Foto – Fotolia

Septītais mīts – sports un smēķēšana nav savienojamas lietas 6

Sak, ja smēķēsi – nevarēsi paskriet, nevarēsi uzkāpt 5. stāvā, un tamlīdzīgi. Absolūti neviennozīmīgi vērtējams apgalvojums. Jā, tālrādes ekrānos varbūt arī neieraudzīsim sportistu, kurš atklāti smēķē, taču realitātē tas gluži tā nav. Vispirms gan vajadzētu sākt ar to, ka mūsdienu augsta līmeņa sports jau pats par sevi ir postoša, kropļojoša un pat nogalinoša nodarbe, bet par to tad laikam plašāk jārunā kādu citu reizi. Un šajā aspektā var palasīties kaut vai treneru un pašu sportistu memuārus, kuros bieži vēstīts par to, kādus sodus mēģināts ieviest nolūkā čempionus atturēt no smēķēšanas un kā tas praktiski nekad nav izdevies, turklāt šie grēkāži vienalga kļuvuši par čempioniem, un absolūti nav izslēgts, ka lielā mērā arī pateicoties tam, ka viņi tomēr smēķējuši.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Ir arī pietiekami daudz dzirdēts no izbijušiem pašmāju augsta līmeņa sportistiem, ka vispār viņi pat nemaz nav gribējuši smēķēt, taču, nokļūstot tajā visaugstākajā līmenī, faktiski piespiesti to darīt, jo pretējā gadījumā, kā apgalvojuši viņus uzraugošie medicīnas speciālisti, augstāko sporta virsotņu sasniegšanas kārotāji nespēs uzrādīt visu to jaudu, ko var piedāvāt cilvēka organisms. Piemēram, pagājušā gadsimta 70. gadu latviešu izcilais sprinteris Juris Silovs intervijās atklāti atzinis, ka viņam bijis liels šoks pēc tā, kad, nokļūstot PSRS vieglatlētu izlases sastāvā, mediķi viņam, kurš iepriekš nebija izsmēķējis vispār pat vienu cigareti mūžā, kategoriski ieteica izsmēķēt vismaz divas cigaretes dienā, pretējā gadījumā viņa organisms nespēs gūt visaugstākos panākumus.

Kāpēc tā, un kas to nosaka? Pētnieki noskaidrojuši, ka, pateicoties smēķēšanai, ieslēdzas cilvēka kompensācijas mehānisms un hemoglobīns sāk piesaistīt un transportēt vairāk skābekļa, nekā tas notiek nesmēķētāja organismā. Ikdienā sadzīvē tas nekādi nav pamanāms un varbūt nav arī īpaši nepieciešams, taču lielajā sportā, kur slodzes tuvojas cilvēka spēju galējai robežai, šīs priekšrocības jau kļūst acīmredzamas. Atkal gan jāpiebilst, ka ne gluži visiem tas ir vienādi, un ir arī tādi čempioni, kuri tā arī joprojām nav izsmēķējuši pat vienu cigareti savā mūžā.

RAKSTA PIRMO DAĻU LASI ŠEIT!

RAKSTA OTRO DAĻU LASI ŠEIT!

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.