tad var darīt ar ogām – vai tas ir pārtikā ēdamas un kā?

    • Paprasi mātei Googlei-visu pateiks.

    • Salasi ogas,kad tās īsti gatavas,noskalo,liec podā un vāri udenī,es lieku ne sevišķi daudz 1:1 ar ogām vaibišķi vairāk,tad nokās,iegūtajai sulai pieliec cukuru pēc garšas ,es lieku maz un īstu no citronu sulu,kamēr jūtāms patīkams skābums,begās pievienoju pektīnu no pudelītes,iznāk želeja,betsulas koncentrātam pektīns nav nemaz vajadzīgs.PS. Tikai uzmani drēbes un galda virsmu,lti krāso.Garša ir jauka.Esmu vārijusi arī kā ievārijumu,iznk kaut kas līdzīgs mellenēm,uzglabājas ļoti labi.

    • Mājas apstākļos no svaigiem plūškoku ziediem var izgatavot garšīgu un vērtīgu sīrupu: no lielākajiem kātiņiem atbrīvotos ziedus liek kārtām ar sagrieztiem citroniem (bez sēklām) vai saldētu cidoniju šķēlītēm (citu jau jūnija beigās nav). Uzvāra sīrupu, ūdeni un cukuru attiecībās 1:1. Ar verdošo sīrupu pārlej kārtojumu un, ar drānu pārsegtu, tur nedēļu. Nav ieteicams izmantot stikla vai plastmasas traukus. Neilgu laiku šādu sīrupu var glabāt ledusskapī un izmantot atspirdzinošu dzērienu pagatavošanai. Sīrupu var arī glabāt sasaldētu un ziemā pievienot tējai saaukstēšanās gadījumos. Ir ari citas, nedaudz atšķirīgas sīrupa gatavošanas receptes.
      Vācijā plūškoku ziedu čemurus iemērc šķidrā pankūku mīklā un apvāra eļļā. Pirms ēšanas pārkaisa ar cukuru un kanēli.
      Ukrainā populārs ir ogu uzlējums un vīns.
      To lieto veselības uzlabošanai kā antioksidantu un līdzekli pret apaukstēšanos. Sekmē gremošanas sistēmas darbības uzlabošanos.
      Lai iegūtu želeju, 1 I sulas pievieno 70 g cukura un turpina gatavot līdzīgi kā citas želejas.
      Vācijā no augļiem vāra ari ķīseli, pievienojot citronu, ari sagrieztus ābolus.
      Var pagatavot ari interesantu plūškoka augļu un piena dzērienu: kanēļa gabaliņu, krustnagliņas un 1 ēdamkaroti citrona sīrupa kopā ar 3 ēdamkarotēm cukura uzvāra nelielā ūdens daudzumā, pievieno glāzi plūškoka sulas un glāzi piena.
      No plūškoku sulas iegūst ari krāsvielas pulveri, ko izmanto skābu un vāji skābu produktu krāsošanai.

Draugiem Facebook Twitter Google+