Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto
Foto Reuters/Scanpix/LETA

“Vai tas ir finanšu jomā augsta līmeņa speciālists vai ogu lasītājs, tomēr tā diference ir ļoti liela,” piekrīt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšnieka vietniece Maira Roze. 23

PMLP izstrādāja noteikumu projektu, kas paredz viesstrādnieku minimālo algu rēķināt katrā jomā atsevišķi. To saskaņoja visas ministrijas, izņemot Tieslietu ministriju. Tā neiebilda juridisku, bet politisku iemeslu dēļ.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Iesalnieks no Nacionālās apvienības (NA) uzsver, ka viņa partijai tas ir “sarkano līniju” jautājums: “Mēs esam par latvisku Latviju, mēs esam pret lēto viesstrādnieku piesaistīšanu. Šis projekts šajā valdībā nevar iziet cauri.”

NA nav iebildumu pret labi apmaksātiem viesstrādniekiem, bet ja zemo algu saņēmējiem Latvijā būs jākonkurē ar iebraucējiem, tas novedīšot pie algu krituma un cilvēku aizbraukšanas. Iesalnieks iesaka darbinieku trūkumu risināt, maksājot Latvijas iedzīvotājiem lielākas algas.

CITI ŠOBRĪD LASA

PMLP gan nerēķinās ar viesstrādnieku vilni minēto izmaiņu dēļ.

“Noteikti nē. Ja mēs paskatāmies tās algas nozarēs, viņas nav tik zemas, lai varētu teikt, ka tagad būs minimālā alga. Dažās nozarēs ir pat ļoti augstas algas. IT nozarē vairs nevarēs aicināt programmētāju par 818 eiro. Šeit būs izlīdzinājums,” saka Roze.

Pagaidām nav skaidrs, vai un kad jautājumu varētu virzīt izskatīšanai valdībā. NA sola noteikumu projektu koalīcijā nobloķēt.

Rīgas ekonomikas augstskolas asociētais profesors Arnis Sauka atzīmē, ka visi būtu priecīgi par augstas raudzes raudzes speciālistiem, tomēr uzņēmēju aptaujas rāda, ka viņiem trūkst arī tā sauktās zilās apkaklītes.

“Politikas veidotāji cerams sper soļus tajā virzienā, ka ir nepieciešama vai nu gudra reemigrācija vai kaut kādi instrumenti, jo pat uzlabojot demogrāfiju nevar uzlabot darbinieku pieejamības problēmu,” saka Sauka.

Viesstrādnieku ar katru gadu Latvijā kļūst vairāk – pērn darba atļaujas izsniegtas sešiem tūkstošiem. Visvairāk no Ukrainas, Baltkrievijas un Krievijas. Pārstāvētas arī eksotiskākas valstis – indieši strādā ēdināšanā un programmēšanā, filipīnieši – kravu pārvadājumos.

Tomēr izsniegtās darba atļaujas pērn nesastāda pat vienu procentu no Latvijā nodarbinātajiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.