Meitene no Sīrijas iepazīst latviešu alfabētu. Viņas ģimenei šopavasar Latvijā piešķirts alternatīvais statuss.
Meitene no Sīrijas iepazīst latviešu alfabētu. Viņas ģimenei šopavasar Latvijā piešķirts alternatīvais statuss.
Foto – Evija Trifanova/LETA

Tikai latviešu skolās 3

Viena no skolām, kas 1. septembrī sagaidīs patvēruma meklētāju bērnus, ir Rīgas 8. vakara maiņu vidusskola. “Mums sola atsūtīt no “Muceniekiem” trīs patvēruma meklētāju bērnus, par kuriem zinām maz. Vien to, ka viņi visi runā arābu valodā,” atklāj vidusskolas direktors Juris Šmits. Pērn skolā mācījies viens patvēruma meklētājs. “Viņam bija labas angļu valodas zināšanas, taču viņš mācības pēc neilga laika pameta. Redzēsim, kādi būs bērni, kurus mums tagad atsūtīs,” piebilst J. Šmits. Viņš uzsver, ka skola uzņēmusies patvēruma meklētāju bērnu izglītošanu, jo tā esot pieradusi mācīt dažādus bērnus.

Reklāma
Reklāma
VIDEO. Ovācijas un neviltota sajūsma! Dons iekļūst Eirovīzijas finālā 7
Krievijas drošības iestādēm “mati stāvus”. No kara atgriežas atbrīvotie cietumnieki – tos nevar savaldīt
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 68
Lasīt citas ziņas

Valstī esošā kārtība attiecībā uz patvēruma meklētāju bērnu izglītošanu nosaka, ka skolas tiek izvēlētas pēc principa, lai bērni tajās varētu nokļūt ar vienu braucienu sabiedriskajā transportā. Tieši Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskola un Rīgas 8. vakara maiņu vidusskola atrodas netālu no tuvākās pieturas 16. autobusam, kas ved uz patvēruma meklētāju izmitināšanas centru “Mucenieki”. Šogad vasarā pieņemtie valdības noteikumi nosaka, ka patvēruma meklētāju izglītošanu var veikt izglītības iestādes, kas īsteno licencētu izglītības programmu valsts valodā. Kad bērni ieguvuši bēgļu vai alternatīvo statusu, viņiem jāizvēlas skola, kura atrodas viņu dzīvesvietas tuvumā, – šis princips ir tāds pats kā vietējiem bērniem. Iepriekš bija vērojama tendence, ka patvēruma meklētāji izvēlas krievvalodīgās skolas.

Piemēram, 2014./15. mācību gadā Rīgas 15. vidusskolā mācījās deviņi patvēruma meklētāju bērni. Skolas direktore Nataļja Kubasova uzsver, ka tajos gados, kad skola apmācījusi patvēruma meklētāju bērnus, ar viņiem neesot bijis problēmu, jo viņi nākuši no savā izcelsmes valstī situētām un inteliģentām ģimenēm, bijuši mērķtiecīgi un motivēti. Pašlaik skolā mācības turpinot divi sīriešu jaunieši, kuri skolā mācoties jau vairākus gadus. Viņi nāk no jauktās ģimenes – tēvs esot sīrietis, bet māte – krieviete. “Viņu meita tagad mācīsies 10. klasē, viņa ir viens no neformālajiem līderiem, labi sporto, bet viņu dēls jau mācīsies 11. klasē. Viņi labi runā krieviski un latviski, ir mērķtiecīgi un nāk no inteliģentas ģimenes,” stāsta N. Kubasova.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.