Publicitātes foto

Stāsts par “Milzu!” ražotni 2

Jau iepriekš apbruņojusies ar šīm zināšanām un saņēmusi produktu paraugus, lai varētu izdomāt receptes, braucu uz “Milzu!” ražotni Kuldīgā.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 47
RAKSTA REDAKTORS
Mobilo telefonu rēķini šovasar palielināsies. Izmaiņas jutīs gan LMT, gan Tele2 klienti
Kokteilis
“Bez dūres bērna virzienā nevarēja iztikt?” Nila Ušakova publiskotā Māmiņu dienas fotogrāfija radījusi apjukumu
Lasīt citas ziņas

Ražotne atrodas lielā angārā. Biroja telpās lepni izlikti apbalvojumi, ieskaitot 2014. gadā iegūto “Gada preču zīmes” titulu. Dodamies uz ražotnes telpu. Tur ir liels troksnis. Enno mani ved uz pirmo “staciju”.

Lūdzu, pastāstiet, kas te notiek un kāpēc es ražotnē neredzu cilvēkus?

CITI ŠOBRĪD LASA

Jā, patiešām, mūsu ražotnē ir maz cilvēku – esam tikai astoņi, jo praktiski viss ražošanas process ir automatizēts. Šodien mēs ražojam bērnu brokastu pārslas “Prāts”. Te, pirmajā “stacijā”, tiek samaisīti kviešu milti, cukurs un auzu milti. Formula ir piestiprināta pie sienas, un darbinieki ieliek attiecīgās sastāvdaļas toverī uz svariem. Tās samaisās, un, nospiežot vienu pogu, masa tiek ievadīta lielā mašīnā, kur izveidojas pārslas. Šajā posmā tās vēl ir diezgan mitras un mīkstas.

Tālāk pārslas, ceļojot pa garu konveijeru, tiek izžāvētas. No turienes caur lielām caurulēm pārslas ceļo uz nākamo “staciju”, kur tās tiek glazētas un atkal kaltētas. Beigās pārslas satur vien 2% ūdens. Kā popkorns tās lec ārā un ir gatavas pildīšanai plastmasas iepakojumā. Tikai tad, kad plastmasas iepakojums nonāk no konveijera, darbiniece pārslu paku ar rokām ieliek papīra iepakojuma kastītē un uz tās uzspiež derīguma termiņu. Gatavās pārslu pakas tiek ieliktas lielajās kastēs, kas tiek noformētas uz paletēm vešanai uz “Rimi” un citiem veikaliem.

Arī man tiek dota iespēja gan izmēģināt samaisīt “Milzu!” pārslu sastāvdaļas, gan pēc tam gatavo produktu safasēt. Izrādās, ka salikt kastīti nemaz nav tik viegli… Beigās uzlieku uzlīmi “Rimi” promvešanai sagatavotai paletei.

Neticami viegls process. Gandrīz viss notiek automātiski! Protams, saprotu, ka liels darbs un līdzekļi ieguldīti, izveidojot formulas un tehnoloģiju. Vai Eiropas fondi nāca talkā?
Protams, Eiropas fondi un LIAA Inovācijas fonds “Var” nāca talkā. Mēs pētījām Eiropas ražotāju tehnoloģijas un tad rīkojām iepirkumu konkursu ražošanas iekārtu iegādei, kurā uzvarēja Latvijas uzņēmums. Tomēr, kā jau ar visām iekārtām, tikai sākot ražošanu, varējām tās pieslīpēt mūsu vajadzībām.

Šodien redzu, kā top bērnu produkts “Prāts” – mazi brūni riņķīši, kuru sastāvā ir auzas, kvieši un kakao. Kādi ir pārējie produkti bērniem?

Vēl ir brokastu pārslas “Prieks” no kviešiem, auzām un medus; graudaugu bumbiņas ar medu “Veiklums”; savukārt pārslas ar nosaukumu “Spēks” ir līdzīgas pārslām “Prāts”, jo arī tās ir no kviešiem, auzām un kakao, tikai citā formā, kuru mēs saucam par ziedlapiņām.

Reklāma
Reklāma

Un kādas ir pieaugušo pārslas?
Pieaugušajiem mums šobrīd ir trīs veidu rudzu pārslas: ar medu, dzērvenēm un smiltsērkšķiem.

Visas pārslas ir pieejamas divos iepakojumu lielumos: standarta 200 gramu iepakojumā un “Ģimenes” iepakojumā, kurā ir 400 grami. Domājot par Latvijas ģimenēm, mums šķita svarīgi radīt tieši ģimenēm piemērotu produktu ērtā izmērā.

Kā jūs izdomājāt receptes?
Sapratu, ka nebūtu pareizi, ja es viens pats mēģinātu radīt produktu. Pārtika – tā ir nopietna lieta. Tāpēc aicināju komandā ekspertus un zinātniekus. Lūdzu iesaistīties zinātniekus no Latvijas Lauksaimniecības universitātes. Izmantojot Eiropas Reģionālās attīstības fondu, mēs piesaistījām divas zinātnieces: Ilgu Gedrovicu un Sandru Muižnieci-Brasavu. Viņas mums palīdzēja izstrādāt formulas gan bērnu, gan pieaugušo pārslām. Mūsu produktos netiek izmantota kukurūza. Un tas ir ļoti svarīgi, jo, kā zināms, kukurūza visbiežāk ir ģenētiski modificēts produkts. “Milzu!” produktos nav arī emulgatoru, E vielu un mākslīgo krāsvielu. Mēs iespējami daudz iepērkam Latvijas izejvielas, lai varētu kontrolēt, kā tās tiek radītas, un lai nebūtu ģenētiski modificētas, kā tas mēdz būt ar Ķīnas produktiem. Turklāt “Milzu!” pārslās ir divas līdz trīs reizes mazāk cukura nekā citās brokastu pārslās.

Jums top jauns produkts. Kas tas būs?
Tās būs rudzu pārslas bez glazūras, tādējādi nodrošinot, ka tās būs vēl veselīgākas, tikai ar dabisko cukuru, kas ir pašā graudā, un bez taukvielām.

Tās arī jau esmu pagaršojusi. Ļoti labas. Tās būšot veikalos 2015. gada nogalē.

Jūs arī minējāt bioproduktus.

Jā, novembrī tirgū ienāks mūsu bioproduktu līnija, jo esam saņēmuši sertifikātu, kas apstiprina mūsu produkta atbilstību visiem bioproduktu ražošanas noteikumiem. Uzsvars uz bioproduktiem ir ļoti aktuāls. Tieši ar jauno bioproduktu līniju mēs ceram iekarot arī ārzemju tirgus.

Man ir iespēja nobaudīt jauno bioproduktu. Efektīgs iepakojums ar “zaļo” uzsvaru un garšīgi. Bio līnijā ir arī bērnu pārslas. Arī reklāmas materiāli angļu valodā ārzemju tirgum ir efektīgi.

Ražotnē gan vairāk nav ko redzēt, viss tik produktīvi notiek, ka jābrauc no šiem brīnumiem gatavot jaunus ēdienus!

Braucam gatavot ēst uz restorānu “Bangerts”, kas atrodas pašā Ventas Rumbas krastā. Tik skaists skats! Man ir dīvaina sajūta, kad skatos uz Rumbu, jo biju gājusi tai pāri ar plikām kājām kopā ar draugiem šajā vasarā, un nu jau rudens… Bet jaukā, omulīgā restorānā varam gan gatavot, gan vērot skaisto ainavu un zeltainās koku lapas pa logu.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.