Mobilā versija
+1.7°C
Guna, Judīte
Sestdiena, 10. decembris, 2016
6. augusts, 2013
Drukāt

Apnicis mizot kartupeļus? Varbūt vērts iegādāties mehānisko mizotāju?

Foto-Aija GeidaFoto-Aija Geida

Kāpēc nopūlēties ar ābolu mizošanu vai kartupeļu tīrīšanu, ja to var izdarīt mehāniski? Izmēģinām praksē mizotāju, lai pārbaudītu, ko šī ierīce spēj. Varbūt vērts iegādāties?

 

Izrādās, ābolu mizotājs nav nekāds jaunums. To pirms 150 gadiem izgudrojis Deivids Goddels no ASV un nopelnījis prāvu naudas summu. Apbrīnojami, bet mizotājs, kuru redzat attēlā, īpaši neatšķiras no paša pirmā, tātad nekas efektīvāks nav izdomāts. Mūsdienu variants maksā, sākot no 18 līdz pat 26 latiem (atkarībā no pārdevēja uzcenojuma).

Tirgū ir divu veidu mizotāji – no nerūsējoša tērauda un plastmasas. Diezgan riskanti ir pirkt plastmasas ierīci, jo gan āboli, gan kartupeļi ir gana cieti, tāpēc tā lielākoties neiztur šo slodzi un ātri saplīst. Pārdevēji novērojuši, ka plastmasas ierīces cilvēki it bieži garantijas laikā ved remontēt, tāpēc ir firmas, kuras pat atteikušās tās tirgot, pārāk daudz klapatu un rūpju prasa apkope.

 

1. Ābolu mizotājam un griezējam ir vadstienis, kura galā ir dakša ar trīs zariem, uz kuriem var uzdurt produktu. Zari ir biezi un gari, lai mizošanas un griešanas laikā produkts neizkustētos.

2. Ar rokturi griežot vad­stieni, kuram ir vītne, produkts tuvojas mizotājam.

3. Mizotājs sastāv no karkasa un regulējama asmens, ar kuru var iestatīt mizas biezumu. Ja nav nepieciešams produktu mizot, asmeni var noņemt. Savukārt, ja nevajag to griezt šķēlēs, bet tikai nomizot, nazi var atskrūvēt.

4. Atsperi var noregulēt jebkurā attālumā atbilstoši produkta lielumam. Jo tas lielāks, jo tālāk var atspiest atsperi, pagriežot skrūvi konstrukcijas pamatnē, tāpēc vienlīdz efektīvi var nomizot gan mazu ābolīti, gan lielu kartupeli.

5. Mizotājs un griezējs sāk savu darbu aptuveni puscentimetru no ābola vidus – ābolam, kam pielieto serdes izņemšanas funkciju, vienlaikus pazūd arī nenomizotais vidus, bet kartupelim, ko vajag tikai nomizot, paliek nenotīrīti gali, ko nepieciešams noņemt ar nazīti.

6. Griežot vadstieni, produktu piespiež serdes izņēmējam, līdz tā ideāli likvidēta gan ābolam, gan bumbierim.

7. Ierīcei ir ļoti ass asmens, kurš perfekti sagriež produktu vienādās šķēlītēs.

8. Mizotājs spēj paveikt trīs darbības vienlaikus – mizot produktu, sagriezt to šķēlēs un izņemt serdi. Šīs darbības viegli sadalīt, proti, produktu var tikai nomizot vai arī sagriezt gabalos un izņemt serdi (pēdējās divas darbības nav nošķiramas).

9. Ābolam var noņemt gan caurspīdīgas miziņas, gan biezākas, ja tās vēlaties sažāvēt un ziemā izmantot gardai un aromātiskai tējai!

10. Var ļaut vaļu fantāzijai, skaisti nomizotos ābolus bez serdēm sapildot ar riekstiem, rozīnēm un medu un izcepot cepeškrāsnī, vai apviļājot mīklā un fritējot eļļā, vai vienkārši apkaisot ar kanēli un cukuru un izcepot sviestā!

11. Pēc mizošanas pāri paliek vien serde. Lai to noņemtu no dakšas un uzliktu nākamo produktu, atspiež speciālu atsperi, kas ļauj atvilkt vadstieni sākuma stāvoklī bez griešanas.

 

UZZIŅA

Alternatīvas

Tirgū ir dažādas alternatīvas ierīces augļu un dārzeņu mizošanai, bet, izpētot piedāvājumu, kļūst skaidrs, ka katrai no tām ir kāds būtisks mīnuss: augsta cena, neizturīgs materiāls vai ar to var nomizot tikai viena veida produktu, nav griešanas un serdes izņemšanas funkcijas.

Lai gan plastmasas mehāniskie mizotāji ir lētāki un interneta veikalos nopērkami par 8 – 10 latiem (tādi paši elektriskie maksā jau 22 – 25 latus), tie ātrāk saplīst. Nerūsējoša tērauda mizotājam ir ļoti izturīga konstrukcija ar lielām vītnēm un stingrām skrūvēm, to pat gribot grūti sabojāt.

mizo-17a

Šāds elektriskais dārzeņu un augļu tīrītājs maksā aptuveni 30 latu, tam ir tikai mizošanas funkcija.

Elektriskais kartupeļu mizotājs maksā vidēji 33 – 35 latus. Tā ir ierīce, kas kilogramu kartupeļu notīra pāris minūtēs. Tiesa, bumbuļiem jābūt bez bojājumiem – melnos punktus un mizas defektus vienalga jāizgriež ar nazi. Citu dārzeņu mizošanai šī ierīce nav piemērota.

 

SVARĪGI

Ar šāda veida mizotājiem ērti var apstrādāt tikai cietus produktus, nevis, piemēram, gatavus ābolus ar mīkstu struktūru. Tomātus var nomizot tikai puszaļus, gurķus – tādus, kas pietiekami kraukšķīgi, citādi tos dakša nenotur pietiekami stingri. Pats par sevi saprotams, ka labāko rezultātu sasniegšanai ir vajadzīgs ilgāks treniņš.

{gallery id=”1978″}

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+