Salīdzinām apkures veidus 6

Pieņemot, ka vidēji lielai, 100–140 m2 ģimenes privātmājai nepieciešams siltuma avots vismaz ar 12 kW jaudu, tika izvēlēti un salīdzināti trīs apkures veidi, lai skaidrāk iezīmētu katra parametrus. Cietajam kurināmajam izraudzīts “Grandeg” biomultifunkcionālais granulu katls ar iespēju kurināt malku (15 kW), siltumsūknim – “Daikin” zeme–ūdens tipa sūknis EGSQH10S18A9W, bet gāzes apkurei – “Junkers” katls ZSB 22-3 CE centrālapkurei un karstā ūdens sagatavošanai.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Dārzs
11 pamata lietas, kas jāzina katram dārzniekam
Kokteilis
FOTO. Ledus ir sakustējies! 5 iekārojamākie Latvijas hokejisti mākslīgā intelekta skatījumā
Lasīt citas ziņas

Siltumsūkņu mīnuss ir samērā dārgā cena, jo papildus jāuzstāda ārējais kolektors, tādējādi konkrētais “Daikin” siltumsūknis kopumā izmaksā aptuveni 11 000 eiro. Turklāt, samazinoties āra temperatūrai, attiecīgi sarūk gaisa siltumsūkņa energoefektivitāte. Tomēr svarīgi ir tas, ka apkurei izmanto atjaunojamos energoresursus, kas ir liels pluss, salīdzinot ar pārējiem apkures veidiem.

Pēc “Junkers” pārstāvniecības Latvijā sniegtās informācijas, gāzes kondensācijas tipa iekārtai apkures izmaksas būs līdzīgas kā siltumsūknim, bet aptuveni 70% lielākas nekā granulu katlam. Gāzes iekārtai apkope nepieciešama reizi 1–2 gadu laikā, siltumsūknim – aptuveni reizi piecos gados. Turpretī granulu katls jāapkopj gandrīz katru dienu, turklāt lielākoties tas jādara pašam. Eksperts arī paskaidro, ka gāzes katli provizoriski kalpo 10–15 gadu, siltumsūkņi – aptuveni 20–25 gadus, bet granulu katliem šis laiks ir aptuveni 5–10 gadi. Negatīvie aspekti ir gāzes pieslēguma maksa un gāzesvada izbūve, it sevišķi, ja maģistrālais gāzesvads atrodas tālu no zemesgabala robežas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Granulu katls, ko var kurināt gan ar granulām, gan malku, var šķist tīkamākā izvēle, taču tas ir neefektīvāks, turpretī granulu katls efektivitātes un aprīkojuma ziņā ir labāks. Tas gan ir vissmagākais salīdzinājumā ar pārējiem un, iespējams, visskaļākais, kas privātmājā var traucēt. Turklāt granulu katls, tāpat kā malkas katls, daudz biežāk jātīra. Dmitrijs Savickis uzsver, ka jākopj pēc katras izkurinātās tvertnes atkarībā no mājas platības, nepieciešamās iekšējās temperatūras un mājas siltinājuma. Vidēji tas jādara vienu reizi divās nedēļās vai pat sešās dienās. Viņš arī piebilst, ka siltumapmaiņas lietderība ir 88%, bet kurināmā sadedzināšanas lietderība – 91%, kas procentuāli ir mazliet mazāk nekā tikai granulu iekārtai.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.