Mobilā versija
+4.1°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
1. septembris, 2014
Drukāt

Kā mājas apstākļos var iegūt bišu maizi?

bismaize5

Dzirdēju, ka sevišķi veselīga esot bišu maize. Vai kaut kur var pārstrādāt arī nelielus daudzumus šūnu ar bišu maizi? Vai to var izdarīt pats mājas apstākļos? 
ZELTĪTE PLINCE OGRES NOVADĀ

Kāres ar bišu maizi parasti iegūst vasaras beigās, kad gatavo saimi ieziemošanai un atņem liekos, bišu neapdzīvotos rāmjus. Tas, cik daudz katrā stropā būs labuma, atkarīgs no saimes, laika apstākļiem aizvadītajā sezonā un barības bāzes. Tāpēc bišu maize tirgū mēdz būt deficīta prece.

Šo produktu bites gatavo no ziedputekšņiem, īpaši pārstrādājot tos viegli uzņemamus bišu bērniņiem cirmeņiem. Kas vērtīgs bišu mazuļiem, derīgs arī cilvēkiem. Izžāvēti bišu maizes kukulīši ir sešstūraini, slāņaini, krāsa atkarīga no ziedputekšņiem, kas tobrīd ievākti un ar apaļo bites galvu šūnā cieši iestūķēti. Taču visgrūtāk ir tikt pie tiem, jo bišu maize atrodas šūnā zem konservējoša medus un vaska vāciņa.

Ja nav aizspriedumu pret šūnu tumšo izskatu, ir piemēroti apstākļi (sausa, līdz +9 °C vēsa vieta), var glabāt arī šādu rāmīti un ēst pamazām, izķeksējot bišu maizi, kā nu katrs iemanās. Produkta vērtība nezudīs.

Pārstrādāt ir izdevīgi


Bišu maizes ieguves princips ir vienkāršs – šūnu gabalus ar bišu maizi izgriež, saldētavā sasaldē un tad samaļ. Sasalis vasks ir trausls un sabirzt, to pēc tam ar ventilatoru aizpūš. Attīrītās granulas liek žāvējamā skapī un nelielā siltumā kaltē.

Lielākās dravās ir iegādātas speciālas, dārgas iekārtas bišu maizes ieguvei, taču bitenieki tās lielākoties izmanto tikai savām vajadzībām. Protams, var mēģināt sarunāt ar tuvumā esošo dravnieku. Atsevišķas saimniecības šādu pakalpojumu piedāvā par maksu. Pirms turp doties, iepriekš jāpie­zvana.

Visās aptaujātajās apgalvoja, ka pārstrādei atvestajam daudzumam nav nozīmes, nekas, pat ja bišu maize būs iegūta tikai no viena vai diviem stropiem. Pēc dažām dienām katrs dabū bišu maizes granuliņas tieši no sava veduma.

Cenu par pakalpojumu rēķina pēc galaprodukta daudzuma, proti, par gatavās bišu maizes kilogramiem. Taču tas ir izdevīgs darījums: pārstrāde maksā 2–3 eiro, bet bišu maizi pārdod par 20–30 eiro kilogramā.

Bišu maizi atbrīvo no medus


Pirms ved pārstrādāt, rāmjus ar bišu maizi sagatavo. Svarīgākais – kāres atbrīvot no medus, jo tas nesasalst un apgrūtina pārstrādes procesu. Labākās attīrītājas ir pašas bites. Bitenieku metodes atšķiras. Var rīkoties dažādi. Piemēram, smagos rāmjus, jau ieziemojot saimi, noliek aiz šķirdēļa (vasaras šķirdēļa, zem kura bites var brīvi staigāt), un bites pašas medu ienesīs savā ligzdā. Taupīgāki bitenieki medu no rāmjiem izmet, atstājot bišu maizi, kas klāta ar nelielu medus kārtiņu. Tad rāmjus dod tīrīt bitēm, ieliekot stropā aiz šķirdēļa, tukšā stropā vai nojumē. Daži dravnieki tīrīšanu ārpus stropa uzskata par labāku, jo nav lieki jātraucē bites, jācilā stropa vāki, turklāt palīdzot lapsenes, kas darbojas vēsākā laikā, kad bites no stropa neizlido. Lapsenes arī nogalējot vaska kožu kāpurus.

Kāre ir gatava pārstrādei, ja, to cilājot, nejūt medu līpam pie rokām, šūniņās bišu maize vairs nespīd. Šūnu gabalus ar maizi izgriež vai izplēš, liek kastē vai maisiņā un ved pārstrādāt.

! Attīrītās kāres (arī gatavais produkts) nedrīkst atrasties mitrumā, jo bišu maize to pievilks un bojāsies. Sāksies rūgšana, pelēšana.

“Lielvaicēnos” ēd arī paši


Viena no bitenieku aprindās populārākajām pārstrādes vietām ir daudznozaru saimniecība “Lielvaicēni”. Tās darbinieks Jānis Norvaišs stāsta, ka, dienā pārbaudot, vai maize gana sausa (citādi nevar noteikt), nākoties garšot vairākus paraugus un kopumā apēdot pat 250 g vērtīgās vielas – un ziemā tiešām neslimojot. Varot pārstrādāt arī medainākas kāres, tad maize esot saldāka un gardāka, taču to nevar tik labi izkaltēt un produkts var bojāties.

Gatavo produkciju ieteicams glabāt burciņā ar vāku un vēsā, sausā vietā. Der arī ledusskapis. Saldētavā ilgstoši var turēt pat nežāvētu bišu maizi, ikreiz paņemot tik daudz, cik vajadzīgs. Žāvēšanai mājas apstākļos viņš par labu atzīst arī augļu kaltējamo ierīci.

Saldū bitenieku netrūkst


Sevišķi daudz bitenieku ir Saldus novadā un pilsētā. Tāpēc turp jābrauc pēc vislētākās biškopības produkcijas un pakalpojumiem, aicina z/s “Purmaļi” saimnieks Elmārs Glūdiņš. Pat šogad, kad medus maz, tā cena Saldus tirgū ir rekordzema – 15 eiro trīslitru burka. Arī bišu maizes pārstrāde te vislētākā – 2 eiro kilogramā.

Mājas apstākļiem viņš iesaka pārbaudītu metodi – tūliņ pēc izņemšanas no saldētavas šūnu gabalus samaļ mikserī vai blenderī. Vasks sadrūp, bišu maize saglabājas cieta kā akmens. Pēc tam vasku aizpūš. Taču jārīkojas ātri, lai granulas neatkūst un nekļūst kā putra.

Bitenieks skaidro, ka bišu maizi nedrīkst pārkaltēt, jo tad tā zaudē vērtību, kļūst cieta. Ieteicama sildāmajam medum līdzīga temperatūra līdz +40 °C. Īsto sajūtu, kad žāvēts gana, varot gūt tikai ar pieredzi. Salīdzināšanai der pagaršot kādu graudiņu veikalā. Drošāk ir mazliet apžāvēt vai tūliņ likt atpakaļ saldētavā.

Gatavo vērtīgus produktus


Pieredzes bagātais bitenieks Andrejs Mizis ģimenes saimniecībā “Miandum” Ciemupē bišu maizi no citiem pārstrādei pieņems, sākot no oktobra. Viņš cieši piekodina braukt tikai ar kārēm, kas pavisam tīras no medus, lai atvieglotu pārstrādi.

Pāris saimju īpašniekiem viņš iesaka divas metodes bišu maizes sagatavošanai mājas apstākļos. Pirmā – pēc sasaldēšanas visu samaļ gaļas mašīnā, pēc tam iemaisa svaigā medū. Maize nogrims lejā, vasks uzcelsies augšā un būs nosmeļams, taču masa nebūs viendabīga. Otra metode – pēc samalšanas masu izpūš vai izsijā caur retu sietu. Ziedputekšņu granuliņas mazliet pažāvē un samaļ ar kristalizēties sākušu medu (šim dabiskajam procesam nav nekāda sakara ar cukura iebarošanu bitēm!). Iegūst viendabīgu masu, ko lieto imunitātes stiprināšanai, jo bišu maizi var dēvēt par īstu brīnumproduktu. Ieteicamā proporcija – uz 1 kg medus ņem 200 g bišu maizes (tā būs 20% koncentrācijā).

UZZIŅA


Kur pārstrādāt bišu maizi


• “Lielvaicēni” Vītiņu pagastā, Auces novadā, tālr. 29161420, 1 kg maksā 2,15 eiro.

• Z/s “Purmaļi” Saldū, Irbenieku 36, tālr. 26559157, 1 kg maksā 2,00 eiro.

• SIA “Miandum” Ciemupē, Mednieku 4, Ogres novadā, tālr. 29448841, 1 kg maksā 3,50 eiro.

Pievienot komentāru

Tomātaudzētāji "Mežvidi" pārstrādās ogas un kaņepes (1)SIA "Latgales dārzeņu loģistika" plāno paplašināt siltumnīcas un attīstīt ogu un pat kaņepju pārstrādi
Putnu gripa pietuvojusies Latvijai (3)Vairākās Eiropas Savienības (ES) valstīs atklāts bīstamais putnu gripas vīruss, un Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) norāda, ka ir pamats satraukumam arī Latvijā, sestdien vēstīja raidījums “LNT Ziņas”.
Pasaulē
INFOGRAFIKA: Kuras izmaiņas likumos būtiski ietekmēs tavu ikdienu 2017. gadā?ALGAS, PABALSTI, PENSIJAS NODOKĻI Saeima pieņēmusi vairākas būtiskas izmaiņas likumos, kas no nākamā gada ietekmēs Latvijas iedzīvotāju ikdienu.
Draugiem Facebook Twitter Google+