Foto: Sandra Ruska

Baklažānu sēšanas noslēpumi: pēdējais laiks sākt audzēt dēstus 1

Šosezon gribu izmēģināt audzēt baklažānus. Uzzināju, ka tie jāaudzē siltumnīcā. Cik agri jāsēj? DZIDRA RĪGĀ

Reklāma
Reklāma

Agra dēstu audzēšana

Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 174
“Krievi mūs burtiski aprīs!” Ukraiņu komandieris skaidro iespējamās kara pauzes briesmas 139
Neizmet, turpini izmantot – 10 praktiski pielietojumi ikdienā tavam vecajam viedtālrunim 7
Lasīt citas ziņas

Kolekcionāre, eksperimentētāja, A. Sildes Dārzkopības entuziastu kluba Tomāts biedre Ludmila Kodzasova uzskata, ka optimālais baklažānu sējas laiks ir janvāris, jo tad var iegūt agrāku ražu. Dārzniece baklažānus nesēj kā citi – gatavā kūdras substrātā, bet gan augsnē, kas rudenī sarakta zem bērziem. Pirms sējas augsni dezinficē, salaistot ar 50–60 °C karstu ūdeni. Arī sēklas pirms sējas dezinficē, 15–20 minūtes mērcējot 40% degvīnā (tas palīdz augiem imunitātes stiprināšanā). Pēc tam tās noskalo, apžāvē. Sējai izmanto caurspīdīgos krējuma plastmasas trauciņus. Sēj uz nolīdzinātas augsnes, viegli apber ar substrātu, tad trauciņu nosedz, piemēram, ietin caurspīdīgā polietilēna plēvē, lai uzturētu labāku mikro­klimatu. Baklažāni ir siltumprasīgi, tāpēc līdz sadīgšanai sējumus tur uz apkures radiatoriem (augsnē temperatūrai jābūt vismaz 25 °C). Katru dienu jāseko, lai augsne neizkalstu – tai aizvien jābūt mitrai. Parādoties dīgstiem, plēvi noņem, sējumus noliek istabā, gaišā vietā (stādiņiem sākumā nepieciešams papildapgaismojums). Liekot uz palodzēm, tās šajā laikā ir vēsas, tādēļ augus vēlams novietot uz kāda paaugstinājuma, piemēram, polistirola plāksnes – galvenais, lai baklažānu kājas būtu siltumā, bet galva vēsumā (ap 20 °C). Pēc dīgļlapu atvēršanās sējeņus izpiķē nelielos podiņos. Dēstu audzēšanas laikā kolekcionāre augiem nekādu minerālmēslojumu nedod. Sekmīgam startam augus vien aplej ar rauga šķīdumu (paciņu iejauc 10 litros ūdens) – tad stādiņi kļūst stiprāki, tiem tiek stimulēta sakņu attīstība. Papildus līdz izstādīšanai gruntī baklažānus reizi divās nedēļās apsmidzina ar ūdeni, kam pievienots briljantzaļā spirta šķīdums jeb zeļonka (piliens uz 1 l ūdens) – tad augi labāk pārcieš pārstādīšanu.

Pēdējais termiņš – martā

Baklažānu kolekcionāre Linda Grotupe spriež: “Ar sēšanu nevajag steigties. Pilnīgi pietiek, ja baklažānus sēj februāra vidū, – šajā laikā dēstus var izaudzēt bez papildapgaismojuma. Turklāt, audzējot apkurināmā siltumnīcā, pirmo ražu agrajai šķirnei ‘Koroļ severa’ var vākt jau maija beigās. Nav par vēlu sēt arī marta sākumā – izstādot neapsildāmās siltumnīcās maija vidū, augļi ienākas jau jūlijā.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Kolekcionāre baklažānus sēj bagātinātā kūdras substrātā, pārtikas plastmasas trauciņos. Sēklas diedzē apkures telpā, kur gaisa tem peratūra ir ap 30 °C, nosedzot kastītes ar pārtikas plēvi. Pēc sadīgšanas plēvi noņem, augus novieto istabā uz palodzes (20–23 °C). Dīgļlapu stadijā augus izpiķē nelielos podiņos, piemēram, 1 l polietilēna maisiņos, kam apakšā ir caurumiņi. Līdz izstādīšanai pāris reižu dod papildmēslojumu. Laistīšanai lieto siltu ūdeni. Paaugušos baklažānu dēstus audzētāja pārstāda 12–15 litru podos, kas piepildīti ar biohumusu un bagātinātu kūdras substrātu. Augšanas laikā augus regulāri laista (to dara no rīta, nevis vakaros) un ik pēc divām nedēļām mēslo ar kalcija nitrātu.

Baklažānus vāc, kad tie ir pusnobrieduši, aptuveni 7 cm gari. Ja vēlas iegūt sēklas no pašaudzētajiem augļiem, tad jāgaida, līdz tie nobriest: balto šķirņu augļi kļūst dzeltenīgi, bet violetie baklažāni brūni.

Foto: Valdis Semjonovs

Baidās no salnām

Ludmila Kodzasova, izstādot baklažānus siltumnīcā, maija aukstajās naktīs augus piesedz ar agrotīklu. Ja gaisa temperatūra pazeminās līdz -10 °C, stādus noklāj ar speciālu dubultplēvi, kas aizsargā pret salu (to var iegādāties lielveikalos Depo). Ja siltumnīca atrodas saulainā vietā, iestājoties siltam laikam, dārzkope iesaka agrotīklu pakarināt pie sienām siltumnīcas iekšpusē, lai augus noēnotu visu vasaru un tiem neapdegtu lapas. Jāņem vērā: ja zem seguma temperatūra paaugstinās virs 30 °C, baklažānu ziedi bieži nobirst. Vienā siltumnīcā var stādīt baklažānus kopā ar pipariem, bet nekādā gadījumā ar tomātiem, jo tad krasi samazinās raža. Eksperimentālos nolūkos viņa izmēģinājusi daudzas baklažānu šķirnes un kā vienas no izturīgākajām min krievu ‘Koroļ severa’, ‘Sņežok’, ‘Koroļ rinka’, ‘Iļja Muromietis’.

Augsni sagatavo jau rudenī

Siltumnīcā augsni sagatavo jau iepriekšējā gadā. Sezonas beigās vispirms iesēj baltās sinepes. Kad tās sasniegušas ap 20 cm garumu, zaļo masu ierok zemē. Pēc tam, lai atveseļotu un dezinficētu augsni, siltumnīcā sēj rudzus. Kad augi sacero, tos ierok zemē (to var darīt arī pavasarī). Pavasarī, stādot baklažānus, katrā bedrītē ieber zirgu mēslus, nedaudz zivju miltus, superfosfātu un pelnus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.