Foto – Shutterstock

Pastāv risks 5

Vaļasprieks lieliski palīdz pārvarēt stresu, attīsta cilvēka spēju efektīvi darboties, un tā ir vērtīga pieredze. Bet hobijs dažkārt var kļūt destruktīvs. Bīstama situācija veidojas tad, ja vaļasprieks paņem ne vien visu brīvo laiku, bet tajā iegulda arvien vairāk un vairāk naudas, radot pamatīgu robu ģimenes budžetā. Tas visbiežāk notiek ar kolekcionāriem, vienalga, vai viņi krāj pastmarkas vai gleznas. Nekontrolēta aizraušanās ar kolekcionēšanu līdzinās atkarībai. Ja vīrietis, lai papildinātu kolekciju, iegulda nevis brīvos līdzekļus, bet regulāri tērē naudu, kas nepieciešama ģimenes ikdienas vajadzību apmierināšanai, viņš ievērojami pasliktina savu un tuvinieku dzīves kvalitāti. Tā ir destruktīva rīcība. “Tiklīdz sacensība ar pārējiem vaļasprieka biedriem kļūst par galveno dzinuli, jo gribas pārspēt visus, vairāk sakrāt, savākt, uzkāpt augstākajā kalnā vai ar gumijām nolēkt no vēl lielāka augstuma, vairs nevar runāt par vaļasprieku, bet jau par atkarības veidošanos,” brīdina ārsts psihoterapeits Jānis Vītiņš.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Mājas īpašnieki remontdarbu laikā nejauši savā virtuvē atklāj apslēptu mantu
Lasīt citas ziņas

Arī aizraušanās ar ekstrēmiem sporta veidiem ir ar destruktīvisma iezīmēm, jo tie apdraud dzīvību.

Ja vīrietis izjūt nepieciešamību brīvo laiku veltīt vaļaspriekam, kas balansē uz riska robežas, tas liecina, ka viņam ir izteikta vēlme apliecināt sevi – to, ka spēj pārvarēt grūtības, ir spēcīgāks par citiem. Apkārtējiem jārēķinās ar to un jāsaprot, ka vīrietis nespēj rīkoties citādi, jo tādā veidā viņš kompensē kaut ko savā dzīvē iztrūkstošu, sublimē kaut kādas jūtas vai afektus, risina iekšējus konfliktus. Harmonizē sevi. Aizliedzot nodarboties ar ekstrēmiem sporta veidiem, var panākt to, ka vīrietis sāk aizrauties ar alkohola lietošanu, azartspēlēm vai kā citādi darīt sev pāri.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Aizraušanās ar ekstrēmiem sporta veidiem vīrietim var būt arī viena no depresijas pazīmēm,” brīdina ārsts. Vīriešiem depresija var nenoritēt ar tai raksturīgo bezcerības, bezpalīdzības un skumju klātbūtni, bet tieši ar tādu kā emocionālu anestēziju. Esot depresīvā noskaņojumā, vīrieši nejūt neko, viss šķiet blāvs un neinteresants. Un tieši tādēļ viņi meklē veidu, kā sevi sapurināt, kā izrauties no depresīvā stāvokļa un dzīvei atgriezt garšu.  Ekstrēmie sporta veidi uz mirkli ļauj izrauties no emocionālās anestēzijas, taču depresiju neārstē. Lai no tās atbrīvotos, jādodas pie ārsta psihoterapeita vai psihoterapiju praktizējoša psihiatra.”

Taču, ja vīrieti nenomāc depresija, nodošanās ekstrēmiem sporta veidiem ļauj pārvarēt neticību sev, uzvarēt bailes un adekvāti novērtēt dzīves riskus un apdraudējumus, kas iepriekš viņu sastindzinājuši, nav ļāvuši noticēt saviem spēkiem.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.