Ronalds Reigans 1987. gadā.
Ronalds Reigans 1987. gadā.
Foto: LETA/AFP

Laulības: pirmās un otrās 4


1938. gadā Ronalds piedalījās filmas “Brālis Rets” uzņemšanā kopā ar uzlecošo Holivudas zvaigzni Džeinu Vaimenu (1917–2007). 1940. gada 26. janvārī viņi apprecējās, un viņu ģimenē piedzima divas meitas: Morīna (1941–2001) un Kristina, kura piedzima un nomira 1947. gadā. Drīz pēc tam viņi pieņēma ģimenē 1945. gadā dzimušo Maiklu. 1948. gadā Džeina ierosināja šķiršanās procesu, pamatojot to ar vīra lielo aizņemtību ģildē un vienlaikus pārlieku lielajām politiskajām ambīcijām. 1949. gadā viņu laulību šķīra, tādējādi Reigans vēlāk kļuva par vienīgo prezidentu ASV vēsturē, kurš šķīris laulību. Bērni palika pie mātes.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
“Neviens nezina, kā viņu ārstēt…” izmisusi ģimene lūdz sabiedrības atbalstu mazā Roberta ārstēšanai
Lasīt citas ziņas

Atšķirībā no Ronalda, viņa pirmās sievas Džeinas Vaimenas aktrises karjera risinājās visnotaļ sekmīgi. Viņa filmējās sava laika populārās filmās, saņēma lielus honorārus un 1948. gadā par lomu filmā “Džonija Belinda” pat ieguva “Oskaru” par labāko sieviešu lomas izpildījumu. Laikabiedri pauž, ka Ronalds negaidīti smagi pārdzīvojis šo šķiršanos. Viņš gan vēl dažkārt satikās ar bērniem, taču par Džeinu vairs nevēlējās neko dzirdēt, un viņas vārda pieminēšana Reigana klātbūtnē skaitījās nepieņemama rīcība.

1949. gadā pie Ronalda kā ģildes prezidenta vērsās aktrise Nensija Deivisa, lūdzot izņemt viņu no Ronalda kūrētā Holivudas tā dēvētā melnā saraksta, kurā viņa bija iekļauta kļūdas dēļ – sajaukta ar citu būtni, kuru arī sauca Nensija Deivisa. Nensija šo tikšanos vēlāk atcerējusies šādi: “Nevaru apgalvot, ka tā bija mīlestība no pirmā acu uzmetiena, taču tā bija ļoti patīkama satuvināšanās”. Katrā ziņā 1952. gada martā viņi apprecējās, un šīs bija visnotaļ laimīgas laulības. Nensija pameta visus godkārīgos sapņus par aktrises karjeru un turpmāk savu dzīvi veltīja tikai ģimenei.

CITI ŠOBRĪD LASA

Nensijas īstais vārds ir Anna Frānsisa Robinsa, viņa dzimusi 1921. gada 6. jūlijā automobiļu tirgotāja un aktrises ģimenē. Jau drīz pēc viņas piedzimšanas vecāki izšķīrās, un Anna Frānsisa bērnību pavadīja Merilendā tēvoča un tantes ģimenē, kamēr viņas māte haotiski pārvietojās pa valsti iespējami labāka darba meklējumos, līdz visbeidzot apprecējās ar vēlāk slaveno neiroķirurgu Loijolu Deivisu. 1935. gadā patēvs meiteni oficiāli adoptēja, un viņa kļuva par Nensiju Deivisu. Ar šo vārdu un uzvārdu viņa vēlāk filmējās kino, bet vārdu saglabāja arī pēc apprecēšanās ar Ronaldu. 40. un 50. gados Nensija nospēlēja dažas galvenās lomas ne pārāk izcilos Holivudas projektos, kopumā viņa filmējusies 11 filmās. Nensijai un Ronaldam piedzima divi bērni. 1952. gadā pasaulē nāca Patrīcija Anna Reigane, kura vairāk pazīstama ar pseidonīmu Petija Deivisa. Dēls Ronalds Preskots Reigans nāca pasaulē 1958. gadā.

Kad Ronalds 1976. gadā pieņēma lēmumu atkal balotēties ASV prezidenta amatam, Nensija sākotnēji iebilda, uzskatot, ka kampaņa ļoti spēcīgi ietekmēs viņu laulību, taču drīz ne tikai samierinājās, bet gan sāka aktīvi palīdzēt – kontrolēja daudzus priekšvēlēšanu procesus, rīkoja preses konferences, sekoja personāla darbam. Šo kampaņu Ronalds zaudēja citam republikāņu kandidātam Džeraldam Fordam jau priekšsacīkšu posmā, taču nākamajā kampaņā 1980. gadā guva uzvaru un kļuva par ASV prezidentu. Vairums pētnieku uzskata, ka viens no galvenajiem viņa uzvaras kaldinātājiem ir Nensija, jo viņas loma tieši šajā kampaņā esot bijusi ļoti nozīmīga.

Laikā, kad Ronalds bija prezidents, Nensija pildīja parastos pirmās lēdijas pienākumus, un viena no plašāk pazīstamajām viņas izvērstajām kampaņām bija allaž krietni vien bezcerīgā akcija cīņā pret narkotikām, ko vispirms jau bargi kritizēja par vērienīgi izšķērdētiem valsts līdzekļiem. Vīra otrā prezidenta termiņa laikā Nensija centās savu darbību izvērst starptautiskā mērogā, dažādās akcijās iesaistot arī citu valstu pirmās lēdijas.

Aukstā kara laikā Nensija bieži tikās ar PSRS līdera Mihaila Gorbačova sievu Raisu. Atšķirībā no vīriem, dāmām neizveidojās puslīdz uzticību pelnošas attiecības. Nensija paudusi, ka, viņasprāt, Raisa bijusi “ļoti sarežģīta”. Zināms, ka Nensiju ārkārtīgi kaitinājis fakts, ka Raisa pārsteidzoši labi zinājusi ASV vēsturi un Baltā nama arhitektūras nianses, pat atļaujoties Nensiju pārtraukt un palabot, kad viņa izvadāja Raisu pa “savu saimniecību”. Un vispār – Nensija nekad nav slēpusi, ka, viņasprāt, pasaulē nemaz nevar būt divas pirmās lēdijas.

Šīs ģimenes politiskajā darbībā neizbēgami bija daudz elementu no īstena Holivudas šova, kas – jāatzīst – krietni vien infantilajam ASV iedzīvotāju vairākumam bija visnotaļ pieņemami. Var droši apgalvot, ka Ronalda valdīšana bija astoņus gadus garš seriāls Vašingtonas–Holivudas garā, kurā galvenie varoņi nešaubīgi bija vīrs un sieva Reigani, savukārt valsts iedzīvotājiem bija ierādīta grandiozu masu skatu dalībnieku un sajūsminātu skatītāju loma.

Reklāma
Reklāma

Ronalds Nensiju dēvēja par Māmulīti, savukārt viņa Ronaldu par Roniju. Ronalds par Nensiju rakstījis: “Viņa ir tas, kas man ir visdārgākais un ko es baudu… Bez viņas man viss būtu vienladzīgs.” Kad pēc atentāta un sašaušanas 1981. gadā Ronalds nokļuva hospitālī, Nensija gulēja viņa kreklā, nekautrējoties atzīt, ka viņu nomierinot vīra aromāts. 1994. gadā Ronalda izplatītajā vēstulē amerikāņu tautai, kurā viņš paziņoja, ka ir neglābjami slims ar Alcheimera slimību, visa cita starpā viņš pašās beigās piebildis arī šo: “… vēlos vienīgi to, lai Nensijai nebūtu ar mani jādala šī nelaime.”

1998. gadā intervijā izdevumam Vanity Fair Nensija teica: “Jā, mūsu attiecības ir īpašas. Mēs joprojām ļoti mīlam viens otru. Kad es saku, ka mana dzīve faktiski sākās ar Roniju – tā ir patiesība. Tā tas patiešām bija. Nespēju iedomāties savu dzīvi bez viņa.” Pēc Ronalda nāves Nensija turpināja nodarboties ar sabiedrisko darbu, atbalstot cilmes šūnu pētījumus saistībā ar palīdzības sniegšanu tiem, kuri slimo ar Alcheimera slimību. 2000. gadā Nensija apbalvota ar ASV augstāko apbalvojumu – Kongresa Zelta medaļu. 2011. gadā, kad viņai apritēja 90. gadskārta, atbilstoši socioloģiskajai aptaujai viņa atzīta par vispopulārāko “pirmo lēdiju” ASV vēsturē.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.