Foto – Inese Drudze

Kā pārbauda mīkstuma blīvumu pirms augļu vākšanas? 0

Kā pārbauda mīkstuma blīvumu pirms augļu vākšanas? INDRA JELGAVAS NOVADĀ

Reklāma
Reklāma
Neizmet, turpini izmantot – 10 praktiski pielietojumi ikdienā tavam vecajam viedtālrunim 7
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 178
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 1
Lasīt citas ziņas

Augļu gatavības pakāpi raksturo mīkstuma blīvums. Augļiem gatavojoties, tas samazinās. Bumbieru un ābolu gatavības precizēšanai ērti var izmantot rokas penetrometru. Lietojot šo instrumentu, augļu mīkstuma blīvumu izsaka kilogramos uz kvadrātcentimetru. Mīkstuma blīvums ir atkarīgs no šķirnes.

Mērījumiem ņem 10 ābolus no dažādiem kokiem. Nogriež mizu aptuveni 3 cm2 laukumā un tajā iespiež penetrometru. Mērinstruments rāda pretestības spēku, kādu rada augļa mīkstums. Tādu pašu mērījumu veic arī augļa otrā pusē. Aprēķina abu mērījumu vidējo rādītāju. Testu dārzā veic ik pēc 3–5 dienām. Ja, piemēram, bumbieriem mērījums strauji mainās apmēram par 0,5 kg/cm2, tas nozīmē, ka augļi nekavējoties jāvāc.

CITI ŠOBRĪD LASA

Par optimālu vākšanas gatavību liecina arī šādas pazīmes: augļa kātiņš viegli atdalās no augļzariņa, bet sēklas vēl ir baltas. Piemājas dārzu īpašniekiem augļu novākšanas gatavību ieteicams noteikt pēc tā, cik stingrs ir mīkstums, noplūcot bumbieri koka vainaga saules pusē. Ja mīkstums vēl ir ciets, bet jau jūtams neliels sulīgums, augļi jāvāc.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.