Atlantijas padomes ziņojumā teikts, ka vairāk nekā deviņdesmit procentos gadījumu Krievijas uzlidojumu mērķis bija nevis ISIS vai “Al-Qaeda” grupējumu bāzes, bet gan mošejas, slimnīcas, pārtikas noliktavas, ūdens attīrīšanas iekārtas un citi civilie objekti mērenās opozīcijas kontrolētajās teritorijās.
Atlantijas padomes ziņojumā teikts, ka vairāk nekā deviņdesmit procentos gadījumu Krievijas uzlidojumu mērķis bija nevis ISIS vai “Al-Qaeda” grupējumu bāzes, bet gan mošejas, slimnīcas, pārtikas noliktavas, ūdens attīrīšanas iekārtas un citi civilie objekti mērenās opozīcijas kontrolētajās teritorijās.
Foto – LETA/AFP

Diplomātija vai 
dezinformācija? 55

“Distract, deceive, destroy” jeb “Novērst uzmanību, piekrāpt, iznīcināt” – tā Atlantijas padomes ziņojumā tiek raksturota Putina darbība Sīrijā. Secinājumu daļā uzsvērts, ka Putins ir sniedzis atbalstu senam Kremļa klientam Bašaram al Asadam, kā armija pirms tam cieta zaudējumus cīņās ar ASV un koalīcijas atbalstīto mēreno opozīciju; ka militārā kampaņa palīdzējusi novērst Krievijas iedzīvotāju uzmanību no pašmāju ekonomiskās krīzes, bet pasaules uzmanību no Austrumukrainas; turklāt tā ir ļāvusi Kremlim pozicionēties ne vairs kā anektētājam un agresoram, bet kā partnerim cīņā pret terorismu.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Lasīt citas ziņas

Lai gan sākotnēji Putins paziņoja, ka militārās misijas mērķis ir cīņa pret ISIS, šī teroristu organizācija ir gandrīz tikpat stipra kā pirms pusgada. ISIS spēki pēdējā pusgada laikā zaudējumus ir cietuši pārsvarā no kurdiem, ko atbalsta ASV un koalīcija. Ziņojumā uzsvērts, ka vairāk nekā deviņdesmit procentu krievu aviācijas uzlidojumu bija vērsti nevis pret ISIS bāzēm, bet gan pret diktatora Asada pretinieku, galvenokārt mērenās opozīcijas, kontrolētajām teritorijām. Krievijas militāro vienību darbība Sīrijā ir bijusi pretrunā ar civilizētā pasaulē pieņemtiem kara noteikumiem: publiski pieejami avoti liecina, ka aviācijas triecieni mērķēti lielākoties uz civiliem objektiem – slimnīcām, ūdens attīrīšanas iekārtām, pārtikas noliktavām, mošejām.

Turklāt uzlidojumos izmantota aizliegta munīcija (kasešu bumbas). Krievu uzlidojumi ir laupījuši dzīvību vairāk nekā tūkstotim civiliedzīvotāju, starp kuriem ir trīssimt bērnu, bet desmitiem tūkstošu likuši doties bēgļu gaitās.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ziņojumā tiek analizēta arī Kremļa propagandas kampaņa, kas, pēc ekspertu atzinuma, balstās uz četriem “d”: “dismiss the critic, distort the facts, distract from the key point and dismay the audience”, proti: noraidīt kritiku, izkropļot faktus, novirzīt no galvenās domas un iebiedēt auditoriju.

“Tā nav diplomātija, tā ir agresīva dezinformācija,” secina ziņojuma autori.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.