Foto – Valdis Semjonovs

Kā vislabāk glabāt 1

Vēl augļkopis lepojas ar paša būvēto, daļēji zemē ierakto augļu pagrabu, kurā var ietilpt 10 tonnas augļu. Tur, koka kastēs uz plauktiem salikti, smaržo lielāki un mazāki sārtvaidži – pamatā vēli ziemas šķirņu āboli. Dažām šķirnēm augļi ienākušies pašlaik (‘Ingrid Marie’ un citas), bet ir arī tādas (piemēram, ‘Florina’), kam augļus varēs realizēt arī martā–maijā.

Reklāma
Reklāma
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm 99
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Lasīt citas ziņas

Vairākumam ziemas ābolu piemērota +2…+5 °C temperatūra un ļoti mitrs gaiss. Lai augļi saglabātos sulīgi un nežūtu, saimnieks pagrabā ierīkoja 1 m dziļu aku. Ūdeni palaikam izlej uz grīdas, lai to visu laiku klāj plāna ūdens kārtiņa. Lai telpā saglabātu vēsumu, tajā ierīkoti četri ventilācijas caurumi.

Nodrošināt ventilāciju ir ļoti svarīgi, jo slikti vēdinātā pagrabā āboliem var brūnēt miza. Arī temperatūras režīms tad ir izlīdzinātāks.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Ventilācijas lūkas visu ziemu stāv vaļā, vienīgi -20 °C salā tās aizklāju ar lupatām. Aukstā laikā temperatūra noslīd līdz 0 °C, bet āboli nesasalst, jo pagrabs ir siltināts ar putuplastu, – stāsta saimnieks.

Ābolus līdz pat maijam viņš tirgo uz vietas saimniecībā – klienti paši atbrauc pēc preces, tomēr lielākā daļa aizceļo pie uzpircējiem Liepājas tirgū, līdz ar to realizācija dedzīgajam augļkopim problēmas nesagādā.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.