Mobilā versija
-2.0°C
Voldemārs, Valdemārs, Valdis
Svētdiena, 11. decembris, 2016
18. septembris, 2013
Drukāt

Ķiploku aizvietotājs – asafetīds!

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

“Kas tā par garšvielu asafetīda un kuriem ēdieniem to var izmantot?” 
Renāte B. Saulkrastos

 

Nevēlaties smaržot pēc ķiplokiem, bet pie ēdiena tā vien gribas ko ķiplokainu, sīpolainu un asu? Asafetīda ir lielisks ķiploku aizvietotājs un tieši tas, kas var palīdzēt šādā gadījumā!

Ja nopietni, asafetīda ir vērtīga garšviela, kuru plaši pielieto Indijas virtuvē. Pēc garšas tā mazliet atgādina sīpolus un ķiplokus un ir ļoti noderīga garšviela, kuru parasti lieto pie pākšaugu: pupu un zirņu ēdieniem, jo lieliski palīdz šos ēdienus pārstrādāt, uzlabojot gremošanu un mazinot vēdera spazmas. Tiem, kuriem pēc pupu ēšanas veidojas gāzes, zina, cik tas nepatīkami, bet lielākoties tā gadās, ja ēdienam nav pievienotas pareizas garšvielas (asafetīda, malts koriandrs, diļļu sēklas un fenhelis palīdz to novērst). 
asafetida

Pārsvarā garšvielas ir kāda auga sēklas – maltā vai nemaltā veidā. Asafetīda ir izņēmums – tā ir aromātiski savvaļā augoša auga Ferula asafoetida sakņu sveķi, kuriem piemīt specifiskas smarža un garša un arī ārstnieciskas īpašības. Augs pēc izskata ir kā milzīgs fenhelis. Šie sveķi ir ļoti spēcīgi, un, lai tos nepārdozētu, pie mums, Eiropā, asafetīdu nevar nopirkt tīrā veidā, bet gan samaltu kopā ar rīsu miltiem un kurkumu. Un arī tad to pie ēdiena lieto tikai šķipsniņu. Bez pākšaugu ēdieniem asafetīda piestāv pie cepta baklažāna, picām, mērcēm, dārzeņu ēdieniem, gaļas un zivīm.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+