Foto: Wikimedia Commons

1909. gada 6. aprīlī. Padomju spiegs, kas zināja nacistiskās Vācijas noslēpumus 0

Pirms 110 gadiem Černovicā, toreizējās Austroungārijas pilsētiņā, kas mūsdienās ir Ukrainas Černovci, ebreju tirgotāju ģimenē piedzima viens no slavenākajiem padomju spiegiem un padomju kino apjūsmotā Štirlica prototipiem Jans (Jankelis) Čerņaks, segvārds “Džens”.

Reklāma
Reklāma
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 174
TV24
Vai rudenī tiks palielinātas pensijas? Saeimas deputāts par plānotajām izmaiņām pensiju aprēķinā
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 170
Lasīt citas ziņas

Otrā pasaules kara priekšvakarā Rietumeiropā dzīvojošais PSRS specdienesta aģents Čerņaks radīja slaveno spiegu tīklu “Krona”, par kuru pat mūsdienās nav daudz informācijas, taču zināms, ka tajā bija iesaistīti 35 augsta ranga nacistiskās Vācijas armijas virsnieki un militārrūpnieciskā kompleksa pārstāvji, sabiedrībā pazīstamas personības.

Šis aģentu tīkls nekad netika atklāts. “Krona” Kremlim ieguva slepeno 1941. gada Vācijas iebrukuma PSRS plānu “Barbarossa” un 1943. gada Kurskas uzbrukuma plānu “Citadele”, tomēr pārsvarā uz Maskavu plūda dažāda veida militārtehniskā informācija par radaru sistēmām, tankiem, artilēriju, reaktīvajām iekārtām, radioelektroniku.

CITI ŠOBRĪD LASA

1942. gadā Čerņaka ļaudis pamanījās izspiegot arī Anglijas kodolprogrammu. Uzskata, ka padomju Galvenā izlūkošanas pārvalde GRU šo cilvēku savervēja 1930. gadā, kad Čerņaks studēja Berlīnē un iestājās Vācijas kompartijā.

Pēc tam viņš dienēja Rumānijas armijā, kur arī spiegoja padomju labā. 30. gadu vidū izgājis apmācības kursu spiegu skolā Maskavā un iemācījies krievu valodu, viņš tika nosūtīts kā preses aģentūras TASS “korespondents” Šveicē.

No turienes, vēlāk no Parīzes un Londonas, viņš diriģēja spiegu tīklu. 1945. gada pavasarī Čerņaku pārsvieda uz ASV ar uzdevumu izdibināt amerikāņu kodolprogrammas noslēpumus.

Šo misiju gan steigšus atsauca, jo kāds pārbēdzējs izdeva padomju aģentūru amerikāņiem. Čerņakam vēl bija daži uzdevumi Eiropā, taču ilgstošās ārzemju misijās viņu vairs nesūtīja un pensijas gadus viņš sagaidīja mierīgākā darbā kā GRU pasniedzējs un TASS tulks.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.