Linda Sīlīte
Linda Sīlīte
Foto – Valdis Semjonovs

Sākums krīzes laikā 0

Uzņēmums “EkoMako” tapa 2009. gadā, kad Linda kopā ar mammu Irmu Sīlīti makaronu biznesu sāka savā dzīvoklī Cēsīs.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
TV24
Ar ko Lukašenko uzjautrinājis Slaidiņu: “Tur veči stūma ezi ārā ar visām adatām!” 12
Ar vienu roku dod, ar otru ņem – G7 dienaskārtībā vairs nav Krievijas aktīvu konfiskācija. Ir tikai bailes?
Lasīt citas ziņas

– Vispirms olu nūdeles pēc vecmāmiņas Emmas Vagneres receptes gatavojām ģimenes vajadzībām, un mums visiem, arī paziņām, tās ļoti garšoja, – stāsta Linda. – Kad ievērojām, ka veikalos nopērkami tikai vienkārši makaroni no miltiem un ūdens, nolēmām tās piedāvāt citiem. Kaut gan bija krīzes laiks, to tikpat kā nevarēja manīt, jo olu nūdeles pircējiem bija jaunums, un viņi gribēja tās pagaršot.

Linda pēc profesijas ir datordizainere, taču tas netraucēja sākt mājražošanu. Kā viņa joko, jo mazāk cilvēks zina, jo mazāk baidās. Vispirms ar mammu par savu ideju pastāstījušas Pārtikas un veterinārā dienesta Cēsu nodaļas darbiniekiem, lai noskaidrotu, vai to vispār iespējams īstenot, un sapratušas, ka nav nemaz tik sarežģīti. Galvenais, lai būtu mērķis un vēlme darboties, ticība savai idejai.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kredīts nav ņemts – ražošanā ieguldīts nopelnītais. Lai labāk izprastu biznesu, Linda apmeklējusi grāmatvedības kursus, tomēr izmanto profesionālu firmu pakalpojumus. Par mārketinga jautājumiem saimniece konsultējas ar reklāmas aģentūrām, lai gan arī pati gana labi pārzina šīs un dizaina lietas.

“EkoMako” uzvara Valsts lauku tīkla rīkotajā jauniešu konkursā “Laukiem būt!” devusi iespēju piecus gadus izmantot dažādu nozaru ekspertu pakalpojumus. Izveidota viegli pārskatāma mājaslapa, rīkotas dažādas mārketinga aktivitātes.

Amatas novadā ražotās nūdeles iecienījuši galvaspilsētas tiešās piegādes pulciņi, kas rūpējas, lai pircēji noteiktā laikā varētu iegādāties mājražotāju, zemnieku un piensaimnieku produkciju bez starpniekiem.

Gadījies arī apdedzināties, tāpēc pēdējā laikā Linda cenšas rūpīgāk izvērtēt mazo veikaliņu maksātspēju, jo secinājusi, ka nevar uzticēties un dot produktus ar pēcapmaksu.

Jebkurā pārtikas veikalā ar makaronu izstrādājumiem ir pilni plaukti, tāpēc rodas jautājums par konkurenci.

– Mēs paziņu lokā smejamies, ka Latvija ir makaronu ražotāju valsts, jo mums uzradušies vairāki sekotāji. Acīmredzot esmu iedvesmojusi nūdeļu gatavošanai arī citus. Tomēr mēs bijām pirmie, tāpēc ir vieglāk, jo jau iegūta pircēju uzticība, – atzīst Linda.

Pievienotā vērtība

Rūpnieciski ražotu nūdeļu sastāvs ir diezgan līdzīgs mājās darinātajām, taču “EkoMako” izstrādājumiem mīklu gatavo ar rokām un Linda pati visam procesam seko līdzi no sākuma līdz beigām – sver miltus, gatavos produktus pako tūtās un ved pircējiem. Iespējams, tā ir pievienotā vērtība, ar kuru nevar konkurēt lielražotāji. Olas, milti, garšaugi – gandrīz visas izejvielas iegādātas no Latvijas zemniekiem, tostarp no bioloģiski sertificētām saimniecībām.

Reklāma
Reklāma

Pagatavot kvalitatīvas un gardas nūdeles nav nemaz tik vienkārši, kā varētu šķist. Mīcot mīklu, visām izejvielām jāsadraudzējas. Masai jābūt viendabīgai, tā nedrīkst būt raupja un irdena. Kā atzīst saimniece, kvalitātes kritērijus grūti aprakstīt vārdos, to var tikai novērtēt pēc izskata un sajust.

Mīklas mīcīšana ar rokām, veltnēšana ar rulli un griešana ar nazi ir īpašs pasākums. Tagad to visu atvieglo speciālas iekārtas, tomēr atsevišķi pasūtījumi, piemēram, lazanjas plāksnes un rievotās nūdeles, joprojām pilnībā ir roku darbs.

Gatavos makaronus saritina un izvieto koka plauktos, kur tie žūst aptuveni divas dienas. Ik pa laikam nūdeles apgriež.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.