Foto – Timurs Subhankulovs. Ilustratīvs attēls

  12

Līdzīgā procesā tiesa spriež par labu uzņēmējam

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Par to, ka Valsts ieņēmuma dienests tiesājoties varētu ciest neveiksmi vienā no sava uzbrukuma pozīcijām, liecina kāds cits līdzīgs gadījums. Šī gada 12. jūnijā Administratīvā apgabaltiesa atzina par prettiesisku VID lēmumu attiecībā uz nekustamo īpašumu pārvaldītāju AS “Pagastiņi”. Šis uzņēmums līdzīgi kā portāls “ss.lv” VID ieskatā nesniedza nodokļu administrēšanai un kontrolei nepieciešamo pieprasīto informāciju, tāpēc tika vainots nodokļu nemaksāšanā, piemērojot likuma “Par nodokļiem un nodevām” 1. panta 14. punktu. Taču tiesa uzskatīja, ka ziņu nesniegšanu vēl nevar atzīt par izvairīšanos no nodokļu vai nodevu maksāšanas.

Pārsteidzoša un neizprotama ir VID šā likuma panta interpretācija, kas spilgti atklājas arī šajā tiesas spriedumā. VID uzskata – ja uzņēmējs A nesniedz prasīto informāciju par uzņēmēju B (nevis par sevi!), tad tas ir pielīdzināms tam, ka pats uzņēmējs A izvairās no nodokļu maksāšanas. Un tāpēc uzņēmēja A saimnieciskā darbība jāaptur.

CITI ŠOBRĪD LASA

Bet arī tiesa nepiekrita šādam likuma tulkojumam. Tiesa piekrita VID, ka tam ir tiesības pieprasīt nodokļu maksātājiem informāciju ne tikai par viņiem pašiem, bet arī par viņu darījumu partneriem un ka nodokļu maksātājiem ir pienākums šādu informāciju dienestam iesniegt. Taču, tiesas ieskatā, tas nedod pamatu secinājumam, ka nodokļu maksātājs, neiesniedzot šādu informāciju, pieļauj izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Tiesa arī nepiekrita, ka Valsts ieņēmumu dienestam nebūtu citu līdzekļu, kā šādā gadījumā ietekmēt negodprātīgu nodokļu maksātāju (piemēram, var saukt pie administratīvās atbildības valdes locekli). Tiesa uzskatīja, ka AS “Pagastiņi” saimnieciskās darbības apturēšanai nebija tiesiska pamata. Un līdz ar to VID tiesā zaudēja.

Auto tirgotājus pārbaudīja arī agrāk

VID pārstāvei Inesei Bindemanei jautāju, vai tāda pati nereģistrēta saimnieciskā darbība neplaukst autotirdzniecības vietās Rīgā, Rumbulā, arī citās Latvijas vietās aiz Rīgas robežām un vai plānots pievērsties tām. Viņa atbild, ka pārkāpumi un krāpšanās ar nodokļiem auto tirdzniecības nozarē jau ilgāku laiku esot viens no VID darbības virzieniem, gan veicot uzraudzības un kontroles pasākumus, gan veiksmīgi sadarbojoties ar CSDD un nozares asociācijas pārstāvjiem.

“Interneta vide ir viena no platformām, kurā negodprātīgi komersanti cenšas izvairīties no nodokļu nomaksas, un auto tirdzniecība nav izņēmums, tāpēc VID darbība nodokļu krāpšanas atklāšanā ir vērsta arī šajā virzienā, sadarbojoties ar sludinājumu izvietošanas tīmekļa vietnēm,” piebilst VID speciāliste.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.