Mobilā versija
+5.9°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
21. novembris, 2016
Drukāt

Kā izcept baltmaizi

pl21112016

MARIKA un DZINTARS GRĪSLĪŠI saimnieko Zemgalē, Īles pagasta “Kalnacīruļos”, kur nodarbojas ar aitkopību un graudkopību, arī lauku tūrismu un mājražošanu.

Zinot, ka mājražotāja prot izcept gardu maizi, pīrāgus un cepumus, devāmies pie viņas pēc padoma, jo, tuvojoties Ziemassvētkiem, arvien biežāk aizdomājamies, ko garšīgu pagatavot svētku galdam un sarūpēt dāvaniņām.

Nu jau vairākus gadus “Kalnacīruļiem” ir bioloģiskās zemnieku saimniecības statuss. Labību mēslojot ar aitu mēsliem, bet ar raundapu nemiglojot, tāpēc rudzi ir dzīvi, vērtējoši saka Marika. Graudus nodod SIA “Jelgavas dzirnavas”, bet iepērk bioloģiskos rudzu miltus, jo pašiem nav dzirnavu, kur malt. Un, ja ir kvalitatīvi milti, kā lai necep maizi, retoriski jautā “Kalnacīruļu” saimniece.

Marika neslēpj, ka maizes cepšanas gudrības aizguvusi no labas kaimiņienes Inas Gudeles. – Es viņas dotās receptes mazliet pārveidoju atbilstīgi savām garšas sajūtām, – atklāj zemgaliete un piebilst, ka visgrūtāk izcept baltmaizi. – Es izmantoju dabisko ieraugu, nevis raugu. Ja tā nav, jāaizņemas no kādas maizes cepējas. Lai izdotos laba baltmaize, mīkla nedrīkst būt pārāk bieza, tai jābūt krējuma konsistencē. Un vēl viens klupšanas akmens – maizi nedrīkst par ātru izņemt no cepeškrāsns. Tad kukulītis sa­plok, bet viducis ir jēls.

Recepte baltmaizei un riekstu cepumiem – šodienas “Praktiskā Latvieša” numurā.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+